15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Biden: Sunt uimit de progresul înregistrat de România. Băsescu: Am discutat...

UPDATE. Biden: Sunt uimit de progresul înregistrat de România. Băsescu: Am discutat despre statul de drept și vulnerabilitatea la Marea Neagră

UPDATE. Joe Biden: Este o plăcere să mă întorc în România. Vă mulțumesc pentru angajamentul pe care l-ați făcut cu NATO. Sunt uimit de fiecare dată de progresul pe care-l face România.

„În călătoriile mele de-a lungul anilor, am văzut țări care au eliminat tiranii, dar apoi au trebuie să se lupte ca să-și reia viitorul din mâinile oligarhilor. Am văzut țări care înființează instituții puternice ale statului de drept și prosperă. Cei care nu fac asta vor avea instabilitate și nu vor reuși să performeze în economie, pentru că locurile de muncă și investițiile se duc în altă parte. Toate sunt subminate când corupția influențează societatea. Corupția suge din puterea națiunii. Este o altă formă a tiraniei. Lupta împotriva corupției este pur și simplu patriotism. Președintele SUA apreciază eforturile dumneavoastră personale, domnul președinte, pentru a proteja statul de drept în România. E important pentru economia dumneavoastră, pentru libertatea și viețile cetățenilor care au dreptul să știe că firmele lor pot să concureze fără să dea mită, că dosarele vor fi judecate transparent în instanță, și că nimeni nu e deasupra legii”, a spus Joe Biden.

„Vă mulțumesc pentru angajamentul dumneavoastră pentru parteneriatul nostru. De fiecare dată când vin în România sunt uimit de progresul realizat. Într-o singură generație, țara dumneavoastră s-a ridicat de la tiranie și s-a alăturat țărilor libere și celei mai puternice alianțe, NATO. Dacă ar fi fost după mine, am încercat să introdus NATO în 1999”, a mai spus vicepreședintele SUA.

— 

UPDATE. Traian Băsescu: Am avut o întâlnire extrem de importantă, în care am discutat principalale subiecte de pe agenda bilaterală și de pe cea regională. Am discutat, de asemenea, despre vulnerabilitatea la Marea Neagră și despre viitorul summit NATO.

”După intrarea României în NATO și UE, parteneriatul strategic pentru secolul 21 cu SUA este pentru noi a treia realizare politică de după Revoluție. Salutăm angajamentul ferm al SUA pentru articolul 5 al tratatului. Am discutat despre nevoia consolidării statului de drept în România, ca o premiză a avansului în realizarea la parametri maximi a parteneriatului strategic cu SUA”, a afirmat președintele.

Traian Băsescu i-a mulțumit vicepreședintelui SUA pentru reacția imediată după declanșarea conflictului în Ucraina.

„Am discutat despre vunelerabilitățile create la Marea Neagră, despre tematica viitorului summit NATO. O mare vulnerabilitate a regiunii a fost analizată și anume dependența energetică exagerată de gazele din Federația Rusă. Am făcut o scurtă trecere în revistă a creșterii foarte importante a investiției americane în România”, a mai spus președintele

UPDATE. Vicepreședintele SUA, Joe Biden a ajuns la Palatul Cotroceni. El a fost întâmpinat de președintele Traian Băsescu. 

”Nu ne-am mai văzut de mult”, i-a spus preşedintele Traian Băsescu oficialului american, iar Joe Biden a răspuns: ”Mă bucur să vă văd”

—-

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, este așteptat la Palatul Cotroceni, unde va avea o discuție cu președintele Traian Băsescu. Oficialul american va fi primit în Holul de Onoare, apoi vor urma convorbiri tête-à-tête între Biden și Băsescu, în Salonul Albastru.

Din delegația României mai fac parte miniștrii Titus Corlățean și Mircea Dușa și secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Ulterior, în Salonul Ambasadorilor al Palatului Cotroceni vor urma convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale. 

O declarație de presă comună a vicepreședintelui SUA, Joe Biden și președintele României, Traian Băsescu, va avea loc, în jurul orei 10.45, în Grădina Palatului Cotroceni. 

După întâlnirea de la Cotroceni, vicepreședintele american va merge la Palatul Victoria, pentru o întâlnire cu premirul Victor Ponta.

Citește și: Vizita vicepreședintelui SUA, Joe Biden, la București. Oficialul american a sosit la Palatul Victoria

După ora 14.00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni, Joe Biden va rosti o alocuțiune în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Cele mai citite

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă