19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialHuiduieli la Arcul de Triumf, când au început ceremoniile de Ziua Națională....

Huiduieli la Arcul de Triumf, când au început ceremoniile de Ziua Națională. Firea și Tăriceanu au fost în public. Peste 3.000 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI au defliat în Bucureşti | LIVE VIDEO + FOTO

Peste 3.000 de militari şi specialişti de la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii  au participat, joi, la parada de 1 Decembrie, alături de peste 300 de mijloace tehnice, din care aproximativ 50 de aeronave printre care şi cele şase avioane F-16 achiziţionate de Forţele Aeriene anul acesta. 

UPDATE 12.55: Parada militară de Ziua Naţională a României de la Arcul de Triumf s-a încheiat, la aceasta asistând preşedintele Iohannis, premierul Cioloş, foştii şefi ai statului, reprezentanţii instituţiilor statului, lideri politici, dar şi câteva mii de oameni. O premieră a paradei din acest an au fost avioanele F-16.

12.25: La paradă participă mii de oameni.

11.01: Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au fost huiduiţi la sosire de oameni din mulţime.

Citește și: Dezbinare de Ziua Națională. 1 Decembrie, etern prilej de huiduieli și mici scandaluri politice

„Criminalilor! Huo!” i s-a strigat lui Cioloş, când acesta a ajuns la Arcul de Triumf.

La sosire, preşedintele Iohannis a fost salutat de garda de onoare. În momentul în care preşedintele a coborât din maşină, din public s-au auzit huiduieli. Imnul Naţional a fost intonat de soprana Carla Muşat. La ceremonie sunt prezenţi în tribuna oficială foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, precum şi membri ai guvernului, preşedintele Curţii Constituţionale, directorul SRI, procurorul-şef al DNA , ambasadori, parlamentari. Preşedinţii PSD şi ALDE, primarul general Gabriela Firea se află în public.

11.02: Președintele Klaus Iohannis a sosit la Arcul de Triumf. 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, împreună cu cei doi copii mai mici ai ei, liderul PSD Liviu Dragnea, liderii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, precum şi alţi reprezentanţi ai celor două partide s-au reunit la sediul ALDE, aflat în apropierea Arcului de Triumf, iar la ora transmiterii acestei ştiri au plecat pentru a asista la parada militară, din zona destinată publicului. 

Firea, Dragnea, Tăriceanu, Constantin şi alţi lideri ai celor două partide au plecat spre zona destinată publicului de lângă Arcul de Triumf pentru a asista la parada militară, programată să înceapă la ora 11.00

 

 

10.57: Mai sunt câteva minute până când încep evenimentele din Capitală.

10.45: Un bărbat a fost depistat, joi dimineaţa, în zona Arcului de Triumf, având asupra lui un pistol cu aer comprimat, acesta fiind condus la poliţie, au declarat pentru Mediafax oficiali ai Poliţiei Capitalei.

INCIDENT la parada de 1 Decembrie. Un bărbat înarmat a fost prins în zona Arcului de Triumf

10.42: Festivitatea de Ziua Naţională va începe la ora 11.00, în Piaţa Arcului de Triumf, când este programată sosirea preşedintelui Klaus Iohannis. Va urma salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare şi salutul gărzii.

10.35: Mai mulți oameni politici au transmis, joi, mesaje de Ziua Națională. Printre aceștia, președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș.

Victor Ponta a subliniat faptul că îşi iubeşte ţara chiar şi în cele mai întunecate momente, iar 1 Decembrie este ziua tuturor.

Lazăr Comănescu transmite un mesaj de Ziua Naţională, prin care doreşte să reafirme ataşamentul României pentru principiile dreptului internaţional, pentru promovarea respectului reciproc, a bunei înţelegeri, deschiderii către dialog, a valorilor multiculturalismului, care stau la baza profilului internaţional al României şi a acţiunii sale externe.

 

10.25: Ministerul Apărării este pregătit pentru începerea manifestațiilor.

„1 Decembrie – Ziua Națională a României. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România! De Ziua noastră Națională, militarii Armatei României vă prezintă Onorul!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook.

 

8:00. Militarii s-au aliniat deja la Casa Presei din Bucureşti şi se pregătesc pentru marea paradă de Ziua Naţională.

————–

Dincolo de semnificaţia principală a datei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, anul acesta parada militară îi omagiază pe eroii căzuţi în Primul Război Mondial, în contextul în care anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Războiul de Reîntregire.

Parada va fi deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie ‘Călugăreni’, echipaţi cu noua ţinută de luptă a forţelor terestre. Potrivit MApN, aceasta oferă o protecţie îmbunătăţită militarilor, având printre altele capacitatea de a fi impermeabilă şi rezistentă la foc. 

Ministerul Apărării Naţionale a lansat, joi dimineaţă, pe Facebook invitaţia la acest eveniment special.

Defilarea va continua cu un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. 

Vor intra pe sub Arcul de Triumf  militari din Batalionul 26 Infanterie ‘Neagoe Basarab’,  paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie ‘Căpitan Ştefan Şoverth’, vânători de munte din Batalionul 30 Vânători de Munte ‘Dragoslavele’, militari din Forţele pentru Operaţii Speciale, dar şi din celelalte arme – genişti, Forţele Aeriene, Forţele Navale, Poliţie Militară, precum şi forţe ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii.

De asemenea, vor defila studenţi ai Academiei Tehnice Militare, Academiei Forţelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’, Academiei Forţelor Aeriene ‘Henri Coandă’, Academiei Navale ‘Mircea cel Bătrân’, dar şi studenţi şi medici rezidenţi ai Institutului medico-militar. Va fi prezent la paradă un detaşament al Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre ‘Basarab I’ şi unul al Colegiului Naţional Militar ‘Dimitrie Cantemir’ din Breaza.  Un grup de defilare va al studenţilor Academiei de Poliţie ‘A. I. Cuza’ va trece şi el pe sub Arcul de Triumf.

Defilarea terestră se va încheia cu două detaşamente – unul cu drapele de epocă purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’, iar cel de-al doilea, al Asociaţiei ‘Tradiţia Militară’, cu uniformele şi echipamentul Armatei Regale Române din anii 1915 – 1918: de Infanterie, de Grăniceri şi de Vânători de Munte.

Defilarea tehnicii de luptă va fi deschisă de aviaţie. Vor survola Bucureştiul elicoptere IAR-330 Puma ale Armatei, apoi elicoptere MI-8 şi MI-17 şi Eurocopter-135 ale Ministerului Afacerilor Interne. Ele vor fi urmate de C-27J Spartan şi C-130 Hercules, aeronave de transport aparţinând Forţelor Aeriene.

Parada aeriană va continua cu trecerea avioanelor de antrenament şi atac la sol IAR-99 şi, în varianta modernizată, IAR-99 Şoim şi se va încheia cu evoluţia a două formaţii de zbor cu avioane supersonice MIG-21 LanceR şi a unei formaţii de avioane supersonice F-16 Fighting Falcon achiziţionate anul acesta.

La sol, vor defila vehicule militare precum transportoarele blindate Piranha şi Zimbru, tancurile TR-85M1, autovechiculele pentru operaţii speciale URO VAMTAC, maşinile de luptă ale infanteriei MLI-84M Jderul, sistemele antiaeriene Gepard.

De asemenea, bucureştenii vor putea vedea rachetele sol-aer Hawk şi OSA-AKM, lansatoarele multiple de rachete LAROM, sisteme radar şi autostaţii radio.

Ministerul Afacerilor Interne va participa cu motociclete ale Poliţiei Rutiere, autospeciale de intervenţie, dar şi cu un autolaborator criminalistic şi unitate mobilă de intervenţie în cazul dezastrelor. De asemenea, vor putea fi văzute diverse vehicule ale Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Serviciului Român de Informaţii.

Defilarea se va încheia cu trecerea pe sub Arcul de Triumf a Cavaleriei Jandarmeriei Române şi a Brigăzii 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’.

În premieră, detaşamente militare din Germania, Marea Britanie, Italia şi Slovacia vor participa la parada de Ziua Naţională a României, alături de militari ai unor state care au mai defilat de 1 Decembrie şi în anii trecuţi.

Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece militari din Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, militarii germani care vor defila fac parte din Batalionul de gardă, unitatea Bundeswehr-ului care asigură garda protocolară de onoare în timpul vizitelor de stat şi al altor evenimente oficiale. Grupul de defilare polonez aparţine Batalionului Reprezentativ al Armatei Poloniei, o structură militară a Forţelor Armatei Poloniei, responsabilă cu organizarea ceremoniilor militare, subordonată Comandamentului Garnizoanei Varşovia.

Militarii moldoveni sunt din Garda de Onoare a Republicii Moldova şi, deşi au mai participat la paradele militare de Ziua Naţională a României, va fi pentru prima dată pentru ei când vor defila pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti.

Din Italia vor veni patru militari din Regimentul Lancieri di Montebello. De asemenea, în premieră la parada militară naţională, participă reprezentanţii armatei Slovaciei. Aceştia aparţin Gărzii de Onoare, unitate care desfăşoară ceremonii de protocol la nivelul guvernului şi al Parlamentului Republicii Slovacia.

Tot pentru prima dată, bucureştenii îi vor vedea defilând pe militarii spanioli. Drapelul acestei ţări va fi purtat de locotenent-colonelul Juan Antonio Pińa Sanchez, ofiţer responsabil cu comunicarea strategică, în cadrul Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est de la Bucureşti, de locotenent-colonelul Jose Luis Mate Sanchez, locţiitor al comandantului la unitatea românească pentru integrarea forţelor NATO, precum şi de locotenent-colonelul Sixto Martínez Moneo, ataşat de afaceri interne în România, Ungaria, Slovenia şi Republica Moldova.   

Armata Marii Britanii va fi reprezentată la defilare de militari din cadrul Regimentului Regal Irlandez ‘Pipes and Drums (Cimpoaie şi Tobe)’.

Defilarea reprezentanţilor forţelor armate străine se va încheia cu un detaşament din SUA compus din puşcaşi marini şi militari din Batalionul 2 Puşcaşi Marini şi Batalionul 2 Sprijin Logistic de luptă din Baza Camp Lejeune din Carolina de Nord. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă