13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cei 31 de poliţişti corupţi luau şpaga în funcţie de numărul...

UPDATE. Cei 31 de poliţişti corupţi luau şpaga în funcţie de numărul de clienţi al prostituatelor

UPDATE. 28 dintre cei 31 de poliţişti au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore. Printre aceştia se află şi cei  este acuzaţi că şi-au torturat victimele. Cei care şi-au recunoscut faptele nu au primit mandate de reţinere. Cei 28 vor fi prezentaţi mâine instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

—-

În noaptea de luni spre marţi, investigatorii Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Adminsitraţiei şi Internelor, însoţiţi de trupele speciale de intervenţie ( peste 150 de poliţişti) ale Poliţiei Capitalei şi IGPR, au descins la domiciliile a 31 de agenţi de poliţie, unde au făcut percheziţii. Toţi suspecţii lucrau la patrulare, pentru menţinerea ordinii publice şi aveau o vechime în Poliţie cuprinsă între 2 şi 20 de ani.. Dintre aceştia, 29 proveneau de la de sectorul Ordine publică a Secţiei 3 Poliţie, iar doi de la Secţia 1 Poliţie. Suspecţii au fost duşii la sediul DGA, unde sunt anchetaţi de o echipă procurori de la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Dacă îşi recunosc faptele , ei nu vor fi arestaţi, spun surse judiciare. Cei care-şi neagă faptele vor fi reţinuţi deoarece prin lăsarea lor în libertate ar putea face presiuni asupera victimelor , a martorilor şi a altor făptuitori, împiedicând astfel derularea corectă a anchetei. Până aseară, la sediul DGA au fost duşi cu mandat pentru audieri şi confruntări circa 45 de făptuitori -proxeneţi şi prostituate – şi alte 10 persoane care ar avea calitatea de martori sau denunţători.

Acuzaţiile şi probele

Cei 31 de agenţi de Poliţie sunt cercetaţi pentru peste 100 de infraţiuni (probate), ei fiind acuzaţi de luare de mită, şantaj, lipsire de libertate, tortură, complicitate la proxenetism, favorizarea infractorului, abuz în serviciu. Probele până la această oră sunt denunţurile şi interceptările telefonice şi ambientale ( unele filmate) realizate cu ajutorul SRI şi declaraţiile martorilor.

Acţiunea a fost instrumentată de investigatorii sub acoperire ai Direcţiei Generale Anticorupţie, însă primele informaţii au provenit de la DGIPI, serviciul secret al Internelor încă din aprilie-mai 2010, dar la acea dată nu ar fi existat decât un singur denunţător – un proxenet care obişnuia să mintă, spun surse judcare, motiv pentru care nu se puteau cere mandate de interceptare pentru instrumentarea dosarului. Adunarea probelor s-a început abia în luna iulie 2011, după ce au apărut mai multe denunţuri. Potrivit surselor noastre, s-a reuşit infiltrarea grupării cu investigatorii sub acoperire cu ajutorul şefilor secţiilor de Poliţie. Unii investigatorii au fost angajaţi pe posturi de agenţi de poliţie şi, fiind “colegi” de serviciu, au reuşit să se infiltreze destul de uşor. Alţii, se aflau la volanul unor maşini şi comiteau infracţiuni la regimul rutier pentru a li se cere şpaga. Ei au purtat tehnică de interceptare-filmare in timpul acţiunilor ilegale ale grupării poliţiştilor suspectaţi de corupţie.

Mod de lucru

Mita de la proxeneţi

Agenţii suspectaţi de corupţie aveau o listă ( actualizată permanent) cu prostituatele din faţa hotelurilor din centrul Capitalei din zona Pieţelor Romană- Victoriei – Revoluţiei sau din zona Palatului Regal şi al Parcului Cişmigiu. De asemenea, aveau în patrulare zone rău famate precum Gara de Nord, Gara Basarab, strada Stefan Furtună,Calea Plevnei, zona Witting, zone controlate de proxeneţi cunoscuţi de poliţişti. Taxa de protecţie varia între 200 şi 500 de lei, în funcţie de numărul de clienţi ( cu care fetele mergeau în apartamente special închiriate) şi de zona în care acţionau. ” Banii erau cheltuiţi imediat pentru că ştiau că în următoarea noapte obţineau alţi bani” spun sursele noastre. Pentru că uneori poliţiştii suspectaţi de corupţie cereau bani mai mulţi decât se obţinea, proxeneţii şi prostituatele nu puteau plăti taxa , motiv pentru care proxeneţii erau şantajaţi cu arestarea, iar prostituatele duse la secţie şi bătute, spun sursele noastre. De altfel, la dosar ar exista declaraţii în acest sens atât de la proxeneţi, cât şi de la prostituate.

Mita de la şoferi

Cei 31 de agenţi de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală aveau aviz de Poliţie Rutieră şi puteau opri maşini pentru controale de rutină sau pentru încălcări ale regulilor de circulaţi. ” Sumele cerute variau între 50 şi 600 de lei, în funcţie de cât efort depuneau pentru a-i prinde” spun surse judiciare. “Erau fericiţi când prindeau câte un şofer care nu avea la zi inspecţia tehnică periodică. De la aceştia pretindeau cel puţin 500 de lei. Toţi plăteau pentru că altfel li se lua certificatul şi plăcuţele cu numerele, iar maşina nu mai putea fi mişcată din acel loc decât dusă pe platformă, ceea ce însemna alte cheltuieli. În plus, amenda este de la 420 la 560 lei” mai spun surse judiciare.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă