10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialZi neagră pentru corupții din administrația clujeană: Apostu condamnat, Uioreanu în judecată

Zi neagră pentru corupții din administrația clujeană: Apostu condamnat, Uioreanu în judecată

Ziua de 7 iulie a fost lunea neagră pentru corupții din administrația clujeană. Fostul primar al municipiului reşedinţă de judeţ, Sorin Apostu (foto), a fost condamnat definitiv la patru ani şi șase luni de închisoare cu executare, iar președintele suspendat și arestat al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției și fostul subprefect, Mihnea Iuoraș.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis să majoreze cu un an pedeapsa lui Sorin Apostu. Fostul primar al Clujului fusese condamnat, de către magistrații de la Curtea de Apel Târgu-Mureș, la trei ani și jumătate de închisoare. Sorin Apostu a fost găsit vinovat de luare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În același dosar, soția sa, avocatul Monica Apostu, și omul de afaceri Călin Stoia au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, în dosarul lui Sorin Apostu fusese condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare mituitoarea Aspazia Droniuc.

Din pedeapsa pe care o are de executat, lui Sorin Apostu i se va scădea intervalul petrecut după gratii în perioada 9 noiembrie 2011 – 28 septembrie 2012. Sorin Apostu a luat mită de la Călin Stoia pentru a favoriza firma condusă de acesta, Brantner Vereș, la licitația pentru salubrizarea orașului, iar de la Aspazia Droniuc pentru a-i acorda contractul pentru asigurarea parcului auto al fostei Regii Autonome de Transport Urban Călători, aflată în subordinea Consiliului Local. Însă, potrivit procurorilor, Sorin Apostu ar fi cerut mită inclusiv de la vânzătorii de pepeni din Cluj.

Tot ieri, președintele suspendat al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, pentru că a aflat fără drept informații secrete. În același dosar, fostul subprefect, Mihnea Iuoraș, iubita acestuia, subofițerul SRI, Elena Albu, și mama acesteia, Silvia Bălaj, au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Elena Albu lucra la centrul de interceptări al SRI și îi transmitea lui Horea Uioreanu informații despre acțiunile de supraveghere a acestuia, prin intermediul lui Mihnea Iuoraș și al Silviei Bălaj. Horea Uioreanu a fost arestat pe 29 mai pentru fapte de corupție.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă