8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Filmul complet al elicopterului SMURD prăbușit în Siutghiol, făcut public

VIDEO. Filmul complet al elicopterului SMURD prăbușit în Siutghiol, făcut public

Filmul complet al accidentului aviatic de pe lacul Siutghiol, realizat cu o dronă a Claboo Media la aproximativ jumătate de oră de la prăbușirea elicopterului a fost făcut public, luni, după două săptămâni de la producerea tragediei, relatează Mediafax.

Reprezentanții Claboo Media au unit cele două filmări într-un singur clip și au făcut o nouă postare.

"Le-am pus pe amândouă într-un sigur clip pentru a vă fi mai ușor să urmăriți firul acțiunii“, au spus cei de la Claboo media pe Facebook.

 

În noile imagini se vede mai bine momentul în care salvatorii se apropie de resturile elicopterului, fiind vorba despre patru ambarcațiuni, cea cu vâsle a pompierilor militari și trei civile, toate cu motor, plecate din locuri diferite ale lacului.

Întregul clip are aproximativ trei minute și jumătate, iar în imagini nu este surprins momentul în care salvatorii ajung în locul în care a căzut elicopterul, unde se poate vedea o bucată din ceea ce pare a fi coada aparatului de zbor, în mijlocul unei pete mari de combustibil.

Pe filmare, făcută de la câteva zeci de metri înălțime, nu se poate distinge nici dacă în acel moment, petrecut la aproximativ jumătate de oră după apelul inițial dat la 112, se mai află vreuna dintre victime la suprafața apei.

Un clip cu imaginile filmate de dronă la aproximativ o jumătate de oră de la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol din Mamaia au fost date publicităţii, lunea trecută, la ora 16.11, la exact o săptămână de la producerea accidentului aviatic în urma căruia patru persoane şi-au pierdut viaţa.

Proprietarul dronei, Bogdan Dumitru, declara că o persoană l-a anunțat că drona sa, pe care o pierduse la scurt timp după prăbușirea elicopterului SMURD, a ajuns la Poliția Mamaia, iar ulterior drona a fost predată Parchetului Militar.

El mai spunea că a aflat de pe Facebook că un elicopter s-a prăbuşit în lacul Siutghiol şi a plecat spre staţiunea Mamaia, luând drona cu el. Imediat ce a ajuns la locul accidentului a înălţat drona, îndreptând-o spre o zonă a lacului unde observase o pată de ulei. El a spus că nu îşi explică de ce a pierdut controlul dronei.

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic produs în 15 decembrie în judeţul Constanţa. Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial marţi, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracţiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, în continuarea cercetărilor, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ulterior, ancheta a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul general Tiberiu Niţu declara că, deocamdată, nu a fost identificată cauza prăbuşirii elicopterului SMURD, precizând că dacă se va stabili că decesul celor patru persoane "nu s-a datorat unei fapte umane", ci unei "împrejurări fortuite", nu va fi nimeni tras la răspundere.

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă