15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVictor Ponta, despre dosarul Referendumului: Voi spune adevărul

Victor Ponta, despre dosarul Referendumului: Voi spune adevărul

Premierul Victor Ponta a precizat, duminică, la România Tv, că va merge, miercuri, la Ύnalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost citat în dosarul Referendumului, pentru a declară căƒ, în 2012, nu s-a făƒcut nicio schemムde fraudare. 
  
 "Sigur că da, miercuri (voi merge, n.red.). Voi spune adevărul și numai adevărul și anume faptul că din toate cunoștințele pe care le-am avut că lider de partid și premier, n-a făcut nimeni, în 2012, o schemă de fraudare, chiar au venit 7,4 milioane să voteze pentru demiterea lui Băsescu. Aici vorbim de responsabilități penale, o să spun doar adevărul orice mă întreabă instanță. Întâmplător chiar știu cel mai bine ce s-a întâmplat în 2012, la fel cum știe domnul Crin Antonescu, la fel cum știu foștii secretari generali, domnul Dragnea, domnul Hellvig. Deci adevărul pe care-l știu cum să nu-l spun? Ba vreau să-l spus și evident că mă voi prezența miercuri", a declarat Victor Ponta. 
  
 Întrebat dacă ar trebui chemat și Crin Antonescu, Ponta a răspuns: "Fiind vorba de un proces în desfășurare, nu pot să-mi dau cu părerea" 
  
Premierul Victor Ponta va fi citat în data de 11 martie ca martor în dosarul Referendumului, a decis, vineri, Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și: Dosarul Referendumului: Robert Negoiță și Constantin Niță, audiați în calitate de martori. Când îi vine rândul lui Ponta

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

Citește și: Dosarul Referendumului. Ce a cerut avocatul lui Dragnea în fața instanței

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale", arată DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, mai precizează DNA.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă