9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialZeci de obiecte de patrimoniu confiscate de poliţişti, expuse în Timișoara

Zeci de obiecte de patrimoniu confiscate de poliţişti, expuse în Timișoara

Zeci de arme de foc, dar şi săbii, sarcofage, precum şi o colonadă romană, confiscate de poliţiştii din Timiş, în urma percheziţiilor din ultimii ani, fac obiectul unei expoziţii care s-a deschis, miercuri, la Timişoara, informează Mediafax.

Astfel, o colecție de arme, sarcofage și alte obiecte de patrimoniu a fost deschisă publicului, miercuri, în mansarda Bastionului Theresia, din Timișoara.

Obiectele din cadrul expoziției au fost confiscate de către polițiștii din Timiș în urma perchezițiilor făcute în ultimii ani și urmează să intre în colecția Muzeului Banatului din Timișoara.

Numai în luna martie, în urma unei percheziții în locuința unui timișorean au fost găsite 30 de arme, între care se numără pistoale, săbii și baionete, dar și o colonadă romană, șase sarcofage și multe alte obiecte de patrimoniu.

Arheologii nu au putut stabili încă valoarea obiectelor confiscate de către polițiști, dar spun că, de departe, cea mai valoroasă piesă este colonada romană, veche de 2.000 de ani. Potrivit arheologilor, în lume mai există doar șase astfel de piese, între care una și la Cluj-Napoca.

“Această coloană a făcut parte dintr-un oraș roman, stătea la intrarea într-un lăcaș de cult, cel mai probabil privat. Nu știm sigur dacă este de la Ulpia Traiana sau de la Apulum. A fost găsită în Timișoara, la o persoană privată. Această piatră a fost luată din bazinul Transilvaniei, este un calcar ce se pretează foarte bine la inscripționat și se folosește la construcția de clădiri. Are, cel mai probabil, 2.000 de ani, din perioada epocii romane. Pe ea stă scris «Mythra cel neînvins», scris cu «y», dar și numele celui care a realizat-o. Faptul că este scris cu «y» o face foarte valoroasă, pentru că aceste coloane sunt foarte rare. Sunt doar șase în tot fostul Imperiu Roman, inscripţii dedicate lui Mitras sunt peste 10.000. Mai există în Franța, în Austria, Italia, la Cluj mai există una aproape identică”, a declarat Călin Timoc, lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara.

Potrivit acestuia, Mithra este Zeul Luminii, numele lui însemnând “soarele nebiruit”, dar este considerat și un zeu al sincerității și al loialității.

În expoziția de la Timișoara pot fi văzute și mai multe sarcofage despre care se crede că ar fi fost mormintele unor copii.

“Problema majoră este datarea lor (a sarcofagelor – n.r.), ele pot fi de la începutul stăpânii romane în zona noastră până în epoca post-romană, când se foloseau asemenea cutii funerare”, a mai spus Călin Timoc.

Totodată, în expoziție mai pot fi văzute arme: puști afgane, arme militare, arme orientale sau de vânătoare, pistoale de cavalerie, albaneze sau belgiene.

“Cea mai valoroasă armă prezentată acum este pistolul cu cremene și rotiță care poate ajunge să coste până la câteva mii de euro, dar și țeava de archebuz, care este incompletă și care a fost găsită în pământ. Aceasta valorează câteva sute de euro. Celelalte arme costă până în 1.000 de lei bucata. În total, valorează câteva mii de euro toate. Sunt două arme care nu existau până acum la Timișoara: țeava de archebuz și pistolul cu cremene și rotiță, realizat în Italia”, a declarat Zoran Marcov, muzeograf în cadrul Muzeului Banatului din Timișoara.

Toate obiectele din expoziție vor fi donate Muzeului Banatului din Timișoara.

Polițiștii care au adus aceste obiecte de patrimoniu la expoziția de la Timișoara atrag atenția celor care descoperă un obiect de patromoniu că au obligația de a-l preda primăriei din localitate sau poliției, în termen de 72 de ore. Cei care descoperă artefacte și le predau autorităților au dreptul la o recompensă de 30 la sută din valoarea obiectului predat.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă