6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUnde pot calatori romanii fara viza

Unde pot calatori romanii fara viza

Comisia Europeana a publicat marti un raport privind situatia regimului de vize intre statele membre ale UE si tari terte, in care sunt mentionate si cele care continua sa impuna vize anumitor state europene, inclusiv Romaniei, informeaza un comunicat al CE, citat de Mediafax.

Documentul noteaza ca unele dintre aceste tari terte, precum Australia, Brazilia, Brunei, Canada si Statele Unite, continua sa mentina obligativitatea vizelor pentru cetatenii unuia sau mai multor state UE.

Raportul mai constata ca o reciprocitate deplina in domeniul vizelor s-a realizat cu Japonia, Panama si Singapore.

Statele Unite ale Americii

Potrivit documentului, care este cel de-al cincilea adoptat de Comisie, desi s-au inregistrat progrese in relatia cu Statele Unite, cinci state membre ale Uniunii Europene (printre care si Romania – n.red.) nu au fost inca incluse in Visa Waiver Program (VWP – programul de exceptare de la obligatia vizelor de calatorie).

In ceea ce priveste Sistemul Electronic american de Autorizare a Calatoriilor (ESTA), Comisia Europeana se declara foarte ingrijorata de perspectiva introducerii unei taxe pentru utilizarea ESTA. Prin intermediul a numeroase demersuri, UE a precizat clar ca introducerea unei asemenea taxe ar constitui o povara in plus pentru cetatenii europeni care calatoresc in Statele Unite si ar veni in contradictie cu angajamentul privind contactele si cooperarea transatlantice.

Canada

In ceea ce priveste Canada, raportul executivului comunitar mentioneaza mentinerea obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani si bulgari, precum si reintroducerea, din 14 iulie 2009, a acestei cerinte pentru cetatenii cehi.

Referitor la aceasta reintroducere, Comisia Europeana a pregatit un raport ad-hoc separat, dat fiind ca este prima data cand o tara terta re-impune obligativitatea vizelor pentru cetatenii unui stat membru. Bruxelles-ul isi exprima speranta ca aceasta situatie regretabila va fi solutionata pana la sfarsitul lui 2009, in caz contrar va recomanda impunerea de vize anumitor categorii de cetateni canadieni, inclusiv detinatorilor de pasapoarte diplomatice si de serviciu.

Japonia

In privinta Japoniei, documentul constata ca, in urma campaniei de informare desfasurata de Romania cu privire la conditiile in care cetatenii romani pot calatori fara viza in aceasta tara si a delegarii unui atasat pentru afaceri interne la Tokyo, obligativitatea vizelor a fost ridicata temporar in cazul romanilor in perioada 1 septembrie 2009 – 31 decembrie 2011.

Panama

De asemenea, Panama a informat Comisia ca, incepand cu 19 septembrie 2008, cetatenii romani si bulgari nu mai sunt obligati sa obtina vize pentru a calatori pe teritoriul acestei tari.

Singapore

De la 1 noiembrie 2008, Singapore ofera cetatenilor tuturor celor 27 de state membre ale UE un permis de calatorie de 90 de zile si o viza de sedere de 90 de zile, la momentul sosirii in tara.

Australia

In privinta Australiei, introducerea sistemului eVisitors a permis acordarea unui tratament egal pentru cetatenii tuturor celor 27 de state membre ale UE, precum si ai celor asociate Acordului Schengen. Totusi, implementarea sistemului va fi monitorizata cu atentie.

Brazilia

In cazul Braziliei, s-a ajuns la o intelegere asupra unui proiect de acord privind exceptarea de la obligativitatea vizelor pentru sedere de scurta durata a cetatenilor care detin pasapoarte obisnuite.

Comisia Europeana se asteapta sa ajunga la un acord privind exceptarea de la obligativitatea acestor vize si pentru detinatorii de pasapoarte diplomatice, pasapoarte de serviciu si pasapoarte oficiale.

Brunei

In privinta Bruneiului, Bruxellesul va continua consultarile cu autoritatile acestei tari in scopul de a obtine exceptarea tuturor statelor membre de la obligativitatea vizelor pentru o sedere de 90 de zile.

Vicepresedintele CE Jacques Barrot, comisar pentru Justitie, Libertate si Securitate, a subliniat utilitatea mecanismului de reciprocitate: "Cel de-al cincilea Raport demonstreaza in mod clar ca – in pofida regresului inregistrat in cazul Canadei – dialogul cu tarile terte pe baza noului mecanism de reciprocitate in materie de vize s-a dovedit inca o data eficient, avand ca rezultat posibilitatea ca toti cetatenii nostri sa calatoreasca fara vize in alte trei tari".

Documentul, a adaugat el, "mai arata si ca unele tari terte continua sa nu permita calatoria fara viza pentru toti cetatenii UE. Raportul ad-hoc prezinta, din pacate, primul caz de inversare a reciprocitatii vizelor odata cu introducerea de catre Canada a noului mecanism de reciprocitate in materie de vize pentru Cehia".

"Este un lucru foarte regretabil si sunt hotarat sa asigur respectarea pe deplin a principiului reciprocitatii vizei", a conchis Barrot.

Comisia Europeana va continua dialogul ca tarile care nu ofera inca reciprocitate deplina tuturor statelor UE si va elabora urmatorul raport pe aceasta tema inainte de 30 iunie 2010.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă