12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDoi ofițeri ai Poliției de Frontieră, implicați în traficul cu țigări contrafăcute

Doi ofițeri ai Poliției de Frontieră, implicați în traficul cu țigări contrafăcute

Doi polițiști de frontieră sunt anchetați de procurorii DIICOT, după ce au fost descoperiți că fac parte dintr-o grupare de traficanți de țigări contrafăcute. Anchetatorii au spart o grupare formată din cetățeni români și bulgari. Membrii rețelei, inclusiv cei doi ofiţeri de poliţie, introduceau baxurile cu ţigarete prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, cu autoturismele proprietate personală şi uneori cu autoturismele aflate în dotarea unităţii unde cei doi  îşi desfăşurau activitatea.

Doi traficanți de țigări contrafăcute au fost reținuți de DIICOT, după ce au fost prinși în flagrant în timp ce încercau să vândă marga pe raza Municipiului Giugiu. 

”Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Biroul  Teritorial Giurgiu  împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Giurgiu au desfăşurat mai multe activităţi în cadrul destructurării unei grupări infracţionale organizate, formată din cetăţeni români şi bulgari, specializată în comercializarea de ţigarete contrafăcute”, arată DIICOT într-un comunicat de presă.

Procurorii D.I.I.C.O.T – BT  Giurgiu şi poliţişti din cadrul Serviciului pentru Combaterea Criminalităţii Organizate din Giurgiu  au prins în flagrant două persoane, membri ai grupării menţionate,  în timp ce încercau să comercializeze, în municipiul Giurgiu, 80.000 de ţigarete contrafăcute.

”În aceeaşi data procurorii D.I.I.C.O.T – BT  Giurgiu au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de cele două persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, de introducere în ţară, deţinere şi vânzare  de ţigarete contrafăcute, de contrafacere a unei mărci şi punere în circulaţie a unor produse purtând o marcă identică sau similara cu o marcă înregistrată şi de deţinere în afara antrepozitului fiscal si comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate, peste limita a 10.000 ţigarete, prevăzute de  art. 367, alin. 1, C.p.,  art. 5 alin. 1 lit. b şi g din Legea nr. 11/1991,  art. 90 alin. 1 lit. b şi c şi alin. 2 din Legea nr. 84/1998 (republicată) şi art. 2961 lit. l din Legea nr. 571/2003, cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p”, mai arată DIICOT.

Cu privire la alte două persoane procurorii D.I.I.C.O.T au dispus măsura controlului judiciar.

Cum ajungeau țigările în țară cu ajutorul polițiștilor de frontieră

Anchetatorii mai arată că în cauză există suspiciunea rezonabilă că gruparea infracţională, din care fac parte şi doi ofiţeri din cadrul Poliţiei de Frontieră, în perioada martie – mai 2014, a introdus în ţară,  transportat şi deţinut cantitatea de aproximativ 200.000 ţigarete contrafăcute.

Astfel, membrii grupării, inclusiv cei doi ofiţeri de poliţie,  introduceau baxurile cu ţigarete prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, cu autoturismele proprietate personală şi uneori cu autoturismele aflate în dotarea unităţii unde cei doi  îşi desfăşurau activitatea.

Ţigările erau ulterior depozitate de cei doi inculpaţi în mai multe locaţii din judeţul  Giurgiu. De asemenea, există suspiciunea că cei doi ofiţeri de poliţie asigurau şi protecţia transporturilor în punctul de frontieră.

 O parte din membrii grupării, cetăţeni bulgari, aveau rolul de a asigura în permanenţă un stoc de ţigarete,  depozitate în oraşul Ruse, în scopul asigurării necesarului zilnic de ţigări, solicitat de cei doi inculpaţi.

În urma percheziţiilor efectuate în data de 15.05.2014, la domiciliile inculpaţilor  a fost găsită cantitatea de 106.000 ţigarete contrafăcute.

În data de 16 mai 2014, Tribunalul Giurgiu a admis cererea procurorilor D.I.I.C.O.T şi a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu faţă de cei doi inculpaţi reţinuţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Giurgiu şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale – I.P.J. Giurgiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă