10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVicepreședintele Camerei Deputaților, Dan Motreanu, SUSPECTAT de spălare de bani pentru campania...

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Dan Motreanu, SUSPECTAT de spălare de bani pentru campania electorală a PNL din 2008. Reacția liberalului

UPDATE:  Dan MOTREANU, vicepreședintele Camerei Deputaților, este suspectat DNA de spălarea banilor și de folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit. Mai precis, în 2008,  Motreanu ar fi primit 250.000 de euro de la Cristinel Bîgiu, pe atunci vicepreședinte CJ Buzău. Banii erau destinați campaniei electorale pentru alegerile locale și generale din acel an. 

În același dosar este urmărit penal pentru fapte similare și fostul deputat și lider PNL George Scutaru. Potrivit DNA, Scutaru ar fi primit de la Bîgiu suma de 170.000 de euro tot pentru campania electorală din 2008. Cei doi lideri PNL ar fi știut că banii primiți de la Bîgiu ar fi provenit din luare de mită. În acest dosar se fac investigații și față de alte persoane.

Cristinel Bîgiu, în calitate de vicepreședinte CJ, este suspectat, între altele, că ar fi primit 1.000.000 de euro mită de la Adrian Mladin ( fost primar al comunei Jilava- Ilfov) pentru a-i sprijini demersurile de punere în posesie cu terenuri din Buzău. Bîgiu a fost denunțat de Mladin (arestat în alt dosar de corupție). La rândul său, după ce a fost arestat preventiv, Bîgiu a denunțat mai multe persoane, între care pe fostul ministru de Interne, Cristian David, căruia, în 2007, i-a dat mită 500.000 de euro ( mita dată în biroul de ministru). Bîgiu este suspectat și pentru alte fapte de corupție săvârșite și din funcțiile de prefect și de președinte CJ Buzău. El a fost arestat preventiv perioade lungi.
===

UPDATE: Procurorii DNA arată că Dan Motreanu a primit 250.000 de euro de la o persoană denunțătoare pentru  finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților partidului din care face parte. 

Există date că proveniența și modul în care s-au obținut banii erau cunoscute exact de Motreanu, precizează DNA. Astfel, Motreanu a primit mită de la aceeași persoană de la care a primit și George Scutaru.

******

UPDATE:  Deputatul PNL Dan Motreanu a declarat, joi, la ieşirea de la DNA, că procurorii i-au spus că este suspect într-un dosar, fără a-i da alte amănunte, urmând să fie audiat. 

Dan Motreanu este suspectat de spălare de bani si de folosirea funcției pe care o avea în PNL pentru a-l determina pe vicepreședintele CJ Buzău, Cristian Bîgiu, să comită infracțiuni. Mai precis, Bîgiu a luat mită din care 170.000 de euro ar fi  dat partidului, respectiv PNL

Bîgiu, anchetat în mai multe dosare de corupție, este DENUNȚĂTOR. El i-a indicat pe Motreanu și George Scutaru ca beneficiari ai mitei pe care a recunoscut că a primit-o.

Citește și: Ce a declarat Dan Motreanu la ieșirea de la DNA

*******

Vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Dan Motreanu, este audiat, joi dimineața, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în dosarul fostului consilier prezidențial George Scutaru. 

Dan Motreanu ar fi implicat în dosarul lui George Scutaru, fost consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, și potrivit unor surse judiciare urmează să primească calitatea de suspect în acest dosar. 

Motreanu a ajuns la sediul DNA cu puţin timp înainte de ora 10.00, la intrare nefăcând nicio declaraţie despre dosarul în care a fost citat sau calitatea în care va da declaraţii.

Liberalul este la al treilea mandat de deputat, fiind membru al PNL din 1990.

La începutul lunii aprilie, George Scutaru a fost pus sub control judiciar, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, după ce ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro primită de o persoană cu funcţie de conducere din administraţia locală.

George Scutaru a fost denunțat de fostul șef al CJ Buzău Cristinel Bîgiu.

Citește și: Fost consilier al lui Iohannis, sub control judiciar, într-un nou dosar. Denunțătorul este fostul șef al CJ Buzău

Anchetatorii susțin că în anul 2008, o persoană ce deținea o funcție de conducere în administrația locală a primi de la o altă persoană mită în valoare de aproximativ un milion euro, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

”Din banii primiți, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian suma de 170.000 euro, proveniența și modul în care s-au obținut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian. Suma de 170.000 euro, primită în numerar  de Scutaru George-Adrian de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008”, informează un comunicat de presă remis de DNA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă