6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUrmaşul familiei Minovici cere în instanţă revocarea donaţiei Muzeului Minovici către PMB

Urmaşul familiei Minovici cere în instanţă revocarea donaţiei Muzeului Minovici către PMB

Ştefan Minovici, urmaşul familiei Minovici, a dat în judecată Primăria Municipiului Bucureşti după aprobarea unui proiect “care afectează destinaţia Muzeului Minovici”, cerând instanţei revocarea donaţiei prin care municipalitatea a preluat custodia asupra clădirii şi terenului aferent muzeului.
Ştefan Minovici, în calitate de urmaş al familiei Minovici şi preşedinte al Fundaţiei “Fraţii Minovici”, acuză Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) că a încălcat actul sub care donaţia clădirii – care găzduieşte Muzeul de Artă Populară “Prof. Dr. Nicolae Minovici”, cunoscută şi ca Vila Minovici sau Vila cu clopoţei – a fost făcută către municipalitate, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Procesul se judecă la Tribunalul Bucureşti. Dosarul a fost înregistrat pe 29 noiembrie 2011, obiectul său fiind “revocare donaţie”. Primul termen în proces este 5 aprilie 2012.

Ştefan Minovici spune că a dat în judecată Primăria Municipiului Bucureşti, după aprobarea de către municipalitate a unui proiect care afectează statutul şi destinaţia Muzeului Minovici, încălcând actul sub care donaţia clădirii a fost făcută către Primăria Capitalei.

Reclamaţia se referă la faptul că, în prezent, pe terenul Vilei Minovici din Băneasa se află în derulare “activităţi pentru construcţia unui centru de restaurare, a unui depozit, a unei săli de conferinţe de 100 de locuri, precum şi a unei parcări de 16 locuri”.

Ştefan Minovici consideră proiectul autorizat de PMB drept “un act flagrant de ilegalitate ce contravine legilor româneşti şi celor ale Comunităţii Europene”, având în vedere că se încalcă prevederile şi condiţiile actului de donaţie prin care primăria a preluat custodia asupra clădirii şi terenului aferent acesteia. Potrivit lui Ştefan Minovici, proiectul aprobat de PMB este unul de finanţare europeană de 5,6 milioane de euro, care “încercă să mascheze o tentativă de a distruge un lăcaş celebru din patrimoniul cultural românesc”.

Pe lângă autorizarea unui proiect care afectează destinaţia iniţială a clădirii şi terenurilor sale aferente, Ştefan Minovici reclamă starea de degradare în care a fost lăsat Muzeul de Artă Naţionala Prof. Dr. Nicolae Minovici de către Primăria Capitalei.

Ştefan Minovici atrage atenţia că proprietatea, donată Primăriei Municipiului Bucureşti în 1937 şi rămasă în custodia acesteia timp de 75 de ani, includea iniţial un număr de 5.000 de obiecte dedicate expunerii, din care au rămas în prezent doar 1.200, mare parte dintre ele fiind declarate casate.

În plus, urmaşul familiei Minovici acuză faptul că atât terenul parcului cultural naţional, cât şi Muzeele Minovici aflate pe acestă propietate (Muzeul de Artă Apuseană, aflat în administrarea Academiei Române, şi Muzeul de Artă Populară “Prof. Dr. Nicolae Minovici”, din custodia Primăriei Capitalei, n.r.) servesc, în prezent, “pentru activităţi de strângere de fonduri destinate unor interese personale şi, mai grav, ca spaţiu publicitar, ceea ce contravine în mod flagrant destinaţiei iniţiale şi a legilor în vigoare”.

Ştefan Minovici reclamă, în cadrul procesului deschis împotriva Primăriei Capitalei, “nerespectarea prevederilor actului de donaţie referitoare la menţinerea suprafeţei terenurilor aferente Vilei Minovici, prin înstrăinarea de către Primărie a circa 4.000 mp, şi nerespectarea sarcinii care prevedea păstrarea destinaţiei iniţiale a terenurilor din jurul vilei – respectiv grădina şi ferma” şi “nerespectarea actului de donaţie prin autorizarea proiectului de construire a centrului de conferinţe, a anexelor, a locurilor de parcare şi a altor obiective care nu au nicio legătură cu obiectivul istoric prevăzut în actele din 1937”.

Primăria Municipiului Bucureşti a preluat în custodie Vila Minovici – cunoscută sub denumirea Vila cu Clopoţei şi care găzduieşte Muzeul de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici – şi terenul aferent acesteia în baza unui act de donaţie din 1937, realizat de Nicolae Minovici.

“Donaţia este gravată de o serie de sarcini pe care beneficiarul, respectiv Primăria Municipiului Bucureşti, este obligată să le respecte. Astfel, documentul stipulează că vila va servi pentru totdeauna ca muzeu de artă naţională sub denumirea «Muzeul de Artă Naţională Prof. Dr. Nicolae Minovici», ca obiectele aflate în interiorul acesteia nu pot fi înstrăinate şi că grădina şi ferma vor rămâne în permanenţă destinate culturii pomilor, plantelor şi creşterii păsărilor fără a li se putea schimba destinaţia sau reduce suprafaţa”, se mai spune în comunicat.

Ştefan Minovici a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că fondurile de 5,6 milioane de euro ar fi provenit din fonduri europene şi ar fi fost alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. “Litigiul nu este cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru că ei au vrut să aloce cu bună credinţă fondurile europene, însă Primăria Municipiului Bucureşti vrea să folosească aceste fonduri în interesul unui grup ocult – Asociaţia «Prietenii Muzeelor Minovici» -, care, din anul 2005, au colectat fără niciun temei fonduri în numele Muzeului Minovici. Banii strânşi de această asociaţie nu se regăsesc sub nicio formă (în reabilitarea sau restaurarea Muzeului Minovici, n.r.)”, a spus Ştefan Minovici. El a precizat că, în urma declanşării procesului împotriva Primăriei Capitalei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a blocat fondurile de 5,6 milioane de euro alocate pentru Muzeul Minovici. “Ministerul Dezvoltării s-a sesizat, problema rămâne la Primărie”, a mai spus Ştefan Minovici.

Totodată, Ştefan Minovici a spus că a cerut în instanţă revocarea donaţiei Muzeul de Artă Populară “Prof. Dr. Nicolae Minovici” către Primărie pentru că vrea să preia muzeul şi să îl restaureze. “Muzeul de Artă Populară va fi preluat, restaurat şi readus la gloria lui iniţială. Grădina va fi grădină şi livada va fi livadă. Nu mă interesează să stau în el, vreau să rămână ce a fost”, a explicat Ştefan Minovici.

În ceea ce priveşte, Casa Minovici, actualul Muzeu de Artă Apuseană “Ing. Dumitru Furnică Minovici”, administrat de Academia Română şi care se află lângă Vila Minovici (Muzeul de Artă Populară “Prof. Dr. Nicolae Minovici”), Ştefan Minovici spune că a notificat deja Academia Română şi urmează să dea în judecată şi această instituţie, pentru că şi Casa Minovici se află în stare de degradare. “Muzeul de Artă Apuseană este în stare jalnică, el este închiriat pentru diverse activităţi, în timp ce apa curge prin tavan”, a spus Ştefan Minovici.

Muzeul de Artă Populară “Prof. Dr. Nicolae Minovici”, cunoscut şi ca Vila Minovici sau Vila cu clopoţei, este amplasat în strada Dr. Nicolae Minovici nr. 1, în faţa Fântânii Mioriţa, în apropierea cartierului Băneasa. Casa a aparţinut lui Nicolae Minovici, medic legist şi profesor universitar român, fratele medicului legist Mina Minovici şi al chimistului Ştefan Minovici. În 1934, Nicolae Minovici a fost ales primarul comunei Băneasa, azi cartierul Băneasa din Bucureşti. În anul 1937, casa împreună cu întregul teren au fost lăsate, printr-un act de donaţie, în custodia Primăriei Municipiului Bucureşti. Vila Minovici este obiectiv de patrimoniu naţional, figurând pe lista monumentelor istorice din Bucureşti. Lista este redactată de Institutul Naţional al Patrimoniului, instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Pe de altă parte, Casa Minovici, actualul Muzeu de Artă Apuseană “Ing. Dumitru Furnică Minovici”, este administrat de Academia Română. Casa Minovici a fost construită acum 71 de ani. Din patrimoniul Casei Minovici fac parte colecţia de vitralii (sec. XVI – XVIII), cărţi rare şi gravuri care au aparţinut familiei lui Dumitru Minovici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă