16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialZeci de percheziții DIICOT în șapte județe

Zeci de percheziții DIICOT în șapte județe

Procurorii DIICOT efectuează, miercuri dimineața, 93 de percheziții domiciliare în șapte județe. Mai multe persoane sunt suspectate de evaziune fiscală, după ce au adus mașini de lux în țară și s-au sustras de la plata TVA-ului, printr-o serie de mecanisme, potrivit unui comunicat al instituției. 

Prejudiciul produs bugetului de stat este de aproximativ 4.500.000 euro.

Pentru eludarea TVA-ului s-a format o structură  din peste 40 de societăţi comerciale „fantomă” care nu au declarat achiziţii interne, nu au evidenţiat în contabilitate livrările, și care ulterior au fost cesionate unor cetăţeni din Ungaria.

Astfel, procurorii arată că, în perioada 2009-2015,  pe teritoriul României,(judeţele Cluj, Harghita şi Mureş, respectiv municipiul Bucureşti), Ungariei şi Germaniei s-a constituit un grup infracţional organizat format din 11 persoane.

Membrii grupului au format o rețea în care au fost implicate atât societăți comerciale care au funcționat legal, cât și firme de tip ”fantomă”, care erau folosit pentru evaziune fiscală în domeniul tranzacţiilor cu autoturisme de lux provenite din achiziţii intracomunitare.

Astfel, persoane vizate au vândut mașini prin intermediul unor societăţi comerciale „interfaţă” care derulau activităţi de comerţ evidenţiate în documentele contabile cu autoturisme de lux achiziţionate de la societăţi comerciale intermediare, acestea aprovizionându-se, la rândul lor, de pe piaţa intracomunitară de astfel de bunuri (în principal din Germania).

Pentru deducerea TVA de plată în urma vânzării autoturismelor de către societăţile intermediare, au fost înregistrate în contabilitate achiziţii fictive de la firme „fantomă”, înfiinţate de către membrii grupului având drept scop acumularea obligaţiilor de plată către bugetul de stat.

”Mecanismul evazionist realizat de către membrii grupului a presupus existenţa unui număr ridicat de societăţi comerciale, controlate în drept şi, după caz, în fapt de aceleaşi persoane fizice care se regăsesc în structura grupului (membri constituenţi şi membri aderenţi), firmele fiind structurate pe mai multe paliere”, se arată în comunicatul DIICOT.

Astfel,  primul palier îl reprezentau societăţi comerciale implicate în circuitul evazionist aflate la interfaţa cu clienţii (persoane fizice sau juridice) interesaţi de achiziţionarea de autoturisme de lux second-hand din ţări ale UE.

Din punct de vedere al circuitului documentelor, achiziţiile intracomunitare de autoturisme s-au realizat  în numele societăţilor comerciale aflate pe palierul 2 şi nu în numele societăţilor de interfaţă, deşi faptic, bunurile ajungeau de la furnizorii din UE direct în custodia societăţilor comerciale aflate pe palierul 1.

Eludarea TVA-ului datorat bugetului de stat ca urmare a vânzărilor de autoturisme către firmele din palierul 1, s-a produs prin înregistrarea de cheltuieli nereale.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat că palierul 3 a reprezentat un nivel intermediar fiind format, în general, din firme „conductă”, specializate în emiterea de facturi reflectând operaţiuni fictive.

În ceea ce priveşte palierul 4 acesta a apărut ca urmare a necesităţii de a face ineficiente eventualele controale la firmele aflate pe palierele superioare. Societăţile comerciale aflate la acest nivel erau controlate de către membrii grupului doar la modul faptic. Deşi firmele aflate pe palierul 4 realizau livrări importante de bunuri şi servicii fictive spre firmele aflate pe palierele superioare, în cazul acestora nu s-au regăsit  achiziţiile corespunzătoare livrărilor efectuate. 

Cele mai citite

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă