15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua Națională în țară. La Cluj, lipsesc focurile de artificii. La Alba...

Ziua Națională în țară. La Cluj, lipsesc focurile de artificii. La Alba Iulia, s-a cerut unirea Basarabiei cu țara

UPDATE: Trenul regal a oprit în Gara Craiova. Membrii familiei regale au fost întâmpinaţi de mii de oameni.

UPDATE:  În Timişoara, aproximativ 3.000 de oameni au participat la ceremonialul de Ziua Naţională care s-a desfăşurat la Monumentul Ostașului Român, din Parcul Central, scrie Agerpres. 

ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a punctat într-o declarație pentru presă atât prinosul celor care au trasat cu sânge harta României, cât și importanța pe care a avut-o biserica în pregătirea actului Marii Uniri de la 1918.

‘Aș vrea ca toți românii să conștientizăm că așa cum fiecare dintre noi avem o zi de naștere și o prăznuim, astăzi prăznuim ziua renașterii României. Pentru că la 1 Decembrie 1918 este prima dată, după multe secole, când românii au venit cu toții acasă și fiecare dintre ei și-a putut pune capul pe pieptul acestei dulci patrii, România. I-aș îndemna pe toți românii să cinstească această zi, să ne aducem aminte de cei care au trasat harta României Mari cu sângele lor, pentru că frontierele României au fost marcate în acest spațiu european cu sângele feciorilor români care au luptat pentru reîntregirea neamului.

Din nefericire, puțini știu că unul dintre ‘laboratoarele’ în care s-a pregătit Unirea a fost Aradul, acolo era Vasile Goldiș, secretarul de atunci al Episcopiei Aradului, și în această instituție bisericească s-au făcut toate pregătirile pentru unire. La Alba Iulia a fost doar încununarea, dar truda intelectualilor români din partea de vest a țării s-a făcut la Arad’, a declarat Mitropolitul Ioan Selejan al Banatului.

După ceremonialul religios a urmat depunerea de coroane la Monumentul Ostașului Român, din partea reprezentanților armelor care sunt prezente în județ, din partea instituțiilor descentralizate, din cea a partidelor parlamentare, cu excepția UDMR. De asemenea, a fost depusă o coroană și din partea reprezentanților Corpului diplomatic acreditat în Timișoara.

Apoi, mai multe ansambluri folclorice au susținut un program folcloric, cu cântece și dansuri.

Manifestările continuă de la ora 17,00, în Piața Victoriei, unde corpul fostei fanfare militare, devenită Timișoara Big Band, va susține un concert de promenadă, iar de la ora 17,30 se va deschide iluminatul public festiv și va fi inaugurat Târgul de Crăciun.

Retragerea cu torțe va încheia ziua, în acest an, flacăra urmând să fie luată de la Mitropolitul Ioan Selejan, din catedrala Mitropolitană.

——–

UPDATE: Peste 20.000 de oameni au asistat la parada militară organizată marți, de Ziua Națională, pe Bulevardul Coposu din Sibiu, la care au defilat peste 1100 de militari, 95 de autovehicule și tehnică de luptă, informează Agerpres. 

Au defilat unități și subunități ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, SMURD, Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Sibiu, Centrul Chinologic.

Parada a fost urmată de o expoziție de echipament și tehnică din dotarea structurilor militare, organizată în Piața Teatrului, iar la Cercul Militar a putut fi vizionată o expoziție foto-documentară.

De asemenea, potrivit Consiliului Județean, marți dimineață, la sediul Consiliului Dirigent de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Conform protocolului, prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, a fost primit de garda de onoare, pe care a salutat-o. Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza a oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor neamului, iar cele 36 de coroane de flori au fost apoi depuse în acordurile fanfarei Garnizoanei Sibiu. Și-au adus omagiul Președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, Prefectul Județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice sibiene și ai partidelor politice.

Consiliul Dirigent a fost guvernul Transilvaniei, organism desemnat pe 2 decembrie 1918 de Marele Sfat Național, ales la rândul său de Adunarea de la Albă Iulia. Președintele Consiliului Dirigent a fost Iuliu Maniu. Atât sediul Marelui Sfat (adunarea legislativă a Transilvaniei), cât și cel al Consiliului Dirigent (guvernul Transilvaniei) a fost stabilit la Sibiu. Consiliul Dirigent a procedat pe 25 ianuarie 1919 la reorganizarea administrativă a teritoriilor intracarpatice unite cu România, împărțindu-le în 23 de județe.

Consiliul Dirigent a numit prefecți în toate aceste 23 de județe, precum și încă trei prefecți pe lângă primarii orașelor Arad, Cluj și Sibiu. Consiliul Dirigent a fost dizolvat pe data de 4 aprilie 1920.

Totodată, marți dimineață a avut loc, pentru al treilea an consecutiv, o ședință festivă a CJ la Sala Thalia, unde toți participanții au fost întâmpinați cu câte o cocardă pe care au purtat-o la piept.

Evenimentul a început cu intonarea imnului național al României de către membrii corului Cedonia. A urmat apoi un scurt serviciu religios oficiat de ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, secondat de preoții și consilierii județeni Ioan Coșa și Mihai Sămărghițan, precum și de protopopul greco-catolic Nicolae Popa. Auditoriul a urmărit apoi o alocuțiune rostită de prof. dr. Alexiu Tatu, directorul Direcției Județene Sibiu a Arhivelor Naționale, care a făcut referire la aportul substanțial adus de cetățenii din județul Sibiu la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, a mulțumit celor prezenți că au dat curs invitației de a participa la celebrarea Zilei Naționale, afirmând că ‘este o onoare să fim împreună și să trăim sentimentul unității la sărbătorirea celei mai importante zile pentru români și pentru România’.

Prefectul Județului Sibiu, Ioan Ovidiu Sitterli, a citit mesajul primului ministru al României, Dacian Cioloș, după care a susținut o prezentare succintă a principalelor evenimente din istoria românilor care au condus la unitatea și identitatea românească. Prefectul Ovidiu Sitterli a detaliat rolul pe care Consiliul Dirigent al Transilvaniei, organism emanat din Marea Adunare Națională, l-a avut în perioada cât a funcționat la Sibiu.

La finalul ședinței solemne de Consiliu Județean, președintele Ioan Cindrea a punctat manifestările din programul dedicat Zilei Naționale a României, program maraton întins pe parcursul a 10 ore.

Cu ocazia Zilei Naționale, la Sibiu are loc și o expoziție de documente de la Biblioteca Astra, un spectacolul folcloric găzduit de Sala Transilvania, precum și un concert simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu. 

————

UPDATE: Un ceremonial militar și religios a fost oficiat, marți, în Piața Unirii din Iași, cu ocazia Zilei Naționale a României. La ceremonial au participat autoritățile locale și județene, precum și politicieni și directori ai instituțiilor deconcentrate. Acestora li s-au alăturat aproximativ 7.000 de persoane, scrie Agerpres. 

Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și episcopul romano catolic Petru Gherghel, însoțiți de un sobor de preoți, au oficiat un ceremonial religios. Momentul a fost urmat de discursurile autorităților locale, prilej cu care a fost subliniată semnificația zilei de 1 Decembrie, mesajul acestora fiind cel de unitate și de reîntoarcere la adevăratele valori naționale.

‘Data de 1 Decembrie este cea mai importantă zi din viața românilor. Mulțumesc ieșenilor că sunt alături de noi. Nu este ușor să făurim din nou acel ideal al românilor de a fi din nou împreună. (…) Acum trăim vremuri tulburi, motiv pentru care este nevoie să readucem în inimile noastre valorile pe care le-am avut’, a spus în timpul discursului său Mihai Chirica, primarul interimar al Iașiului.

La rândul său, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Dan Cârlan, a declarat că mesajul dat de poporul român în urmă cu 97 ani a rămas și astăzi.‘Poporul român trebuie să fie unit, trebuie să ne întoarcem către valorile naționale. Ziua Națională este un moment în care trebuie să ne amintim de cei care s-au jertfit pentru întregirea nației române. Noi avem datoria de a ne îndrepta gândul cel bun către toți românii”, a spus prefectul.

Discursurile oficialităților au fost urmate de depunerea de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și defilarea militară.

Manifestațiile din acest an dedicate Zilei Naționale a României nu au fost lipsite de incidente. Cu puțin timp înainte de ora 10,00, în Piața Unirii și-au făcut apariția angajați ai fostului combinat de utilaj greu, Fortus SA, care au venit cu pancarte și au protestat pașnic.

Manifestările continuă după prânz cu un spectacol de muzică populară, iar ieșenii s-au așezat și la rând pentru a mânca fasole și cârnați. Pentru această manifestare, potrivit primarului interimar Mihai Chirica, municipalitatea a pregătit peste 5.000 de porții de fasole, cârnați, vin fiert și ceai.

În cursul acestei seri, municipalitatea va fi gazda unei recepții de gală, eveniment organizat de Ziua Națională. Tot în cursul acestei seri va fi organizată retragerea cu torțe, pe traseul Piața Unirii—Palas. Manifestările de Ziua Națională se vor încheia cu un concert organizat de municipalitate, invitatul fiind artistul britanic James Arthur.

———–

UPDATE: Ziua Națională a României este sărbătorită de clujeni cu tradiționala paradă militară şi concerte, dar fără focul de artificii anual, pe care Primăria l-a anulat, din respect pentru evenimentele petrecute în urmă cu o lună în clubul Colectiv, scrie Agerpres. 

Ceremonia dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României începe marți cu un Te-Deum în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca. Slujba religioasă, de la ora 12,00, este urmată de ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu, aflată în fața Catedralei Mitropolitane, iar la final se de parada militară, organizată de Divizia 4 infanterie ‘Gemina’.

Aproximativ 550 de efective din cadrul Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’, Inspectoratului de Jandarmi Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Inspectoratului de Poliție Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Școlii de Agenți de Poliție ‘Septimiu Mureșan’, Serviciului Român de Informații Cluj, din Crucea Roșie Română și Poliția Locală Cluj-Napoca, cu 51 de mijloace tehnice vor participa la parada organizată la Cluj-Napoca pentru a marca Ziua Națională a României.

Prefectul Clujului Gheorghe Vușcan este așteptat să participe la întreaga ceremonie alături de alte oficialități din Cluj.

La inițiativa Instituției Prefectului din județul Cluj, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi organizat, începând cu ora 14.00 spectacolul ‘Copiii sărbătoresc Marea Unire’, susținut de elevii Colegiului de Muzică ‘Sigismund Toduță’, Ansamblul folcloric ‘Doina’ din Cluj-Napoca, Ansamblul folcloric ‘Măgura Călățele’ și Ansamblul folcloric ‘Mugurelul’ din Câmpia-Turzii. Spectacolul este oferit, în primul rând, unui număr de peste 350 de elevi din mediul rural, care provin din 22 de localități clujene.

Evenimentele pregătite pentru ziua de 1 Decembrie vor continua, de la ora 16,00, în Piața Unirii, cu un spectacol folcloric organizat la inițiativa Primăriei Cluj-Napoca, în cadrul căruia vor apărea și Sava Negrean Brudașcu și Dumitru Fărcaș.

De la ora 19,00 se va da startul iluminatului de sărbători, după care pe scenă vor urca două trupe consacrate — ZDOB și ZDUB și CARGO, aceasta din urmă susținând concertul aniversar de 30 de ani.

Patinoarul din Piața Unirii, amenajat în fiecare an pe perioada sărbătorilor de iarnă, va fi deschis de asemenea de 1 Decembrie, iar intrarea va fi gratuită între orele 10,00 — 22,00.

———-

Mai mulți tineri au scandat, la Alba Iulia, ”Colectiv ” și ”Basarabia e România”, în timpul ceremoniei de depunere a coroanelor de flori, relatează Mediafax. Peste 3.000 de oameni participă la evenimentele dedicate zilei naționale. 

Manifestările au început în jurul orei 9.00 cu ceremoniile solemne de depuneri de coroane la statuile lui Ion I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, unde au fost prezente câteva sute de persoane.

Ulterior, au avut loc depuneri de coroane şi la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, dar şi la busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii, numărul participanţilor ajungând la aproximativ 3.000.

Manifestările din faţa statuii lui Mihai Viteazul au fost marcate de scandări ale unui grup de tineri care au strigat mesaje precum ”Basarabia e România”, ”Basarabia e pământ românesc”, dar şi ”Colectiv”. Ei aveau eşarfe în culorile drapelului naţional şi steaguri tricolore.Printre cei prezenţi la Alba Iulia se numără ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Telecomunicaţiilor, Marius Bostan, liderul PNL, Teodor Atanasiu, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, precum şi parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

De la ora 11.15 are loc primirea soliilor din Cetăţile de Scaun în Sala Unirii, un ceremonial simbolic organizat în fiecare an la Alba Iulia, iar de la ora 12.00, în Catedrala Reîntregirii, va fi oficiată slujba Te Deum de către un sobor de preoţi în frunte cu IPS Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia.

Manifestările de la Alba Iulia cuprind şi o paradă militară cu peste 1.200 de militari şi tehnică de luptă.

Astfel, parada va fi constituită dintr-un detaşament de onoare format din peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii. În dispozitivul de defilare, din partea Ministerului Apărării Naţionale vor lua parte militari de la Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, Batalionului 136 Geniu ”Apulum”, de la Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ”Amiral Ion Murgescu” şi de la Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul”. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi formate din angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.

În finalul paradei mai multe elicoptere şi avioane din dotarea Armatei Române vor survola zona.

Parada este programată să înceapă la ora 13.00 şi se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia.

Autorităţile din Alba Iulia au pregătit şi în acest an o masă populară pentru cei care vor participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale. Potrivit organizatorilor, au fost pregătite peste 6.000 de porţii de friptură, dar şi aproape 800 de litri de vin.

 

 

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă