11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Inspector ANAF, reținut pentru abuz în serviciu și furnizare de...

VIDEO. Inspector ANAF, reținut pentru abuz în serviciu și furnizare de informații nedestinate publicității, într-un dosar de evaziune fiscală

12 persoane au fost reținute de procurorii DIICOT, joi, în dosarul grupării infracționale specializată în evaziune fiscală și spălare de bani,  prin comercializarea de legume-fructe utilizând firme fantomă. Printre cei reținuți se află și un inspector ANAF de la Direcția Marilor Contribuabili, Ioana Raluca Mironescu, aceasta fiind acuzată că a oferit protecție unor firme care făceau evaziune fiscală și spălare de bani.

 

 Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial București, împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și a serviciilor teritoriale din subordine, 15 echipe de control formate din inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații și sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenții “Vlad Țepeș” a Jandarmeriei, au făcut, miercuri, 46 de percheziții în cadrul operațiunii de destructurare a unui grup infractional organizat, specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.

Prin activitatea infracțională desfășurată de membrii grupului organizat în perioada 2013 -2014, constând în efectuarea de achiziţii intracomunitare și importuri de legume-fructe din state ne-membre UE, utilizând societăţi comerciale interpuse, cu scopul de a se sustrage de la plata TVA și a impozitului pe profit, a fost creat un prejudiciu  de 108 milioane de lei (cca 24 de milioane de euro). 

Din probele administrate în dosar rezultă că în actele contabile ale firmelor implicate au fost evidenţiate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Marfa (legume-fructe) achiziționată din state ale Uniunii Europene și din state ne-membre (Turcia etc.), prin societăți comerciale interpuse a fost tranzacţionată engross succesiv prin mai multe societăţi comerciale, fiind create circuite economice frauduloase, cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata obligațiilor fiscale la bugetul consolidat al statului. 

În lanțul infracțional au fost folosite și societăți comerciale  care nu au avut niciodată angajați, cu sedii declarate fie în cadrul unor birouri de avocatură, fie la adrese unde se află doar terenuri virane, service-uri auto ori garaje.

Anchetatorii susțin că evaziunea și spălarea banilor  a fost făcută prin mai multe firme fantomă. În dosar sunt implicați și cetățeni străini

Astfel, au fost reținuți sub acuzația de săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani inculpații: TUMER SEYHAN, 34 de ani, cetăţean turc, cu reşedinţa în România, asociat şi administrator la SC AKPAROM SRL; TUMER AHMET, 25 de ani, cetăţean turc, cu reşedinţa în România,  asociat –administrator la SC SEMT INTERNAŢIONAL FRUCT SRL; MUTLU SERKAN, 37 de ani, cetăţean turc, cu reşedinţa în România,  asociat/administrator al SC SMT FRUCT SRL; AYDIN UMIT, 26 de ani, cetăţean turc, cu reşedinţa în România,   asociat  al SC SEMT INTERNAŢIONAL FRUCT SA; ATASOY IBRAHIM, 32 de ani, cetăţean turc, cu reşedinţa în România,  asociat  al SC AKPAROM SRL.

 Pentru constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală au fost reținuți inculpații: DONER SERKAN, 36 de ani, cetăţean turc,  cu reşedinţa în România,  administrator /asociat  al SC PIER DUER COM SRL şi  asociat la SC SERAY FRUIT SRL, ANDREI TEODORA, 46 de ani, din Galați; IVAŞCU NICULINA, 57 de ani, din București; SALAMEH ELAWI, 36 de ani, cetăţean român de origine iordaniană, VĂRZARU OLIVIA, 42 de ani, din București. 

Inculpata OJOG DANIELA, 26 de ani, a fost reținută pentru comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală. 

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că în anul 2012, Tumer Seyan  a iniţiat şi constituit  împreună cu  TUMER AHMET, SERKAN MUTLU, AYDIN UMIT, ATASOY IBRAHIM  un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală prin efectuarea de achiziţii intracomunitare şi importuri din state ne-membre UE, utilizând societăţi comerciale interpuse, pentru sustragerea realilor beneficiari de la plata TVA şi impozitului pe profit. Totodată, în perioada 2012-2014, ionculpatul Tumer Seyan, în calitate de administrator de drept al SC AKPAROM SRL şi administrator de fapt al SC PIER DUER COM SRL, SC BARO PROSPER SRL, SC BANKA BANANA SRL, SC SEDACO SRL, SC AMANOS BUILDING SRL, SC BULGAR FRUIT SRL, SC SERAY FRUIT SRL, SC TOROS COMPANY SRL,  SC SMT FRUCT SRL şi SC SEMT INTERNAŢIONAL SRL, a săvârşit mai multe acte materiale ce întrunesc fiecare în parte conţinutul infracţiunii de evaziune fiscală, evidenţiind în actele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, efectuând, direct sau prin societăţi comercile interpuse, achiziţii de marfă din statele uniunii europene şi non-europene, marfă care a fost tranzacţionată succesiv prin mai multe societăţi comerciale, creând circuite economice frauduloase, cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata TVA şi a impozitului pe profit. Față de inculpatul Tumer Seyan există suspiciunea rezonabilă că a efectuat transferuri bancare între conturile societăţilor comerciale folosite pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani  şi disimularea adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani.

Inspector fiscal, reținut pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave

Cele mai multe capete de acuzare au fost formulate față de inculpata Ioana Raluca Mironescu, 39 de ani, inspector în cadrul  Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Administrare Mari Contribuabili. Aceasta a fost reținută astăzi pentru 24 de ore sub acuzația de săvârșire a infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată.

Față de inculpata Mironescu Ioana Raluca există suspiciunea rezonabilă că în calitate de inspector a efectuat controale la  o parte din societatile comerciale controlate de Tumer Seyhan, respectiv SC AMANOS BUILDING SRL si BARO PROSPER SRL. și nu a sesizat organele judiciare referitor la indiciile de evaziune fiscală ce rezultau, asigurând astfel protecție intereselor firmei AKPAROM SRL. Totodată există probe conform cărora inculpata Mironescu Ioana Raluca,  a asigurat consilierea membrilor grupului in vederea identificarii aspectelor negative din evidentele contabile cu scopul înlăturării acestora inainte de efectuarea controalelor de catre institutiile abilitate ale statului, sens în care inculpata ținea legatura atât cu Tumer Seyhan cu care discuta despre situatiile contabile ale firmelor, cât si cu persoanele care efectiv ţineau evidenta contabila, facilitând desfășurarea în continuare a circuitului evazionist coordonat de Tumer Seyan. Inspectorul ANAF s-a implicat și în controalele efectuate de alţi angajati ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscală. 

Procurorii DIICOT – ST București au pus sechestru asigurător pe 16 milioane de lei bani cash, opt autoturisme de lux, o casă, precum și pe conturile bancare ale firmelor implicate în circuitul evazionist.

Cei 12 inculpați reținuți au fost duși astăzi la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Investigațiile au fost declanșate ca urmare a sesizării formulate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală, ai căror inspectori au participat și la perchezițiile de miercuri, 9 iulie, alături de polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenție “Vlad Țepeș” a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...
Ultima oră
Pe aceeași temă