16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialZile negre pe litoral

Zile negre pe litoral

 

Şapte oameni au murit de vineri până duminică (decese confirmate) după ce au ignorat avertismentele salvamarilor şi au intrat în apele agitate ale mării. Practic, bilanţul negru de peste weekend reprezintă un sfert din numărul total al morţilor înregistrat în tot sezonul 2014, care – spun specialiştii – a fost şi el unul dureros.

Șapte persoane au murit, în weekend, și una era încă dispărută ieri după-amiază, după ce au intrat să înoate în Marea Neagră. Este unul dintre cele mai tragice bilanțuri de pe litoral. Tragediile au avut cel puțin un numitor comun: vântul puternic, ce a dus la formarea valurilor. ”Au fost valuri mari, de aproape trei metri jumătate”, susţine un salvamar. La aceasta s-a adăugat faptul că mulți dintre cei care au intrat în apă nu au ascultat sfaturile salvamarilor. Și sâmbătă, și duminică, pe plaje a fost arborat steagul roșu. La fel ca în domeniul auto, culoarea roșu înseamnă interzis: nimeni nu are voie, sub nicio formă, să intre în apă. Din păcate, semnificația steagului nu este respectată. Numai în Mamaia, în weekend, salvamarii au intervenit în peste 50 de situații.

Visa să devină pilot, dar a sfârșit pe fundul mării

Unul dintre cei care și-au pierdut viața este Valentin. Avea numai 18 ani și venise în Costinești din Brăila. Sărbătorea faptul că intrase primul pe listă la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”. Tânărul visa să devină pilot. A intrat în apă împreună cu prietena lui, pe o saltea gonflabilă, și s-au depărtat la circa 200 de metri de mal. Un val mai mare le-a răsturnat însă salteaua. Oamenii de pe mal au văzut și au înotat spre ei. Au ajuns la fată, dar băiatul, care nu știa să înoate, a fost tras de curenți pe fundul apei. Trupul tânărului nu fusese găsit la ora redactării acestui articol. La un moment dat, chiar scafandrii profesioniști au oprit misiunea, din cauza mării foarte agitate. Tot în Costinești a murit o fată de 21 de ani. A sărit de pe dig în mare, fără să știe să înoate. A murit sub ochii prietenilor săi, cu care petrecuse toată noaptea. La numai câteva ore, în ciuda steagului roșu, un turist a murit în Neptun, sub privirile soției. Avea 46 de ani. Înecat a murit și fondatorul Fundației ”Salvamont” Predeal, Cristian Sima. Tragedia s-a petrecut în Olimp. Apropiații spun că era cunoscut ca având probleme cardiace. Un alt tânăr era căutat după ce căzuse de pe saltea, în largul plajei Modern din municipiul Constanța. Cazuri de înec s-au mai produs în Venus și Eforie.

Sfat: nu intrați în apă

Regula care vă poate salva viața este să nu intrați în apă atunci când salvamarii arborează steagul roșu. Valurile mari sunt periculoase și pentru înotătorii buni. În plus, salvamarii spun că persoanele care se îneacă sunt relativ greu de depistat în marea agitate și subliniază că acestea nu mai au putere să țipe după ajutor. În caz de mare agitată, este interzis ieșitul pe apă și cu saltele. Acestea pot fi ușor răsturnate de valuri.

Parapantist la un pas de moarte

Vântul le-a creat mari probleme și iubitorilor de senzații tari. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, pompierii au fost solicitaţi, sâmbătă, să intervină în Jupiter, după ce un bărbat care se dădea cu parapanta a pierdut controlul aparatului de zbor din cauza vântului puternic şi a intrat într-un stâlp de înaltă tensiune. În urma impactului, stâlpul respectiv a fost pus la pământ. Pompierii au intervenit pentru a-l scoate de acolo pe bărbat şi pentru a îndepărta cablurile de înaltă tensiune, astfel încât să nu existe pericolul de electrocutare. Bărbatul a fost diagnosticat cu multiple traumatisme şi fractură de femur, fiind transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru a fi supus investigaţiilor şi tratamentului de specialitate. 

28 de înecați în 2014

Cei șapte înecați de la acest sfârşit de săptămână înseamnă un sfert din numărul persoanelor care s-au înecat anul trecut. În 2014, 28 de persoane și-au pierdut viața în Marea Neagră. Multe alte zeci au fost recuperate de salvamari în ultima clipă. Salvamarii spuneau că 2014 a fost unul dintre cei mai dificili ani din acest punct de vedere. În ritmul acesta, 2015 se poate dovedi cel mai negru an pentru litoralul românesc.

Cele mai citite

Festivalul Filmului Românesc în Israel, ediția 2024

În urma succesului de care s-au bucurat proiecțiile de film românesc în Israel și la cererea publicului larg, Institutul Cultural Român de la Tel...

PwC Romania: Jumătate dintre fraudele din companii se întâmplă din cauza lipsei controalelor privind conformarea

Tranzacţiile care implică criptomonede sunt în creştere, de asemenea, un risc in crestere este cel de greenwashing, adică raportări incorecte/manipulate în domeniul sustenabilităţii numai...

EPPO anchetează achiziția de vaccinuri, Comisia Europeană îi reduce bugetul cu 5 milioane de euro. Parchetul European vrea să rezolve amiabil disputa cu Comisia...

Conducerea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kövesi, caută să convingă "amiabil" Comisia Europeană să revină asupra deciziei de a reduce finanțarea EPPO cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă