11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialZiua Forțelor Aeriene, sărbătorită la București. Klaus Iohannis: Aviatorii români au scris...

Ziua Forțelor Aeriene, sărbătorită la București. Klaus Iohannis: Aviatorii români au scris pagini de glorie

 

Un spectacol dedicat Zilei Forţelor Aeriene Române a avut loc, miercuri, în Capitală. Astfel, mai multe aeronave ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne au survolat cerul, potrivit Agerpres.

Spectacolul aerian a fost deschis de elicopterele IAR 330 Puma aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, urmate de elicopterele de tip MI-17 ale Ministerului Afacerilor Interne. Dintre avioane, bucureştenii au putut vedea pe cer aparate de tip Yak-52, IAR-99 Şoim, Mig-21 Lancer, CJ-27 Spartan. 

Un moment aparte al manifestării l-a constituit evoluţia Iacărilor Acrobaţi, o echipă de acrobaţie aeriană cu trei avioane Yak-52, care au desenat pe cer steagul tricolor. 

La ceremonia desfăşurată la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor aviatori, urmată de depuneri de coroane de flori. 

Au fost prezenţi, printre alţii, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial Ioan Oprişor, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, primarul sectorului 1, Dan Tudorache. 

Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis a precizat că piloții români au scris pagini de glorie în timpul celor două războaie mondiale, luptând şi jertfindu-se pentru libertatea pământului românesc, şi reprezintă un exemplu demn de urmat.

„În fiecare an, la 20 iulie, odată cu praznicul Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, avem bucuria de a-i sărbători pe cuceritorii spaţiului aerian, care dau dovadă necontenit de curaj şi dăruire. Cinstim astăzi pe cei care au marcat istoria aeronauticii, adevăratele genii creatoare româneşti, precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, dar şi pe cei care au continuat aceste începuturi, prin munca şi eforturile lor extraordinare. Aviatorii români au scris pagini de glorie în timpul celor două războaie mondiale, luptând şi jertfindu-se pentru libertatea pământului românesc, şi reprezintă un exemplu demn de urmat pentru noi şi pentru generaţiile viitoare”, spune şeful statului. 

Potrivit acestuia, militarii români aviatori care participă la acţiuni cu mare grad de risc, sub egida ONU, OSCE, NATO şi a Uniunii Europene, se remarcă prin profesionalism şi dăruire, demonstrând că sunt parteneri de încredere, capabili să facă faţă oricărei situaţii, într-un mediu caracterizat de o dinamică fără precedent a provocărilor de securitate.

„Azi, în zi de sărbătoare, se cuvine să le aducem cele mai sincere mulţumiri, precum şi recunoştinţa noastră şi celor care, indiferent de momentul în care sunt chemaţi, răspund prezent – aviatorilor care participă, alături de personalul de specialitate, la intervenţii de urgenţă şi la misiuni aero-medicale. Nu în ultimul rând, aducem mulţumirile noastre minunaţilor oameni care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aviaţiei civile de transport, aviaţiei sportive sau celei utilitare. Lumea în care trăim, marcată de fenomene complexe, ar fi de neconceput fără activitatea acestora”, precizează şeful statului. 

El susţine că seriozitatea absolută şi responsabilitatea sunt piloni de bază ai activităţii aviatorilor. 

„Profesia pe care v-aţi ales-o înseamnă – pe lângă o imensă dragoste faţă de zbor – solicitare maximă, pregătire profesională continuă, multe restricţii şi renunţări. Este profesia în care nu se poate greşi şi de aceea ştim că seriozitatea absolută şi responsabilitatea sunt piloni de bază ai activităţii dumneavoastră”, arată Iohannis. 

Şeful statului transmite felicitări aviatorilor pentru felul în care, dintotdeauna, în orice împrejurare, au ştiut să-şi îndeplinească misiunile. 

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene se sărbătoreşte în fiecare an la 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului. 

Cele mai citite

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...

Un bebeluș de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat cu un avion SMURD de la Timișoara la București

Un bebeluş în vârstă de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat, marţi seară, de la Timişoara la Bucureşti cu un avion...

FOTO. Campania în care primarul Capitalei ascunde adevărul continuă. Nicușor Dan se filmează în Centrul Istoric, scoțând din cadre dezastrul

Nicușor Dan  își transmite mesajele electorale în videoclipuri, multe dintre ele filmate în Centrul Istoric al Capitalei, lângă clădiri ale căror fațade arată bine,...
Ultima oră
Pe aceeași temă