4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialZornăit de cătușe pentru Elena Udrea

Zornăit de cătușe pentru Elena Udrea

Arestarea Elenei Udrea este solicitată de DNA, după ce, inițial, procurorii ceruseră doar urmărirea penală. DNA a formulat două cereri de arestare: una în cazul „Gala Bute” și cealaltă în dosarul Microsoft. Sub presiunea opiniei publice, liderii partidelor promit că vor da undă verde pentru solicitările procurorilor.

Elena Udrea este acuzată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că a cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un om de afaceri vizat în dosarul Microsoft, anchetatorii arătând totodată că aceasta a încălcat condiţiile controlului judiciar, motiv pentru care se impune arestarea ei. Udrea este acuzată de spălare de bani și fals în declarația de avere.

Potrivit DNA, Udrea a făcut afirmații cu privire la acuzațiile ce i-au fost aduse, afirmații ce vizează fondul cauzei și care sunt în măsură să influențeze declarațiile inculpatului Cocoș Dorin și ale unui martor. În acest fel, Udrea a încălcat una dintre obligațiile impuse ca urmare a dispunerii măsurii controlului judiciar, și anume „să nu se apropie de ceilalți inculpați, alți participanți la comiterea infracțiunii, martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale”, fapt ce denotă că se impune o măsură preventivă privativă de libertate.

De asemenea, DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, după ce procurorii au extins urmărirea penală pe numele ei şi pentru luare de mită, în dosarul „Gala Bute”. DNA precizează că faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010-2012.

Potrivit primelor informații, procurorii DNA susţin că Elena Udrea decidea ce proiecte primesc finanţare în cadrul programului „Schi în România”. DNA mai susţine şi că socie­tăţile care primeau aceste contracte ar fi oferit şpagă. În cazul în care este acuzată Elena Udrea mita ar fi fost de 3 milioane de lei. Concret, în februarie 2011 o companie controlată de Adrian Grădean avea în derulare un contract de 150 milioane lei pentru dezvoltarea staţiunii Straja din Lupeni. Grădean ar fi declarat procurorilor că Elena Udrea i-a sugerat că, în schimbul plăţilor pe care le avea de făcut la minister, trebuie să facă anumite “sponsorizări”.

Reacția „Doamnei“

Imediat după apariția acuzațiilor, Udrea a afirmat că nu a primit mită și că ar fi vorba de „o firmă care a sponsorizat firma care a organizat gala Bute la cererea celor din minister”. 

„Nu m-a întrebat nimeni dacă am vorbit așa ceva cu patronii firmei. Nu e că am luat eu bani sau cineva din minister”, a spus Elena Udrea la B1 TV.

Ea a reluat acuzațiile la adresa procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, și a directorului interimar al SRI, Florian Coldea. Udrea a declarat  că tot ceea ce i se întâmplă, inclusiv cererea de arestare, are  drept cauză dezvăluirile făcute la adresa șefului SRI Florian Coldea, iar șefa DNA acționeaza greșit în privința sa. „Nimeni nu poate contesta relația dintre Coldea și Kövesi. Sunt procurori și judecători care spun că iau deciziile sub presiunea SRI”, a susținut Udrea. Ea a anunțat că va expune situația în fața Parlamentului și va trimite o scrisoare ambasadelor țărilor occidentale.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a transmis referatul procurorului general în vederea sesizării Camerei Deputaţilor.  Biroul Permanent al Camerei se va reuni astăzi pentru a lua act de noua solicitare a procurorilor şi să o trimită la Comisia juridică. Ulterior, solicitarea va fi trimisă plenului.

Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil o altă  solicitare a DNA de începere a urmăririi penale a deputatului Elena Udrea, în același dosar,  pentru acuzația de abuz în serivciu și obținerea de foloase necuvenite. Avizul comisiei a fost dat cu 20 de voturi “pentru”, unul împotrivă, o abţinere şi un vot anulat. Votul din comisie este consultativ, pentru a fi urmărită penal fiind necesar avizul plenului Camerei Deputaților.

Majoritate pentru cererile procurorilor

În acel moment, Udrea a reacționat cu calm. Ea a stat în comisie doar zece minute, iar la ieşire a declarat că a solicitat colegilor din comisie să dea un aviz favorabil pentru începerea urmăririi sale penale. Elena Udrea a afirmat că nu doreşte să mai amestece justiţia în scandalul dintre ea şi generalul Coldea de la SRI şi că nu acuză pe nimeni din justiţie. Deputatul PMP a spus că nu va veni în plenul Camerei pentru a-și susține cauza și le va solicita colegilor din Parlament să dea un aviz favorabil pentru urmărirea penală.

Cel puțin pe hârtie, există o majoritate pentru aprobarea cererilor procurorilor, asumată declarativ de liderii celor două mari partide – PSD și PNL. Premierul Victor Ponta a anunțat, deja, că PSD a decis să sprijine toate cererile DNA. Decizia PSD a fost detaliată de Ioan Munteanu, viceliderul grupului PSD din Camera Deputaților.„Categoric vom vota în favoarea cererilor procurorilor în toate cazurile de urmărire penală sau de arestare. Vom fi de acord ca magistrații să își facă datoria. Am stabilit în cadrul reuniunii de la Sinaia că, pentru a nu ne mai pune noi în calea magistraților, vom da voturi la vedere, indiferent de culoarea politică a celui care este acuzat.

În cazul Elena Udrea, este și mai ușor, chiar aceasta a cerut să se dea un vot favorabil pentru ancheta procurorilor”, a explicat Ioan Munteanu. Liberalii merg și ei pe aceeași linie, oficializată de copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga. „Evident că vom vota favorabil toate solicitările procurorilor, fără nicio problemă, este o decizie la nivelul PNL. Vom vota favorabil și în cazul Elenei Udrea, și în cazul Varujan Vosganian, și în cazul Ion Ariton. De altfel, astăzi la Comisia juridică, parlamentarii noștri au votat în favoarea cererii DNA”, a declarat vicepreședintele PNL, Dan Motreanu.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă