9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecial35 de descendenți în viață ai familiei lui Leonardo da Vinci, descoperiți...

35 de descendenți în viață ai familiei lui Leonardo da Vinci, descoperiți de cercetătorii italieni

35 de descendenți în viață ai lui Leonardo da Vinci au fost descoperiți de cercetători, în ciuda faptului că nu se cunoaşte unde se află corpul său şi, prin urmare, nu există posibilitatea de a face un test ADN, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Astfel, istoricii Alessandro Vezzosi şi Agnese Sabato au susţinut, la o conferință de presă la Florența, că familia pictorului şi matematicianului nu s-ar fi stins aşa cum mulţi au crezut, ci a traversat istoria în umbra gloriei ilustrului ei înaintaş. 

Începută în 1973, cercetarea a dus la descoperirea a  35 de descendenţi ai familiei lui Leonardo da Vinci, dintre care unul ar fi regizorul şi producătorul Franco Zeffirelli, potrivit presei italiene.

Leonardo da Vinci nu a avut copii, iar descendenţii descoperiţi de cercetători sunt, de fapt, urmaşi pe linia fraţilor şi surorilor sale. 

Rămăşiţele pământeşti ale maestrului toscan au fost pierdute în războaiele religioase succesive de la moartea sa în 1519, lipsind mostrele de ADN valoroase pentru cercetătorii care au încercat să identifice cinci secole mai târziu pe membri familiei sale. Cu toate acestea, cercetătorii au reconstituit un arbore genealogic din documentele găsite în biserici şi în registrele funciare, inclusiv cu privire la femeile din familie, aspect care fusese omis în cercetările anterioare. 

Anunţul privind descendenţii vii ai familiei maestrului renascentist a declanşat emoţie la Vinci, oraşul toscan de unde este originar marele renascentist, unde mulţi oameni au aflat că au legătură cu artistul. 

„Mama mea, Dina, a avut, prin urmare, dreptate. Ea ne vorbea despre documente şi litere scrise pe candelabre care puteau fi citite numai în oglindă”, cu referire la faptul că Da Vinci a scris, uneori, de la dreapta la stânga fiind nevoie de o oglindă pentru a descifra unele dintre scrierile sale, a declarat pentru ziarul „La Stampa” Giovanni Calosi, unul dintre descendenţi. 

El a mai explicat că nu a acordat nicidoată documentelor care au fost pierdute și vândute, astfel că a considerat ideea drept o „legendă transmisă din generaţie în generaţie”. 

Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă