12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua fără imunitate la Parlament

Ziua fără imunitate la Parlament

Senatul a încuviințat, ieri, cererea DNA privind urmărirea penală a senatorului Gabriel Oprea,  cu 71 de voturi „pentru”, 52 de voturi „împotrivă” şi un vot anulat. Președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Înainte de vot, Gabriel Oprea a declarat în plenul Senatului că şi-a făcut întotdeauna datoria, că este nevinovat şi a rugat colegii să voteze împotriva solicitării procurorilor anticorupție pentru urmărirea sa penală. De asemenea, Gabriel Oprea a explicat că în 2015 s-au achiziţionat 5.000 de maşini, nu doar una, şi că există documente în acest sens, inclusiv trimise de fostul şef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne.

Senatorul a invocat inclusiv amenințările la viața sa. „În 2015 sunt documente, inclusiv în memoriul adresat comisiei juridice, toate instituțiile abilitate, SRI, Interne, au identificat amenințări la adresa fostei conduceri a ministerului de interne, inclusiv a mea. DIPI a reînființat o unitate care exista și înainte, Acvila, pentru paza și protecția ministerului, au plecat de la zero, au cumpărat printre altele și o mașină, nu am cerut eu acest lucru, se poate verifica”, a precizat Gabriel Oprea.

Acesta este al doilea dosar deschis de DNA pe numele președintelui UNPR, după cel al coloanelor oficiale folosite ilegal. Potrivit raportului elaborat de Comisia juridică, cazul actual a fost constituit la data de 9 ianuarie 2016, pe baza denunțurilor formulate de 3 funcționari din DIPI, cu pseudonimele „Ionescu Claudiu”, „Mihalcea Ionel” și „Manea Victor” care au solicitat și au primit statut de martor amenințat și protejarea datelor de identificare. 

În iulie 2015, fostul ministru de Interne, împreună cu fostul șef DIPI Nicolae Gheorghe a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale departamentului de informații și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, cu încălcarea prevederilor legale. În aceste condiții, procurorii au cerut urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru abuz în seriviciu, pentru obținerea unor foloase necuvenite.

Potrivit aceluiași document, fostul șef al DIPI Nicolae Gheorghe  le-a transmis senatorilor juriști un document în care susține că au fost constatate demersuri de accesare ilegală a comunicațiilor de serviciu ale ministrului Gabriel Oprea, interceptarea ilegală a convorbirilor sale în mediul ambiental și au fost primite mesaje de amenințare de către ministru și unii membri ai familiei sale, acesta fiind motivul pentru care s-a achiziționat mașina Audi A8.

Dovezile împotriva foștilor soți

Senatul a încuviințat, ieri,  și cererea DNA privind reținerea și arestarea senatorului PNL Doina Tudor, votul fiind la limită – 61 de voturi „pentru”, 57 de voturi „împotrivă”, două voturi fiind anulate.

În fața senatorilor, Doina Tudor a susținut că era imposbil să fie complice cu soțul său, din moment ce acuzațiile coincid cu momentul în care s-a despărțit de acesta, pe motiv că el avea o relație extraconjugală.

„Viaţa mea, oricum distrusă, este expusă tuturor. Soţul meu a părăsit căminul conjugal. Au fost cei mai negri doi ani din viaţa mea. Acuzele la adresa mea şi a fostului meu soţ sunt complet nefondate. Un bărbat îndrăgostit, plecat pe alt drum, va mai apela la serviciile celei de care se desparte? Dar o femeie rănită și obosită mai e capabilă să-l ajute? Cum ar putea cineva crede așa ceva?”, a fost pledoaria Doinei Tudor. Ea a susținut că acuzaţiile din dosar sunt bazate pe denunţul unei singure persoane, Ovidiu Marian, care are şi calitate de inculpat. Tudor a mai spus că nu se afla în ţară atunci, aducând probe în acest sens biletele de avion şi viza pentru SUA.

Să trecem, însă, și la versiunea neromanțată a faptelor, expusă în documentele procurorilor. Potrivit referatului comisiei juridice, Doina Tudor este acuzată de complicitate la luare de mită. Astfel, proprietarul unei societăți de asigurări, Ilie Carabulea ar fi oferit, în 2013, mită în valoare de 500.000 de euro secretarului general al Senatului  Ovidiu Marian, pentru a contracara un raport negativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Din acești bani, Ovdiu i-ar fi oferit 300.000 de euro lui Daniel Tudor, șef al CSA. Potrivit DNA, banii au ajuns la acesta prin trei tranșe de câte 100.000 de euro: una direct de la Marian Ovidiu, iar două prin intermediul soției sale, Doina Tudor. În aprilie 2013, Daniel Tudor a emis o decizie favorabilă firmei lui Carabulea, ignorând rezultatele controlului efectuat de CSA. Menționăm că soții Tudor au divorțat în mai 2014, însă intenția despărțirii fusese anunțată cu câteva luni înainte.

Acuzațiile DNA se bazează pe declarația lui Ovidiu Marian, denunţul lui Ilie Carabulea, rulajul bancar din perioada res­pectivă, o declaraţie dată de un martor sub acoperire, dar şi interceptări telefonice şi ambientale. Într-una dintre acestea, Marian îi spune lui Daniel Tudor că Ilie Carabulea își vrea banii înapoi, iar Tudor nu neagă că ar fi primit banii.   

Încă un pas

Nicolae Păun poate fi arestat

Camera Deputaților a încuviințat, ieri, cererea DNA privind arestarea deputatului Nicolae Păun cu 165 de voturi pentru și 86 împotrivă. Deputații nu au putut să voteze săptămâna trecută cererea de arestare a deputatului din lipsă de cvorum. Plenul Camerei Deputaților a aprobat miercurea trecută doar cererea DNA de încuviințare a reținerii acestuia. DNA a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului  Nicolae Păun, pentru trafic de influenţă, fals în declaraţii, deturnare de fonduri, spălare de bani. El este acuzat de  fraudarea a 27 de milioane de lei din fonduri europene destinate romilor defavorizați.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...
Ultima oră
Pe aceeași temă