10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVasile Blaga și Ioan Oltean, audiați la DNA, în dosarul mitei luate...

Vasile Blaga și Ioan Oltean, audiați la DNA, în dosarul mitei luate de Udrea pentru contractul cu Hidroelectrica

UPDATE 13.55: Deputatul Ioan Oltean a ajuns la DNA, unde va fi audiat în dosarul Elenei Udrea. 

—-

Co-preşedintele PNL Vasile Blaga este audiat, marţi, la DNA, în calitate de martor într-un dosar al Elenei Udrea, în care deputata este cercetată sub control judiciar pe o cauțiune de 5 milioane de lei. Este aşteptat la audieri şi deputatul Ioan Oltean.

Vasile Blaga a fost întrebat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), dacă ştie ca banii care ar fi fost daţi de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, pentru a se asigura derularea unui contract cu Hidroelectrica, ar fi ajuns la PDL, acesta spunând că nu ştie aşa ceva şi nici pe Elena Udrea nu a auzit-o vorbind despre o astfel de situaţie.

“Am fost citat în calitate de martor în dosarul 87, într-adevăr cel în care s-au cerut în Parlament avize pentru doamna Udrea, dar nu ştiu nimic despre… Ferească Dumnezeu! Nu ştiu aşa ceva şi nici nu am auzit-o pe doamna Udrea zicând aşa ceva”, a declarat Vasile Blaga.

Întrebat în legătură cu declaraţia dată de Elena Udrea în faţa anchetatorilor în care a menţionat toată conducerea PDL, Blaga a spus: “Nici gând, eu nu ştiu despre aşa ceva”.

Vasile Blaga a adăugat că el nu a fost prezent când s-au dat sume de bani la partid, aşa cum a susţinut Ana Maria Topoliceanu într-o declaraţie dată în faţa anchetatorilor.

Elena Udrea a fost pusă, vineri, sub control judicar pe cauțiune, stabilită la cinci milioane de lei, în dosarul privind fapte de corupţie legate de vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari. Camera Deputaţilor a avizat începerea urmăririi penale şi a reţinerii Elenei Udrea în această cauză.

La ieșirea din sediul DNA, Elena Udrea a spus că la Direcție ar trebui să se înființeze “Secția de urmărire penală a Elenei Udrea”, adăugând că crede că “DNA se ocupă de Elena Udrea și, din când în când, ca să arate că mai există și altă activitate, mai apare câte un personaj”.

În acest caz, Elena Udrea a spus că va contesta decizia de a fi pusă sub control judiciar pentru o cauţiune de cinci milioane de lei. Udrea a mai spus că nu poate să achite o cauţiune atât de mare, în condiţiile în care toate bunurile sale sunt sechestrate de DNA. Elena Udrea a precizat că se va cere un nou aviz de arestare dacă nu plăteşte cele cinci milioane de lei până marţi.

În 2010, pentru a obține prelungirea unui contract cu SC Hidroelectrica SA, Buzăianu  ar fi apelat la Elena Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltării, ca să facă trafic de influență la Ministerul Economiei.

Udrea i-ar fi cerut lui Buzăianu suma de 5 milioane de dolari pentru ca Hidroelectrica să continue contractul de vanzare – cumpărare de energie cu firma omului de afaceri.

La începutul anului 2012, Udrea ar fi primit de la Buzăianu, printr-un intermediar, 3.800.000 USD, plus o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media (care ar edita Evenimentul zilei, spun sursele noastre).

Citeşte şi: DNA: Udrea, patron de presă din umbră

DNA sustine că, în anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie, cu schimbare de creditor, pe o firmă a respectivei persoane.

De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa. În acest lanț ar apărea și  Dinu Pescariu, Dan Andronic, Radu Budeanu spun sursele RL.

DNA solicită reținerea și arestarea Elenei Udrea și pentru săvârșirea altor fapte penale legate de modul de înstrăinare a Vilei Săbărel, din Complexul Carmen Silva de la Eforie Sud, care se afla în portofoliul ministerului pe care l-a condus.

DNA o acuza pe Elena Udrea, în această secvență infracțională, de luare de mită, trafic de influență și fals în declarații de avere în legatură cu cumpararea, prin interpuși, a unei vile din Eforie Sud.

Potrivit procurorilor, Udrea a cumparat vila Săbărel (700 mp) prin firma SC Romlit Spectrum SRL, firma la care acționar si administrator era Tudor Breazu, fostul ei colaborator.

 

Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...
Ultima oră
Pe aceeași temă