16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUniunea judecătorilor din România vor să ceară CSM anchetă în parchete, în...

Uniunea judecătorilor din România vor să ceară CSM anchetă în parchete, în dosarul Hexi Pharma

 Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat, luni,  plenului CSM să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a verifica și comunica public modul în care parchetele au valorificat “datele și informațiile” primite în ultimii 10 ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma, fapte “referitoare inclusiv la posibile licitații trucate și diluarea de mii de ori a dezinfectanților vânduți spitatelor”, se arată într-un comunciat de presă al UNJR. 
  
 SRI a recunoscut într-un comunicat public din data de 9 mai 2016 că numai în ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informări despre “chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, informări în care “au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țara”, se arată în scrisoare. 

Citește și: UPDATE. Scandalul Hexi Pharma. SRI: A fost informat și Președintele României. Băsescu cere desecretizarea documentelor. Reacția Președinției
  
 SRI este obligat prin legea să de funcționare (14/1992, art. 11) că, în cazul în care din verificările și activitățile specifice “rezultă date și informații care indică pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, acestea sunt transmise organelor de urmărire penală”. 
  
 “Din comunicatul SRI mai sus menționat reiese evident că acesta a luat la cunoștință despre «date și informații din care se indică pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penala». SRI însuși face legătură de cauzalitate între diluarea dezinfectanților și infecțiile nosocomiale, infecții care conduc la îmbolnăviri și decese”, au spus judecătorii. 

 Citește și: Parchetul General cere interzicerea dizolvării sau lichidării Hexi Pharma. Decizia magistraților este executorie 

 “Această realitate înspăimântătoare a fost constată recent și de un control al Ministerului Sănătății, în urmă căruia toate intervențiile chirurgicale au fost sistate în mai multe spitale”, mai spun judecătorii. 
  
 Un raport al Comisiei Europene din 2012 arată că în România au loc anual peste 60.000 de morți evitabile, decese care ar putea fi evitate dacă standardele din spitale ar fi la parametri optimi. 
  
 “Valorificarea de către parchete a informărilor trimise de către SRI ar fi putut preveni și evită îmbolnăvirea și moartea a mii de români în ultimii 10 ani”, spun judecătorii. 

 “Medici și pacienți, deopotrivă, sunt îngroziți că de 10 ani au folosit apă pe post de dezinfectanți în spitale, motiv pentru care, în mod legitim, se naște întrebarea ce a făcut justiția în toți acești ani pentru a preveni această situație înfricoșătoare pentru orice om care se internează în spital”, mai susțin aceștia. 
  
 Rolul CSM-ului de garant al independenței justiției îi impune și obligația de a prezerva încrederea publicului în justiție. 
  
 “Având în vedere importantă deosebită a acestei teme pentru fiecare cetățean, intensă ei mediatizare și dezbaterea publică, precum și potențialul de direcționarea a emoției publice către culpabilizarea justiției”, judecătorii au solicitat CSM-ului că, după verificarea parchetelor, să transmită public cetățenilor următoarele informații de interes public: 
  
 1. Câte date și informări legate de posibilă activitate infracțională a firmei Hexi Pharma a trimis SRI către parchete în ultimii 10 ani. 
  
 2. Spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date și informări, când au fost transmise, dacă au fost deschise dosare penale în urmă acestora și care e stagiul dosarelor. 

Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă