12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Acte de braconaj, surprinse în Parcul Natural Văcărești. Cum comentează Ministerul...

VIDEO: Acte de braconaj, surprinse în Parcul Natural Văcărești. Cum comentează Ministerul Mediului

Asociația Parcul Natural Văcărești a prezentat, săptămâna aceasta, pe Facebook, mai multe clipuri cu acte de braconaj și a cerut Ministerului Mediului să intervină pentru instituirea regimului de arie naturală protejată. În replică, reprezentanții Ministerului Mediului au precizat, pentru RL, că proiectul care prevede declararea parcului Văcărești arie naturală este în curs de aprobare.

Braconaj în Parcul Natural Văcărești

Două acte de braconaj au fost semnalate, săptămâna aceasta, de administratorii Parcului Natural Văcărești. Primul a fost postat, luni, pe pagina de Facebook, unde administratorii parcului au atras atenția că braconierii scot, zilnic, zeci de kilograme de pește, din parcul Văcărești, lăsând fără hrană păsările și vidrele. 

„Plase întinse pe lac, 22 febr. 2016. Aproape în fiecare zi se întind sute de metri de plase în Văcărești. Și se scot zeci de kile de pește – hrana păsărilor și a vidrelor. Poliția ne-a sugerat că până la introducerea regimului de protecție nu poate interveni mai mult decât cu simple avertismente – inutile dealtfel. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are pârghii legale (Art 9/OUG 57/2007) pentru a introduce de urgență regimul de protecție. Am cerut-o în repetate rânduri. Nu înțelegem de ce legea nu este aplicată. Cu cât decizia este amânată, cu atât natura din Văcărești dispare”, au scris, luni, pe Facebook, administratorii parcului.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Plase întinse pe lac, 22 febr. 2016. Aproape în fiecare zi se întind sute de metri de plase în Văcărești. Și se scot…

Posted by Parcul Natural Văcărești on 22 Februarie 2016

Totodată, într-o altă filmare, postată vineri, mai multe persoane sunt surprinse încercând să prindă pește cu plase monofilament, deși pescuitul pe lac este interzis.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Pescuit cu plase monofilament, în Parcul Natural Văcărești. Imagini proaspte, luate în data de 24 febr. 2016.

Posted by Parcul Natural Văcărești on 26 Februarie 2016

Cum ajunge o zonă arie naturală protejată

Documentaţia necesară în vederea instituirii regimului de arie naturală protejată de interes naţional trebuie să cuprindă: studiul de fundamentare ştiinţifică; documentaţia cartografică cu limitele ariei naturale protejate, cu evidenţierea categoriilor de folosinţă a terenurilor;  suprafaţa şi situaţia juridică a terenurilor, cu precizarea proprietarilor la data înfiinţării ariei; hotărârile consiliului comunal, orăşenesc, municipal sau judeţean, după caz, de avizare a suprafeţei administrative ce va urma să facă parte din aria naturală protejată; avizul Academiei Române.

Astfel, reprezentanții Ministerului Mediului au precizat că declararea zonei naturale Lacul Văcărești ca parc natural și instituirea regimului de arie naturală este se află „în procedură de avizare internă”. 

În ceea ce privește actele de braconaj, Ministerul Mediului a precizat că ar putea fi preîntâmpinate prin aplicarea prevederilor art.58 lit. a) din OUG nr. 23/2008. Astfel, potrivit actului normativ, pescuitul recreativ sau sportiv fără aviz este interzis, fiind pedepsit cu amendă de la 300 la 600 de lei. 

Ministerul Mediului a mai precizat și că va colabora cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Gărda de Mediu, Poliția și Jandarmeria, pentru prevenirea și combaterea braconajului.

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă