25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Noapte albă în Galaţi, unde s-a dezlănţuit potopul. Sute de oameni...

VIDEO+FOTO. Noapte albă în Galaţi, unde s-a dezlănţuit potopul. Sute de oameni au fost evacuaţi, iar apele au ajuns şi la un metru şi jumătate înălţime

Ploile s-au redus în intensitate, dar după ce a turnat cu găleata două zile, inundaţiile au răvăşit Moldova. Sute de oameni au fost evacuaţi din judeţul Galaţi, unde apele au depăşit şi un metru şi jumătate. Şi pericolul nu a trecut, pentru hidrologii au anunţat prelungirea până joi, la ora 14,00, a codului portocaliu de risc de inundaţii pentru judeţele Vaslui, Iaşi, Bacău, Botoşani, Vrancea şi Galaţi.

Cel mai afectat este judeţul Galaţi, unde s-a dezlănţuit potopul

În trei localităţi apele au urcat şi la un metru şi jumătate, iar pentru ajutoararea oamenilor au fost mobilizaţi şi militari alături de cei trei sute de pompieri, jandarmi, poliţişti şi voluntari, relatează Radio România Actualităţi.

Peste 600 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi să fugă din calea apelor învolburate. Cele mai multe persoane evacuate au fost în Pechea şi Slobozia Conachi. Oamenii sunt distruşi. Abia reuşiseră să-şi refacă locuinţele după inundaţiile catastrofale din 2013, care le-au luat aproape tot. Acum nu ştiu dacă vor reuşi să o ia din nou de la capăt, relatează Realitatea.net.

Este jale la Pechea. Mulţi localnici au fugit din calea apelor doar cu hainele de pe ei. Unii au mers la rude. Alţii s-au refugiat îna sala de sport din localitate.Oamenii au dormit pe jos, pe saltele. Alţii au ales să rămână acasă şi să încerce să-şi scoată apa din gospodării ajutaţi de motopompe.

Alungaţi de viitură din casele lor, zeci de săteni din localităţile Pechea şi Slobozia-Conachi, judeţul Galaţi, au dormit în sălile de sport. Au fost şi oameni care au refuzat să-şi părăsească gospodăriile inundate şi au rămas peste noapte în stradă. Cea mai gravă situaţie a fost la Pechea, unde au fost evacuate 250 de persoane şi peste 100 de case inundate, transmite Digi24.

Trei sute de pompieri, jandarmi, militari, poliţişti şi voluntari au acționat toată noaptea pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, în judeţul Galaţi, DN24 D fiind repus în circulaţie, în timp ce DN25, pe sectorul Vameş – T. Vladimirescu, rămâne în continuare blocat.

Potrivit datelor Prefecturii Galaţi, în comuna Cuza Vodă sunt peste o sută de case inundate, apa ajungând la un nivel de peste un metru.

În ceea ce priveşte situaţia din comuna Slobozia Conachi a fost spart controlat un dig de către lucrătorii ISU şi ai Apelor Române pentru evacuarea apei care a afectat 150 de gospodării, 28 de case fiind inundate. 

Totodată, în comunele Slobozia Conachi şi Cuza Vodă au fost trimişi să intervină 50 de militari din Garizoana Galaţi.  

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi a mai declarat că DN 25, în localitatea Vameş, a fost blocat din cauza inundaţiilor, iar staţia de pompare nu poate face faţă volumului mare de apă din zonă.

De asemenea, DN 24 D este impracticabil în zona localităţii Băleni, DJ 251 este inundat la Pechea, precum şi DJ 255 la Rediu.

Probleme mari au fost şi la Buzău

Circa 500 de persoane din satul Pleşi, comuna buzoiană Bisoca, au rămas izolate după ce miercuri seara podul de tuburi a fost luat de apele râului Râmnicu Sărat, informează Agerpres.

‘Oamenii nu pot ajunge acasă decât pe o punte suspendată, din cauza debitului mare al râului Râmnicu Sărat, care a rupt din mal şi a luat podul de tuburi. Totodată este afectată şi o porţiune din drumul comunal’, a declarat primarul comunei Bisoca, Florin Stemate.

Şi vântul face probleme, iar în unele zone vine iarna

În alte judeţe vântul este foarte puternic şi creează probleme. Bate şi cu 80 de kilometri la oră. În judeţul Suceava peste 3000 de case din mai multe localităţi de munte au rămas de miercuri seară fără curent electric. Este vânt puternic şi la mare, iar porturile au fost închise.

În Harghita, în cursul nopţii, ploile s-au transformat în ninsoare. Pe mai mai multe şosele, în zonele de altitudine, s-a depus un strat consistent de zăpadă. Se acţionează pentru curăţarea drumurilor naţionale 15, între Topliţa şi Borsec şi pe 12C, între Gheorgheni şi Lacu Roşu, transmit corespondenţii Radio România Actualităţi.

Autorităţile intervin

Toate cele peste 500 de persoane evacuate preventiv în cursul zilei de miercuri, ca urmare a inundaţiilor produse în judeţele Galaţi şi Vrancea, au hrană şi adăposturi sigure, a informat, printr-un comunicat de presă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Conducerea MAI le-a cerut miercuri tuturor prefecţilor şi şefilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele aflate sub avertizare meteorologică, în cadrul unei videoconferinţe, să acorde toată atenţia persoanelor evacuate şi să se asigure că acestea au hrană şi condiţii sigure de cazare.

‘Conform informării făcute de reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, începând din această seară, ploile se vor restrânge ca intensitate, situaţia urmând să se normalizeze. În ceea ce priveşte situaţia hidrologică, rămân în atenţie evoluţiile de pe afluenţii Prutului şi râului Jijia, în zona judeţelor Botoşani, Vaslui şi Iaşi’, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, până în prezent, în urma inundaţiilor nu au fost înregistrate victime, iar în localităţile unde au existat situaţii de risc au fost luate măsuri de evacuare preventivă a populaţiei. Astfel, peste 500 de persoane din localităţile Slobozia-Conachi, Cuza Vodă, Pechea şi Negrea, din judeţul Galaţi, respectiv Tătăranu din judeţul Vrancea au fost evacuate la rude sau în şcoli şi cămine culturale.

La nivel central au fost luate măsuri de relocare de motopompe şi tehnică de intervenţie, astfel: în judeţul Vrancea au fost dislocate de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău iar în sprijinul autorităţilor din Galaţi au fost trimişi pompieri ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Ialomiţa, Călăraşi şi de la Unitatea Specială de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă de la Ciolpani.
Conducerea MAI a cerut prefecţilor să se asigure că pe parcursul nopţii va fi constituită permanenţă la sediile primăriilor din localităţile aflate încă sub avertizare hidrologică, pentru ca, în caz de nevoie, populaţia să fie rapid alertată, se mai precizează în comunicatul de presă.

Primele evaluări ale pagubelor înregistrate se vor face după finalizarea intervenţiilor.

Evoluţia fenomenelor meteo şi situaţia operativă din teren sunt monitorizate permanent la nivelul DSU şi al Centrului Naţional de Conducere Integrată al MAI.

 

Foto: Viaţa Liberă Galaţi

Cele mai citite

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă