7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBanca Mondială recomandă desființarea ANL. Ce părere au specialiștii români

Banca Mondială recomandă desființarea ANL. Ce părere au specialiștii români

Banca Mondială recomandă Guvernului desfiinţarea programului ANL de locuinţe pentru tineri şi consideră că rolul instituţiei este inutil. Specialiștii sunt de acord, dar din alte motive.

“Vânzarea elimină efectiv unităţile din fondul deja prea mic de locuinţe din sectorul public, iar continuarea închirierii lor pe termen lung înseamnă că aceeaşi ocupanţi beneficiază de subvenţie an după an”, arată Banca Mondială (BM) într-un raport de care Guvernul se foloseşte pentru a elabora o strategie naţională pentru locuinţe. Ion Radu Zilişteanu, analist imobiliar, e de acord că ANL este o instituţie ce ar trebui desfiinţată, dar afirmă că recomandările BM sunt ilogice. “Ai cota cea mai mică, 3%, a sectorului locuinţelor de stat (media UE în anul 2012 a fost de aproape 30% – n.r.) şi îi spui României să-şi desfiinţeze ANL”, a  remarcat specialistul.

Analistul economic a explicat pentru România liberă că aceasta e o expresie a faptului că SUA sunt foarte puternice în BM şi încearcă impunerea modelului american restului lumii. “La ei funcţionează, în alte părţi nu. Ne lovim în piaţa imobiliară de aceleaşi lucruri de peste 20 de ani. Ei spun: cel mai bun model în piaţa imobiliară este existenţa bazelor de date de oferte comune – «multiple listing systems» (MLS), adică “sisteme de listare multiplă”. În Europa nu funcţionează. Mentalităţile europenilor nu se potrivesc cu stilul acesta de afacere. Ei insistă de peste 20 de ani că noi în Europa ar trebui să îl adoptăm. Nu merge, nu funcţionează. S-a încercat în Olanda, în Franţa şi nu a reuşit”, susţine Ion Radu Zilişteanu.

În ce constă MLS? Agenţia de imobiiare semnează contract de exclusivitate cu proprietarul. Agentul pune proprietatea în baza comună de date MLS. După tranzacţie, comisionul se împarte între agenţia vânzătorului şi cea a cumpărătorului, a explicat analistul imobiliar. “În România, proprietarul semnează simultan contracte de exclusivitate cu 30 de companii imobiliare. Cum să funcţioneze sistemul? Proprietarul se obligă să dea, la vânzarea proprietăţii sale, 3% comision. Adică după ce vinde casa, indiferent prin cine şi cum, dă tuturor celor cu care a semnat câte 3% comision. La noi nu merge sistemul”, a explicat analistul imobiliar.

Banca Mondială recomandă Guvernului ca dezvoltările imobiliare de stat de tip ANL să fie făcute de sectorul privat nelucrativ, ca societăţile cooperative locative şi asociaţiile pentru locuinţe, conform Capital. Ion Radu Zilişteanu afirmă că în România nu sunt astfel de cooperative şi că nu vor exista multă vreme de acum încolo. În schimb, fondul de locuinţe de stat e o sursă de rente mascate pentru clientele de tot felul. “Presa a dezvăluit de-a lungul anilor nenumărate nereguli. De exemplu, case construite de ANL pentru tinerii sub 35 de ani, relativ ieftine, cumpărate de politicieni drăguţi de 60 de ani. “Sau oameni până în 35 de ani ce nu sunt cazuri sociale, ci «proptiţi», adică prietenii sau pilele cui trebuie. Aceasta e o sursă de corupţie. Orice este vândut cu un preţ sub cel din piaţă e o sursă de corupţie”, a afirmat pentru analistul economic.

Ion Radu Zilişteanu e de acord cu desfiinţarea ANL, dar cu alte argumente. “Agenţia a fost o struţo-cămilă de la înfiinţare, şi jucător, şi arbitru în piaţă. Ca şi cum ANRE s-ar apuca să furnizeze electricitate. ANL reglementa piaţa şi făcea locuinţe, pe care le vindea cu credit ipotecar”, a amintit specialistul, opinând că, dacă statul vrea să facă locuinţe sociale, trebuie să se uite la sistemul privat: un dezvoltator imobiliar, când vrea să facă o dezvoltare imobiliară, înfiinţează o firmă tip “special purpose vehicle”, ce va gestiona întreaga activitate de dezvoltare a proiectului. 

3% – Cota sectorului locuinţelor de stat în România.
Cele mai citite

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de...

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă