20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUn șir de vizite care confirmă rolul geostrategic al României

Un șir de vizite care confirmă rolul geostrategic al României

Criza ucraineană este mai gravă decât lasă să se înțeleagă oficialii europeni și americani. Altfel, nu i-am fi avut în următoarea lună la București pe vicepreședintele Joe Biden, pe secretarul Apărării, Charles „Chuck” Hagel, și, posibil, pe directorul CIA. Aceste vizite întăresc poziția României, dar și ridică întrebări cu privire la intențiile adevărate ale Rusiei și la riposta care se pregătește.

Traian Băsescu a declarat ieri, într-un interviu televizat, că l-a invitat pe vicepreședintele american, Joe Biden, să efectueze o vizită în România și a confirmat că și șeful Pentagonului va vizita România în curând. Băsescu a lăsat impresia că nu ar fi nimic neobișnuit, susținând că Biden vine la invitația sa, ca și cum ar fi o rutină, dar lucrurile sunt departe de a fi obișnuite sau de rutină.

Până nu demult, relația americană în această parte de lume a fost menținută de subsecretarul de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland. Vizitele lui Biden, Hagel și, posibil, a directorului CIA, John Brennan, ridică lucrurile la un nivel fără precedent. Dată fiind structura unică a guvernului american, politica externă a țării este împărțită între patru actori majori: Casa Albă, Departamentul de Stat, Departamentul Apărării și CIA, dar nu toți cu aceeași putere și influență. Cum, în actuala administrație, vicepreședintele Joe Biden îl reprezintă, de facto, pe președintele Barack Obama în relația cu țările din Europa Centrală și de Est (Biden având, la preluarea mandatului, o experiență de politică externă mai consistentă decât a lui Obama), rezultă că vom avea la București în decurs de câteva săptămâni trei dintre principalii patru decidenți de politică externă ai Statelor Unite. Situația poate fi descrisă oricum, numai drept „obișnuită” nu. Ieri dimineață, președintele Băsescu s-a întâlnit cu Avril Haines, director-adjunct al CIA (prima femeie care ocupă o asemenea poziție în istoria CIA). Doam­na Haines s-a întâlnit ulterior și cu prim-ministrul Ponta, dar nu la Ministerul Apărării, ci la Palatul Victoria. Dacă directorul adjunct al CIA se simte în siguranță la Palatul Victoria, atunci biroul prim-ministrului e mai sigur decât a lăsat dl Ponta să se înțeleagă.

Înconjurați de prietenii rușilor

Departamentul de Stat, ca orice Minister de Externe, este responsabil cu dialogul și diplomația. Pentagonul și CIA se ocupă cu acțiuni directe, de multe ori secrete, care sunt aprobate de Casa Albă uneori peste capul Departamentului de Stat. Or, dacă oamenii de acțiune ai guvernului SUA vin la București, atunci câteva lucruri sunt clare: situația este gravă, americanii sunt hotărâți să acționeze de pe teritoriul României și diplomații vor fi trecuți în planul al doilea. Întrebarea este ce anume, dar nici o sursă nu va dezvălui acest lucru acum.

Un alt lucru care devine evident este că România a devenit cel mai important și de încredere aliat al SUA la Marea Neagră. Cu Recep Tayyip Erdogan alunecând tot mai accentuat pe panta autoritarismului și o politică externă ce încearcă să revitalizeze otomanismul, Turcia devine din ce în ce mai nesigură. Grecia este deja considerată calul troian al Rusiei în Europa, dar nici măcar grecii nu au mers atât de departe cât au îndrăznit bulgarii sub actualul guvern socialist. Potrivit Der Spiegel, serviciul secret german BND (unul din cele mai bune și mai discrete din lume) a rea­lizat o analiză în care descrie Bulgaria drept „loială Moscovei” și amintește că în partidele aflate la guvernare la Sofia activează foști membri ai Partidului Comunist, agenți secreți și oligarhi foarte bogați care fac afaceri cu cercul lui Vladimir Putin. Legăturile ar fi atât de strânse încât Rusia ar influența direct procesul legislativ din Bulgaria. Săptămâna trecută au apărut în presă unele scrisori confidențiale ale concernului Gazprom către Executivul de la Sofia. În acele documente, Gazprom ar fi dictat pur și simplu formulările legislative care privesc construcția gazoductului South Stream.

Oportunitatea României

În condițiile în care Bulgaria este pionul Rusiei, Turcia este departe de a mai fi aliatul de încredere care era odinioară iar Georgia are un guvern controlat de oligarhul Bidzina Iva­nishvili, care a primit recent licență de la Gazprom pentru a funcționa ca intermediar pentru gazul rusesc pe piața europeană, singurul aliat ferm al Occidentului în regiune este România. Importanța geostrategică a României a crescut enorm și în acest sens vorbesc și provocările aproape disperate ale vicepremierului Dmitri Rogozin. Personajul este descris la București drept un clown – președintele Băsescu l-a numit „nebunul regelui” Putin – dar rușii fac rareori mișcări negândite în politica externă. Înconjurați de prieteni ai rușilor (inclusiv Ungaria și Serbia), România se găsește într-o poziție delicată. Vizitele lui Joe Biden, Chuck Hagel și (posibil, neconfirmată) John Brennan la București arată că americanii sunt dispuși să ridice mănușa aruncată de ruși. Și, pentru prima oară după multă vreme, România pare să se afle de partea bună.

Cele mai citite

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă