8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Cine a încălcat legea în confruntările violente de la Pungeşti....

VIDEO. Cine a încălcat legea în confruntările violente de la Pungeşti. Comuna a fost declarată “zonă specială”

Update: Comuna vasluiană Pungeşti a fost declarată zonă specială de siguranţă publică, potrivit unui ordin al Jandarmeriei Române, prezentat de Agerpres. “În zonă sunt intensificate măsurile specifice de prevenire şi combatere a faptelor antisociale şi de menţinere a stării de linişte şi ordine publică. În zonă sunt create dispozitive şi sunt detaşate echipaje de intervenţie şi patrule, pentru a se crea un climat de linişte şi siguranţă pentru cetăţeni”, conform acestei reglementări.

 

Situaţia din comuna vasluiană Pungeşti devine tot mai tensionată, după ce Chevron a anunţat că va continua lucrările de explorare a resurselor de gaze de şist. Unii dintre militanţii anti fracturare hidraulică au făcut deja apel, pe reţelele de socializare, la radicalizarea protestelor, în condiţiile în care sfârşitul de săptămână a fost marcat deja de violenţe. Sâmbătă dimineaţă, gardul care împrejmuia perimetrul de explorare al Chevron a fost dărâmat de săteni şi militanţii veniţi din ţară. Intervenţia în forţă a Jandarmeriei, care a reţinut mai multe persoane, a accentuat nemulţumirea celor prezenţi, care au susţinut că au fost abuzaţi de oamenii legii. De cealăltă parte, reprezentanţii statului au replicat că au fost la rândul lor atacaţi de sătenii din Pungeşti şi de susţinătorii lor.

Crăciun: “Guvernul e vulnerabil la presiunea companiilor”

“Încet, dar sigur, societatea românească se îndreaptă către o scindare cu consecinţe greu de cuantificat. Abuzurile de ieri şi de azi ale Jandarmeriei de la Pungeşti mi-au întărit convingerea că e timpul radicalizării protestelor. Nesupunerea civică nonviolentă asumată până la capăt e primul pas pe care trebuie să-l facem. Procesele verbale de contravenţie, dosarele penale şi chiar eventuale condamnări cu închisoare nu trebuie să ne inmoaie. De-a lungul istoriei, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului au fost obţinute în urma unor astfel de gesturi. Povestea asta nu e despre Chevron, RMGC sau Gazprom, ci despre o luptă între «homo spiritualus» şi «homo capitalus»”, a anunţat ieri, pe pagina sa de Facebook, Mihail Bumbeş, unul dintre cei care se opun exploatării gazelor de şist.

Claudiu Crăciun, care s-a afirmat ca lider al protestelor împotriva exploatării aurului la Roşia Montană şi care a fost prezent în week-end la Vaslui, a avertizat, de asemenea, că protestele vor continua, deşi comuna Pungeşti este împânzită de jandarmi. “Aici este o zonă ocupată, vă spun sincer, nu am văzut atâta jandarmerie pe metru pătrat în viaţa mea. Mie mi se pare că e o zonă colonizată, menţinută prin forţă şi abuzuri”, a declarat acesta pentru România liberă.

Claudiu Crăciun a ţinut să explice că protestele din comuna vasluiană nu sunt atât împotriva companiei americane, cât împotriva politicii statului român în ceea ce priveşte gazele de şist. “Mai degrabă reproşăm guvernului că susţine acest gen de exploatare în ciuda dovezilor că fac rău mediului, urmărind nişte obiective iluzorii de genul independenţa energetică a României. Sunt foarte multe state care au interzis această metodă, sunt unele care au acceptat. Singura diferenţă între guvernul nostru şi cel francez, de exemplu, este că executivul român este mult mai vulnerabil la presiunea unor companii. Nu e un protest anti Chevron neapărat aici, ci împotriva unui tip de exploatare şi a unui guvern care susţine aceste exploatări”, a menţionat Claudiu Crăciun.

Chevron: Protestele ar putea fi pentru nimic

De altfel, compania americană a anunţat că deţine toate autorizaţiile necesare pentru a-şi desfăşura lucrările la Pungeşti, motiv pentru care va continua activitatea în ciuda presiunilor populaţiei. “Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013”, se arată într-un comunicat.

Consilierul de comunicare al Chevron, Răzvan Mitroi, a explicat, pentru România liberă, că în această fază tehnologiile folosite pentru sondare sunt clasice şi nu includ procedurile de fracturare hidraulică contestate de săteni şi militanţii eco. “Este un foraj simplu, practicat până acum la peste 20.000 de sonde în România, pentru colectarea de mostre. Pentru fracturarea hidraulică avem nevoie de o nouă aprobare, pe care nu am cerut-o, deoarece nu avem nevoie acum”, a precizat Răzvan Mitroi.

Fracturarea va fi folosită abia în faza următoare a sondării, când se va face “o explorare tip pilot, pe bază de fracturare, pentru a vedea potenţialul comercial al locului”, potrivit consilierului de comunicare. “Există posibilitatea ca zona Pungeşti să nu aibă suficiente resurse din acest punct de vedere. Aşa încât, poate niciodată acolo nu se va face fracturare. Dacă analizele sunt proaste, nu merită să investim”, a menţionat Răzvan Mitroi. Cu alte cuvinte, e posibil ca protestele de acum să nu fie pentru nimic.

continuare în pagina 2, alte declaraţii şi video despre violenţele dintre protestari şi jandarmi

Bătuţi în autocar?

Totuşi, între timp, tensiunile dintre taberele implicate în conflict au ajuns la maxim. Mai mulţi protestari susţin că au fost reţinuţi abuziv de jandarmi şi agresaţi în dubele care i-au dus pentru cercetare la Vaslui. “Cretinii ăia de jandarmi care m-au ridicat din uşa cârciumii în timp ce filmam sunt atât de spălaţi pe creier încât nici măcar nu aveau habar că au comis nu mai puţin de trei infracţiuni simultan: abuz în serviciu, lipsire ilegală de libertate şi distrugere de bunuri. Făcând bilanţul, avem ceva dureri în urma mângâierilor jandarmilor, display-ul aparatului distrus, dar mult entuziasm în schimb”, a reclamat Vlad Ioachimescu, unul dintre manfestanţii reţinuţi.

De asemenea, şi Claudiu Crăciun susţine că a fost agresat de jandarmi. “Ne-au luat din faţa magazinului sătesc, ne-au aruncat în dube şi ne-au dus la Vaslui. Au fost nişte jandarmi de la Brigada specială Bacău care şi-au pierdut total controlul şi au început să ne lovească”, a precizat acesta.

De cealaltă parte, reprezentanţii Jandarmiei Române au explicat că, la rândul lor, au fost atacaţi de sătenii şi militanţii din zonă. “Un grup de aproximativ 50 de persoane s-au manifestat violent şi au aruncat cu pietre în autovehicolele jandarmeriei. Geamul unui autovehicol a fost spart. Jandarmii au ridicat zece persoane şi i-au sancţionat cu amenzi între 200 şi 500 de lei pentru tulburarea ordinei publice şi adresarea de injurii”, a precizat mr. Marius Ţăranu, din partea Jandarmeriei Române. Acesta nu a dorit să comenteze acuzaţiile conform cărora protestarii au fost bătuţi în dube, în schimb i-a îndemnat pe cei nemulţumiţi să se adrese “organelor competente”.

 Imagini din timpul confruntărilor dintre jandarmi şi protestarii de la Pungeşti, filmate de unul dintre participanţi.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă