13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVictimele unor infracţiuni, protejate şi în România prin ordinul european de protecţie

Victimele unor infracţiuni, protejate şi în România prin ordinul european de protecţie

Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind ordinul european de protecţie, informează un comunicat al Executivului citat de Agerpres. Proiectul prevede că măsura de protecţie în materie penală emisă pentru a proteja o persoană care este sau ar putea fi victimă a unor infracţiuni poate fi extinsă de autorităţile competente din România şi pe teritoriul celorlalte state membre ale Uniunii Europene. 

Autoritatea competentă în România pentru emiterea ordinului european de protecţie este organul judiciar pe rolul căruia se află cauza în care s-a dispus măsura de protecţie pe baza căreia se solicită emiterea acestui ordin, menţionează Guvernul. 

Un ordin european de protecţie poate fi emis sau, după caz, recunoscut şi pus în aplicare atunci când persoana protejată şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa sau locuieşte pentru o perioadă de timp ori urmează să-şi stabilească domiciliul, reşedinţa ori să locuiască o perioadă de timp pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene altul decât cel care a emis măsura de protecţie. Ordinul european de protecţie poate fi emis la solicitarea persoanei protejate dacă sunt îndeplinite o serie de condiţii precizate în actul normativ aprobat de Guvern. 

Ordinul european de protecţie poate fi emis pentru durata în care persoana protejată se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene altul decât cel emitent, fără însă a depăşi durata pentru care a fost dispusă măsura care a stat la baza emiterii acestuia, arată sursa citată. 

Proiectul mai stabileşte procedura pentru situaţia în care România este stat de executare a unui ordin de protecţie european emis de către un alt stat membru al Uniunii Europene. 
În acest caz, autoritatea competentă pentru recunoaşterea ordinului, dispunerea măsurilor pentru executarea lui şi dispunerea înlocuirii sau încetării acestor măsuri este tribunalul în a cărui circumscripţie locuieşte sau va locui ori şi-a stabilit sau urmează să-şi stabilească domiciliul sau reşedinţa persoana protejată, menţionează sursa citată. 

Conform proiectului, atunci când România este stat de executare a unui ordin european de protecţie, respectivul ordin se va primi în limba română, iar dacă este stat emitent ordinul va fi transmis în limba oficială sau într-una din limbile oficiale ale statului de executare a respectivului ordin ori într-o altă limbă oficială pe care statul respectiv a declarat că o acceptă. 

Cheltuielile pe care le implică derularea procedurilor reglementate de această lege sunt suportate de către România dacă acestea au fost efectuate exclusiv pe teritoriul statului român. Actul normativ transpune în legislaţia naţională Directiva 2011/99/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind ordinul european de protecţie.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă