15 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialVictor Alistar, directorul Transparency International, suspectat de plagiat

Victor Alistar, directorul Transparency International, suspectat de plagiat

Zeci de pagini din lucrarea stiintifica in baza careia Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, a obtinut, in 2009, titlul de doctor in stiinte administrative sunt copiate integral din alte surse, fara utilizarea ghilimelelor si chiar cu preluarea greselilor de redactare si a notelor de subsol originale, se arată într-o anchetă postată pe site-ul România de la zero.

Autorii arată că sursele reproduse in teza de doctorat a lui Victor Alistar sunt “Functia publica in Europa celor cincisprezece: Noi tendinte si evolutii”, volum realizat de un colectiv de patru cercetatori straini afiliati Institutului European de Administratie Publica (EIPA) din Maastricht, Olanda, si “Ghid privind protectia avertizorilor de integritate”, livrat sub egida Transparency International Romania de un colectiv de trei autori din carea face parte chiar Victor Alistar.

Prima lucrare a fost tradusa in limba romana, in anul 2002, de Centrul de Pregatire pentru Administratie Publica din cadrul SNSPA, sub coordonarea profesorului Ani Matei. In cadrul tezei doctorale Victor Alistar atribuie parte din ideile preluate volumului EIPA tradus, dar foloseste “Matei A. si colectiv” in locul numelor autorilor. La finalul tezei, in sectiunea dedicata listarii referintelor bibliografice, lucrarea “umfla” aparatul stiintific in doua locuri – ea e precizata si cu datele autorilor originali, si cu cele ale colectivului care a furnizat traducerea.

Atat in cadrul unui dialog purtat fata in fata, cat si in cuprinsul unui raspuns trimis ulterior pe email, directorul Transparency Romania a sustinut pentru Dela0.ro ca s-a achitat de orice suspiciune indicand sursele bibliografice si ca subiectul, in sine, e o proba de “rea-credinta”, “posibil pus pe agenda pentru ca ar fi fost un subiect de campanie” in contextul alegerilor europarlamentare.

Ce spun profesorii universitari

Autorii investigației arată că, doi profesori universitari romani care lucreaza in institutii academice americane au folosit expresii categorice pentru a clasa circumstantele studiate. “Plagiatul este limpede”, scrie, intr-un schimb de emailuri, Alin Fumurescu, cercetator la Yale University si posesor al unui doctorat in stiinte politice obtinut la Indiana University Bloomington.

“O descriere atat de simpla nici nu si-ar avea, de la bun inceput, rolul intr-o lucrare de doctorat care ar trebui sa aduca o contributie la domeniu. Care ar fi aici contributia originala, imi scapa”, sustine Fumurescu, care, cu toata experienta academica stransa in ultimii ani e indus in eroare, inca din start, de felul in care Victor Alistar foloseste sistemul de citare.

“Sunt putin nedumerit de faptul ca autorul citeaza la notele de subsol o alta carte, intitulata tot ‘Functia publica in Europa celor 15’, dar ca autori apar Matei & all. Matei & all au plagiat dupa Bossaert & all?” Costica Bradatan, cadru universitar la Texas Tech University si doctor in filosofie la University of Durham, e la fel de sigur: “Paginile sunt mai mult decat edificatoare. E limpede ca e vorba de un plagiat grosolan.”

“Nu exista nicio forma onesta de preluare masiva a textelor altui autor fara a delimita clar textul respectiv, prin mai mult decat ghilimele: subcapitole speciale, format diferit al caracterelor etc. In plus, se recomanda solicitarea acordului autorului respectiv. Intr-o lucrare stiintifica originala preluarile cuvant cu cuvant si delimitate cu ghilimele sunt reduse la nivel minim, in general maximum un paragraf”, sustine Dan Sandor, profesor universitar, director al Departamentului de Administratie Publica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.

Conducatorul de doctorat al tezei sustinute de Victor Alistar a fost profesoara universitara Lucica Matei, director in 2002 al centrului din cadrul SNSPA care a asigurat traducerea lucrarii EIPA, si decan al Facultatii de Administratiei Publica din cadrul SNSPA in anul 2009, cand Alistar a obtinut titlul de doctor. E extrem de putin probabil ca, din aceste posturi institutionale, coordonatoarea Lucica Matei sa nu fi cunoscut textul din care s-a facut preluarea.

Fosta decana de la SNSPA a decedat in primavara acestui an, inainte ca investigatia Dela0.ro sa se concretizeze, iar vreunul dintre reporterii implicati in documentare sa aiba sansa sa-i solicite o opinie asupra subiectului.

Cine este Victor Alistar

Victor Alistar are 37 de ani si este directorul Transparency International Romania. A mai ocupat functiile de sef serviciu Primaria Municipiului Bucuresti (1998-2001) si cea de purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (2001-2004). In 2009 a devenit doctor in drept si stiinte administrative cu o teza sustinuta la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Potrivit datelor publicate pe site-ul Transparency International Romania, este conferentiar universitar doctor in cadrul departamentului de drept de la SNSPA.

In decembrie 2010, Victor Alistar a fost ales reprezentant al societatii civile in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. La acea vreme Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Magistratilor si Facultatea de Drept a Universitatii Danubius din Galati il recomandau pe Victor Alistar ca fiind cel mai bun candidat pentru “inalta reputatie profesionala si morala castigate gratie carierei sale academice”.

De asemenea, Victor Alistar era apreciat pentru “transparenta si integritate”. Pentru cei de la Universitatea Danubius parcursul academic si profesional “remarcabil” al candidatului vorbea de la sine: “Intreaga activitate, desfasurata cu predilectie in sfera promovarii sistemului romanesc de integritate, prestigiul moral si profesional ne indreptatesc sa il recomandam cu incredere”.

In ciuda CV-ului impresionant si a sustinerii publice, Victor Alistar nu a ocupat nicio zi functia pentru care a fost votat in Senat intrucat in ianurie 2011 Curtea Constitutionala a confirmat raportul ANI prin care acesta era declarant incompatibil – nu putea fi numit intr-o functie de demnitate publica pana in august 2012.

In iulie 2009, Agentia Nationala de Integritate (ANI) constatase ca Victor Alistar s-a aflat, in perioada 2007–2009, in stare de incompatibilitate, intrucat detinuse concomitent calitatile de functionar public, director executiv la Transparency Romania si avocat. Nu este singurul scandal de care se leaga numele lui Victor Alistar. Potrivit HotNews, acesta fost acuzat ca a obtinut ilegal un imobil din fondul locativ al municipalitatii in mandatul lui Viorel Lis la Primaria Capitalei.  

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...

Ultima zi de alegeri prezidențiale în Rusia. Pentru a masca absenteismul, propaganda Kremlinului anunță că rușii au votat online

Duminică dimineață, la începutul zilei a treia (ultima) de alegeri prezidențiale în Rusia, prezența fizică la urne depășea cu puțin 50 la sută din...

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale, mai rapid și eficient, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă