8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Ziua Imnului Naţional. Un reper fundamental al identităţii noastre, spune preşedintele...

VIDEO. Ziua Imnului Naţional. Un reper fundamental al identităţii noastre, spune preşedintele Klaus Iohannis

UPDATE 11:45. În Afganistan, militarii români au început o nouă zi de misiune onorând simbolul nostru naţional, al tuturor românilor, Imnul Naţional al României, precizează Ministerul Apărării Naţionale, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 10:40. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Naţional, în care afirmă că acesta reprezintă unul dintre reperele fundamentale ale identităţii noastre şi un liant al tuturor românilor. 

“Imnul naţional, pe care îl sărbătorim în fiecare an pe 29 iulie, reprezintă unul dintre reperele fundamentale ale identităţii noastre. ‘Deşteaptă-te, române!’ s-a transformat, de-a lungul istoriei, într-un adevărat simbol al principiilor care au stat la baza constituirii statului român modern: libertate, respectarea drepturilor umane fundamentale, unitate şi demnitate naţională. Astăzi, toate aceste idealuri sunt mai actuale decât oricând”, spune Iohannis în mesaj. 

El arată că în contextul internaţional prezent, cu toate provocările, importanţa drepturilor şi libertăţilor câştigate se înţelege mai bine. 

“Misiunea noastră este de a păstra şi transmite generaţiilor următoare aceste valori şi tradiţia unei democraţii consolidate. Imnul naţional este un liant al tuturor românilor, din interiorul şi din afara graniţelor. Vă îndemn să rămânem uniţi şi solidari în spiritul dragostei faţă de ţară şi al aspiraţiilor noastre de naţiune puternică şi respectată în Europa şi în lume. La mulţi ani, popor român! La mulţi ani, România!”, afirmă şeful statului. 

————

Ziua Imnului Naţional va fi sărbătorită vineri în toate garnizoanele din ţară., iar în Capitală va fi marcată printr-o ceremonie organizată în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar, informează Agerpres

Potrivit MApN, va avea loc o slujbă religioasă, iar Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” şi Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române vor susţine un spectacol. Repertoriul va cuprinde şi Imnurile Naţionale pe care le-a avut ţara noastră de-a lungul timpului – ”Trăiască regele”, ”Zdrobite cătuşe”, ”Te slăvim, Românie!”, ”Pe-al nostru steag e scris Unire” şi ”Trei culori”. 
Ceremonia se va încheia cu intonarea Imnului ”Deşteaptă-te, române!”, în interpretarea sopranei Carla Muşat, de la Ansamblul Artistic al Armatei. 
La eveniment vor participa şeful Statului Major General şi secretari de stat din Ministerul Apărării Naţionale. 

”Deşteaptă-te, române!” a fost compus de Anton Pann pe versurile scrise de poetul Andrei Mureşanu, de la a cărui naştere se împlinesc 200 de ani în luna noiembrie. Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României – “Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. 
La 29 iulie 1848, “Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic “Un răsunet”, de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului “Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti, pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn “o adevărată Marsilieză românească”. 
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independenţă, în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în Al Doilea Război Mondial. 
“Deşteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. 
Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, “Deşteaptă-te române!” a fost ales Imn Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului. 

 

 

 

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă