10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua în care lumea s-a oprit în loc. 15 ani de la...

Ziua în care lumea s-a oprit în loc. 15 ani de la atentatele din 11 septembrie. Cei cinci români uciși în Turnurile Gemene din New York, în cele mai grave atacuri teroriste din istorie. A murit atunci și un arhitect de geniu din Republica Moldova

Atentatele de la New York, din 11 septembrie 2001, au ucis peste 3.000 de persoane. A fost cel mai mare atac terorist din istorie, executat în Statele Unite de organizaţia teroristă Al-Qaida. Cinci români sunt printre cei uciși în acest atac. Acestea sunt poveștile lor.

Presigioasa publicație The New York Times a oferit informații interesante despre românii care au pierit în atacurile de la 11 septembrie 2001, pasajele referitoare la aceștia fiind traduse de jurnalișii Mediafax și prezentate pe mediafax.ro.

 

A fugit de comunism, a fost ucis de extremismul islamist

Eugen Lazăr este unul dintre cei cinci români uciși în atentatele de la 11 septembrie 2001. Ar fi împlinit 42 de ani dacă destinul nu îl punea în 11 septembrie 2001, la ora locală  8.46,  în complexul World Trade Center din New York. Aceasta este ora la care primul avion a intrat în turnul din Nord al complexului, între etajele 93 și 99.

Aeronava American Airlines, un Boeing 767 cu 92 de oameni la bord, pasageri și echipaj, deturnată de teroristul Atta and al-Omari, a plonjat în primul turn cu 790 de kilometri pe oră, dezintegrându-se complet în clădirea pe care a incendiat-o instantaneu.

Cei care nu erau la etajele lovite de avionul care a izbit clădirea încercau să scape, fără să aibă idee că este doar începutul unui coșmar chiar mai înfiorător.

La ora 9.03, al doilea avion, zborul 175, alt Boeing 767 al companiei United Airlines, cu 65 de oameni la bord, echipaj și pasageri, intră cu aproape 1.000 de kilometri pe oră în turnul din Sud al complexului WTC, între etajele 77 și 85. Cinci teroriști deturnaseră acest avion.

Turnul acesta avea să fie primul care se prăbușește. La ora locală 9.58.59 Turnul Sud al complexului World Trade Center se dărâmă într-un uriaș nor de praf și resturi, la 56 de minute după ce Zborul 175 l-a lovit în plin cu 950 de kilometri pe oră, provocând un incendiu devastator. La ora 10.28.22 s-a prăbușit și Turnul Nord al WTC. Eugen Lazăr a pierit în tot acest coșmar…

A fugit de comunism, a fost ucis de extremismul islamist

Eugen emigrase în SUA în 1985, fugind împreună cu familia sa din lagărul ceaușist. Articolul din The New York Times în descrie ca fiind un ”copil curios, elev şi student merituos, acesta a absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obţinând titlul de inginer”.

În ziua atentatelor, Eugen venise ca de obicei la serviciu, fiind angajat ca programator la firma de software eSpeed, ce avea sediul într-unul din Turnurile Gemene. Biroul lui era la etajul 103, astfel încât a ajuns să mai trăiască toate clipele de coșmar prin care au trecut cei prinși în turnuri, deasupra etajelor în care intraseră avioanele. Când primul avion a izbit Turnul Nord al WTC, Eugen aștepta un mesaj de la iubita lui, Siu. designer grafic, pe care o cunoscuse cu ani în urmă, în timpul unei excursii cu cortul în munţii Catskills.

Siu l-a descris pe Eugen ca fiind ”mereu îşi punea întrebarea cum funcţionează lucrurile, era în mod continuu în căutarea cunoaşterii”.

”Eugen era fascinat de muzică şi de felul în care aceasta este percepută de către oameni. Bucătar şi brutar priceput, obişnuia să gătească mereu clătite împreună cu Siu. În ultimul weekend petrecut împreună, cei doi au fost la o cină la restaurantul lor preferat din cartierul Soho”, mai scrie în articolul despre românii care au murit la 11 septembrie 2001, în complexul WTC din New York.

Loteria Vizelor i-a adus la New York

Corina și Alex sunt un cuplu care aunsese în SUA prin Loteria Vizelor, în 1995. După un an s-au căsătorit. Corina avea 31 de ani și Alex Stan era în vârstăm de 34 de ani în 2001. Lucrau împreună la compania americană Cantor Fitzgerald, care deţinea şi firma eSpeed.

”Corina şi Alex se făceau mereu remarcaţi de către oamenii din jur prin seriozitatea şi sârguinţa de care dădeau dovadă. Munceau foarte mult şi se bucurau de ceea ce considerau a fi şansa de a putea trăi visul american”,  îi descrie articolul citat.
 

”Am lucrat cu Alex şi Corina la Cantor Fitzgerald. Amândoi erau oameni buni, inteligenţi şi plăcuţi. Este greu să nu te gândeşti la ei din când în când, mai ales din cauza tragediei pe care au înfruntat-o împreună, ca soţ şi soţie”, mărturiseşte una dintre persoanele care i-a cunoscut, pe site-ul 9-11 Heroes.

Destinul l-a adus în Turnurile Gemene la momentul atacului

Joshua Poptean era destul de apropiat ca vârstă de soții Stan. Avea 37 de ani și venise la WTC pentru a prelua o comandă.  Joshua a emigrat din România la vârsta de 17 ani, alături de familia sa. Veneau toți din Abrud și s-au stabilit ănițial în Portland, Oregon.

”Joshua a fost iniţial şofer de taxi, apoi a învăţat tâmplărie şi a devenit coordonator de proiect al firmei de construcţii Bronx Builders. Se afla în interiorul clădirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu nişte posibili clienţi”, se arată în articolul citat.

The New York Times îl descrie ca fiind ”un om credincios, cunoscut pentru dorinţa sa de a munci, corectitudinea, loialitatea şi simţul său al umorului. Joshua a fost membru al Gărzii Naţionale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea”.

30 de ani de iubire s-au oprit violent

Familia Anei Fosteris, din Târgoviște, privea înghețată la televizor, în 11 septembrie 2001. Ana (58 de ani) lucra la New York ca agent de asigurări la compania Aon Corp.  Michael, soțul ei, a spus pe postul de televiziune News 12 Long Island că Ana ”considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume”. Cei doi se cunoscuseră în România şi erau căsătoriţi de aproximativ treizeci de ani.

”Ana nu a renunţat niciodată la valorile tradiţionale precum respectul faţă de familie şi faţă de cei în vârstă, era o persoană sociabilă, iubea să asculte muzică de operă italiană, în mod special Macbeth, compusă de Giuseppe Verdi”, este descrisă în articolul citat.

”Îmi este dor de tine Puşa (sub această denumire era alintată Ana), mi-este dor de timpul minunat pe care l-am petrecut alături de mătuşa Geta în Târgovişte. Mă gândesc mereu la tine cu dragoste şi recunoştinţă”, se poate citi într-o mărturisire a unui membru al familiei sale, pe site-ul www.legacy.com.

Arhitectul care a desenat Palatul Parlamentului din Chișinău

Alături de cei cinci cetățeni români a murit şi un român, cetățean moldovean. Arkady Zaltsman, celebru architect, după ale cărui planuri a fost construit Palatul Parlamentului din Chişinău. Arkady emigrase în New York împreună cu soţia, Zhanna Galperina şi fiica lor Laura, în anii 1990. Cei trei se stabiliseră apoi în Midwood, Brooklyn. El era angajat al firmei Skidmore, Owings & Merrill, o importantă firmă de arhitectură.

 

 

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă