10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialKlaus Iohannis: Situaţia din zona Mării Negre "evoluează radical, spre război"

Klaus Iohannis: Situaţia din zona Mării Negre “evoluează radical, spre război”

Situaţia din zona Mării Negre “evoluează radical, spre război, fie el intra sau interstatal”, a declarat astăzi Klaus Iohannis.

Preşedintele României a făcut această declaraţie la ceremonia de deschidere a programului internaţional de studii intitulat ,,Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, care se desfăşoară la Bucureşti.

Programul este organizat de Universitatea Harvard, împreună cu Universitatea Națională de de Informații a SUA şi cu Academia Naţională de Informaţii din Bucureşti.

Cursurile din Bucureşti continuă tradiţia programului Black Sea Security, inițiat de Harvard University acum 15 ani. Acţiunea de la Bucureşti, programată în perioada 24-30 mai 2015, are tema “Elemente de conflict, factori de schimbare în arealul Mării Negre”.

La conferinţă participă peste 80 de personalități, lectori și cursanţi din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Germania, Georgia, Grecia, Olanda, Republica Moldova, România, Statele Unite, Turcia, Rusia și Ucraina, precum şi oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene și NATO.

Citeşte şi: Scenariu de război naval: căutare de submarine, distrugeri de mine şi trageri de luptă

Studiile sunt menite să promoveze responsabilitatea și inițiativa actorilor regionali în abordarea provocărilor de securitate specifice regiunii Mării Negre.

Iohannis: Securitatea regională este o problemă a întregii comunităţi internaţionale

„Programul «Security in the Black Sea Region» contribuie la consolidarea relaţiei transatlantice. Securitatea regională este nu numai o problemă a statelor care aparțin strict unui anumit areal, ci o provocare pentru întreaga comunitate internaţională, mai ales atunci când conflictele evoluează radical, spre război, fie el intra sau interstatal”, a declarat astăzi Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, organizarea acestui program de studii la Bucureşti va facilita “consolidarea profilului României în NATO şi UE” şi va permite României să-şi “consolideze credibilitatea strategică”, a susţinut Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, zona Mării Negre este un spaţiu nu doar de convergenţă, ci şi de coliziune a intereselor ţărilor riverane. Regiunea este situată “la frontierele NATO şi UE, dar și ale Orientului Mijlociu” şi este marcată de “existența unor conflicte deschise sau înghețate, criminalitatea transfrontalieră, deficitele democratice și prezența unor importante resurse energetice sporesc valoarea strategică a zonei Mării Negre”.

Citeşte şi: Comandamentul NATO de la Napoli şi elemente de comandă ale Forţei de Reacţie Rapidă vor fi dislocate în România

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă