7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialExtinderi ale urmăririi penale. Victor Ponta a dat explicații la DNA Ploiești,...

Extinderi ale urmăririi penale. Victor Ponta a dat explicații la DNA Ploiești, în dosarul finanțării vizitei lui Tony Blair în România

Fostul premier Victor Ponta a fost audiat, miercuri, de procurorii anticorupție, în dosarul finanțării vizitei lui Tony Blair în România, în care s-a început urmărirea sa penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani.

O nouă audiere a lui Ponta în dosar ar fi fost impusă de extinderi ale urmăririi penale și schimbări ale unor încadrări juridice.

La ieșirea din sediul DNA Ploiești, fostul premier al României a susținut că și-a menținut declarațiile date anterior.

Sebastian Ghiță, un alt inculpat din dosar, a fost audiat ieri, când i s-a comunicat că s-a extins urmărirea sa penală, fiind acuzat și de instigare la folosirea cu rea-credință a a bunurilor sau creditului unei societăți prevăzută de Legea 31/1990. De asemenea, i s-a schimbat încadrarea juridică din infracțiunea de spălare de bani în instigare la spălare de bani. Am fost extinse cercetările, schimbându-li-se și încadrările juridice, și  inculpaților Ionuț Iordăchescu și Ionuț Chirilă, spun surse apropiate inculpaților.

————

Ponta a ajuns la DNA Ploieşti în jurul orei 9.20 și a precizat că nu s-a „văzut cu procurorul de o lună şi jumătate". Întrebat dacă este pregătit, fostul premier a răspuns că este pregătit să dea declaraţii. Întrebat dacă va cere audierea lui Tony Blair în acest dosar, fostul premier a răspuns: „Normal!” 

El a stat la audieri aproximativ o oră. La ieșirea de la sediul DNA, fostul premier Victor Ponta a precizat că a dat declarații, că nu a schimbat nimic. Întrebat dacă vrea ca Blair să fie audiat, Victor Ponta a spus că este puțin probabil ca Tony Blair să ajungă la DNA Ploiești.

În 6 septembrie, procurorii anticorupție au anunţat că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar, pentru 60 de zile, într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Victor Ponta este acuzat că ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă, pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ponta trebuie să se prezinte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanţelor ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere; să nu părăsească ţară, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului / judecătorului competent; să nu se apropie de alte persoane menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale; să nu facă declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauza, precum şi la martorii audiaţi în cauza, se arată în ordonanţa emisă de procurorul DNA.

Marți, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești s-a prezentat și deputatul Sebastian Giță. Procurorii anticorupție au extins urmărirea penală faţă de Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este cercetat şi Victor Ponta. Deputatul este acuzat că ar fi folosit cu rea-credinţă creditul unei firme.

 El a adus procurorilor două bufnițe din antimoniu, pe care susține că le-a primit cadou de la șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, drept „simbol al prieteniei ei”, informează Ziarul Incomod.

„Mi-am adus aminte că la una dintre vizite mi-a făcut cadou (Kovesi — n.r.) niște bufnițe și pentru că suntem în dosarul cu domnul Portocală (procurorul Mircea Negulescu), cu denunțătorul Vampir, cu denunțătoarea Sexi, cu Toni Blair, m-am gândit și eu că bufnițele pe care mi le-a făcut cadou atunci pot să i le dau înapoi, că am văzut eu la Vanghelie și la Geoană că au dat ceasurile înapoi la DNA și nu au mai avut nicio problemă. Astea au fost bufnițele pe care mi le-a dat cadou doamna Kovesi atunci. Erau două bufnițe lipite, simbol al prieteniei, și devreme ce lucrurile s-au schimbat și s-au transformat, m-am gândit să-i aduc bufnițele înapoi", a precizat Sebastian Ghiță, la sediul DNA.

Întrebat când a primit bufnițele, el a răspuns că Laura Codruța Kovesi i le-a adus cadou într-o vizită efectuată la domiciliul lui.

„Într-o zi când a venit la mine acasă mi-a adus bufnițele astea și acum vreau să-i duc bufnițele, să i le trimită domnul Portocală înapoi. (…) Dânsa știe dacă mi le-a adus cadou sau nu. Sunt convins că nu o să-i pice bine gestul meu, dar asta simt eu, că trebuie să-i dau bufnițele înapoi", a mai spus Sebastian Ghiță.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă