10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTabere pentru refugiați lângă granița cu Serbia

Tabere pentru refugiați lângă granița cu Serbia

O tabără temporară pentru refugiați a fost amplasată în apropierea localităţii Lunga, iar o alta urmează să fie amplasată în zona Stamora Moraviţa, în cadrul unui exercițiu care testează capacitatea României de reacție în cazul primirii unui aflux de refugiați.

Anunțul a fost făcut de către Ministerul Afacerilor Interne, care a și precizat că este vorba de o acțiune cu un caracter preventiv. În cele două tabere – de la Lunga și Stamora Moravița – urmează a fi verificate resursele şi capabilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea şi identificarea cetăţenilor străini, precum şi a procedurilor care se aplică în astfel de situaţii. În acest moment, în apropierea graniței cu România există o situație deosebit de tensionată.

Ungaria a închis granița sa cu Serbia pentru a opri afluxul de imigranți care încearcă să ajungă, în final, în Germania. De asemenea, Ungaria a anunțat că intenționează să ridice un gard în partea sudică a graniței cu România. Măsura anunțată de Budapesta ar împiedica refugiații, care intenționează să treacă din Serbia în România, să ajungă apoi în Ungaria.

Intensificarea măsurilor de siguranță

În acest moment, au fost ridicate câteva zeci de corturi, au fost montate toalete ecologice la granița României cu Serbia, în apropierea localității Lunca. La acțiune au participat jandarmi și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar echipamentele au fost aduse cu mai multe camioane. Acțiu­nea a fost cerută de către ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, care a precizat că, „deși România nu se confruntă cu o presiune migraționistă, aceste acțiuni sunt necesare pentru testarea capacităților noastre de reacție la dinamica din regiune”.

Concomitent, forțele Ministerului Afacerilor Interne – polițiști de frontieră, repre­zentanți ai structurilor de imigrări, jandarmi, polițiști și pompieri – desfășoară şi alte misiuni specifice, în scopul dezvoltării unui răspuns integrat la provocările actualului mediu de securitate. De altfel, în ultimele săptămâni, autorităţile române au intensificat măsurile de siguranţă la frontiera României cu Serbia, prin dislocarea unor forţe şi mijloace logistice suplimentare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Atac la Ponta

În tot acest timp, relațiile diplomatice dintre București și Budapesta devin tot mai tensionate. În cursul zilei de sâmbătă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că în ceea ce priveşte migraţia trebuie găsite soluţii durabile pentru gestionarea „la sursă” a problemei. Aurescu a precizat că ridicarea de garduri „este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil”. Replica nu a întârziat să apară, partea ungară speculând vulnerabilitatea premierului care a fost trimis în judecată. Astfel, Ministerul ungar al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta, în urma declaraţiilor făcute de Bogdan Aurescu, iar Peter Szijjarto a declarat că s-ar „aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces”.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă