20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialViitura de pe Dunăre devine amenințătoare

Viitura de pe Dunăre devine amenințătoare

 

Dacă în anii trecuți riscurile de producere a inundațiilor la Dunăre apăreau la sfârșitul lunii iunie și începutul lui iulie, după ce se topeau zăpezile de la mare altitudine din masivele muntoase din Bazinul Dunării, în acest an autoritățile portuare și primăriile din localitățile de pe malul fluviului se confruntă cu o viitură la jumătatea lunii martie.

„Cod portocaliu“ pentru inundații pe sectorul fluvial

Hidrologii au emis un „cod portocaliu” pentru inundații pentru sectorul fluvial al Dunării. Sunt vizate de atenţionarea de „cod portocaliu” de inundaţii sectorul Bechet – Zimnicea, respectiv localitățile riverane din judeţele Dolj, Olt și Teleorman pentru care există o avertizare valabilă până vineri, la ora 18.00 şi sectorul Hârşova – Brăila şi braţele Dunării, zonele riverane din judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea, în care „codul portocaliu” e valabil până pe 21 martie. Potrivit hidrologilor, nivelurile Dunării se situau ieri peste „cotele de inundație” la Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea și Hârşova.

Viitura devine amenințătoare și pe sectorul Dunării Maritime, de la Brăila și Galați la Tulcea. Potrivit prognozei Institutului Național pentru Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), în Portul Galați ar fi trebuit ca apele Dunării să depășească „cota de atenție” de 560 cm abia în cursul zilei de sâmbătă, însă acest lucru s-a întâmplat cu două zile mai devreme. Potrivit datelor Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), la Galați nivelul Dunării era ieri de 561 cm și în următoarele 24 de ore urma o creștere de cu 10 cm, ajungându-se ca astăzi nivelul apelor să fie de 571 cm, cu 29 cm sub cota de inundație, de 600 cm. Prognoza INHGA estima că acest nivel al Dunării va fi atins la Galați abia luni, 21 martie. Este posibil ca creșterile de debite și cote de pe Dunărea Maritimă să depășească estimările hidrologilor, mai ales în condițiile în care, potrivit specialiștilor AFDJ creșteri de niveluri  vor fi în următoarele 24 de ore și în amonte de Galați, cu 9 cm la Brăila, cu 10 cm la Hârșova și cu 9 cm la Cernavodă.

Debitul scade, incertitudinile rămân

Se pare că actualele creșteri de debite și niveluri ale Dunării nu vor dura prea mult și nu se vor transforma într-o criză a inundațiilor, cu ruperi de diguri și pierderi economice, pentru că debitul Dunării la intrarea în țară este în scădere. Dacă în urmă cu două zile debitul era la Baziaș de 10.700 mc/s, ieri acesta scăzuse la 9.600 mc/s, dar era în continuare peste media multianuală a lunii martie, de 6.700 mc/s. Estimările hidrologilor sunt prudente, existând totuși riscul ca la presiunea la care sunt supuse de ape unele diguri de apărare la Dunăre să cedeze: „Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o urmărire atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor”, se spune în prognoza INHGA.

Repetiție generală?

Creșterile de debite și niveluri de acum nu par să fie la fel de periculoase ca cele din 2006 și 2010, când Dunărea era pe punctul de a inunda cartierele și zona industrială din estul Galațiului, deocamdată nivelurile fiind sub valorile înregistrate atunci. În 2006, când debitul Dunării a ajuns până la 14.220 mc/s, iar apele fluviului au atins cota de 657 cm, depăşind cu un centimetru cotele istorice din 1897 şi 1921, a fost inundat şantierul Naval Damen în procent de 80%. Situația de acum ar putea fi doar o repetiție generală pentru criza ce ar putea apare datorită creșterii debitului fluviului după topirea zăpezilor de la mare altitudine din Alpi și alte masive din Bazinul Dunării. Avertizarea Căpităniei Galați: „se estimează creșterea debitelor și nivelurilor cu depășiri ale cotelor de inundație ale apelor Dunării” 

MĂSURI

Se cere precauție

Autoritatea Navală Română, prin Căpitănia Galați, a emis avizul nr. 6/15.622/2016, prin care navigatorii sunt avertizați că în zona Portului Galați vor fi depășite „cotele de inundație” și li se solicită să navighez e cu prudență în zona de jurisdicție a căpităniei, pentru a proteja digurile: „Se aduce la cunoștința navigatorilor și a tuturor celor interesați că, în baza prognozei pentru perioada următoare, se estimează creșterea debitelor și nivelurilor cu depășiri ale cotelor de inundație ale apelor Dunării în zona de jurisdicție a Căpităniei Zonale Galați. (…) Navele aflate în marș, la tranzitarea zonelor portuare, își vor regla viteza pentru a evita crearea de valuri sau efect de sucțiune, care pot provoca daune navelor aflate în staționare sau în marș, asupra malurilor sau lucrărilor şi instalaţiilor de orice natură, aflate în calea navigabilă sau în imediata apropiere a acesteia”, se spune în avizul directorului Căpităniei Galați, Mircea Sârbu.

 

 

Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă