10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialValentin Jucan și Lorand Turos ar putea demisiona din CNA. Ei vor...

Valentin Jucan și Lorand Turos ar putea demisiona din CNA. Ei vor să candideze la alegerile palamentare

 

Doi dintre membri Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan și Lorand Turos, vor demisiona, în cazul în care vor participa la alegerile parlamentare din 11 decembrie, pentru a nu se afla în situația de incompatibilitate, potrivit Mediafax.

Valentin Jucan a declarat, pentru Mediafax, că a primit oferte din partea a două partide şi ca ia în considerare această variantă, pe motiv că reformarea CNA se poate face mai bine din Parlament.

„Este mai bine ca proiectele să fie propuse şi discutate din Parlament, nu lansate în spaţiu public. Este mult mai aplicat să acţionezi din Parlament”, a spus Jucan.

Totodată, Lorand Turos a declarat că ar dori să candideze pe listele UDMR. Astfel, în data de 22 septembrie, forul din cadrul UDMR Satu Mare va decide validarea candidaţilor.

„În cazul în care rezultatul va fi unul pozitiv, voi candida (într-o lista judeţeană din Satu Mare, oraşul natal – n.red). Bineînţeles, înaintea depunerii oficiale a candidaturii, îmi voi da demisia din CNA”, a spus Turos, adăugând ca în prezent nu este membru UDMR. „Şi nici nu voi fi, atât timp cât timp sunt membru în CNA. Mă voi înscrie într-o formaţie politică doar după depunerea mandatului de la CNA. Dacă voi candida, înainte de orice, va trebui să stabilesc un calendar”, a declarat mai spus el.

„Va trebui să primesc derogare de la partid pentru vechime, nefiind membru de partid – statutul partidului te obligă să fii membru şi tocmai de aceea trebuie să existe această derogare. Toate partidele au o vechime minimă impusă pentru candidaturile la Camera Deputaţilor şi Senat. Evident că în momentul în care legea nu te lasă, primeşti derogare, aşa cum este cazul. După ce voi primi acea derogare voi demisiona, tocmai pentru a nu fi nici măcar o zi în incompatibilitate, şi îmi voi depune candidatura”, a conchis acesta.

Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012, fiind propus pentru această funcţie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018. Valentin Jucan este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea violoncel (septembrie 2000 – iulie 2004), al Universităţii„Babeş-Bolyai”, Facultatea de Drept, Cluj-Napoca – profil drept comunitar (septembrie 2002 – iulie 2005), şi al Colegiului Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” (promoţia 2007 – 2008).

Înainte de a-şi începe activitatea în CNA, Valentin Jucan a fost consilier la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (ianuarie 2011 – februarie 2012). Anterior, el a lucrat la Ministerul Mediului şi Pădurilor şi la Ministerul Culturii şi Cultelor.

Lorand Turos a fost numit ca membru al CNA, iniţial, în februarie 2012, în locul lui Attila Szasz, care şi-a dat demisia din Consiliu. Pe 30 octombrie, Turos a fost propus pentru un nou mandat de titular în Consiliu de către UDMR. Înainte de a lucra în CNA, Lorand Turos a lucrat în presa scrisă şi audiovizuală maghiară şi la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.

Mandatul unui membru titular al CNA are o durată de şase ani. Potrivit Legii Audiovizualului (http://www.cna.ro/IMG/pdf/LEGEA_504_CU_ULTIMELE_MODIFICARI.pdf) Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de șase ani.

Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, conform articolului 12 din Legea audiovizualului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă