9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial5 lucruri pe care femeile din Arabia Saudită nu au voie să...

5 lucruri pe care femeile din Arabia Saudită nu au voie să le facă

Deşi femeilor saudite li s-a permis să voteze şi să candideze, pentru prima dată în istorie, iar cel puţin 15 au fost alese în consilii locale, populaţia feminină trebuie să respecte, în continuare, foarte multe restricţii. Publicaţia The Week a făcut un top al interdicţiilor pentru femeile din Arabia Saudită.

1. Să conducă maşini

Una dintre interdicţiile impuse femeilor din Arabia Saudită, nu de legislaţie, ci de clericii saudiţi, este condusul maşinilor.

În anul 2011, mai multe femei au organizat campania „Women2Drive/ Femei la volan” , care încuraja femeile să ignore regulile şi să posteze pe Internet fotografii în care apar la volan, astfel încât să facă presiuni pentru o schimbare.

Jurnalistul saudit pentru Arab News, Talal Alharbi, este de părere că femeile ar trebui să aibă voie să conducă, dar doar ca să îşi ducă membrii familiei la spital sau copiii la şcoală. „Femeile ar trebui să accepte lucrurile simple. Acesta este cel mai înţelept lucru pe care l-ar putea face acum. Încăpăţânarea nu le ajută”, a spus el.

2. Să iasă singure din casă

O altă intedicţie pentru femeile saudite este să iasă singure din casă. Ele au un „mahram”, care le însoţeşte oriunde, inclusiv la cumpărături sau la medic.

Această regulă îşi are rădăcinile în tradiţiile conservatoare şi credinţele religioase, potrivit cărora libertatea oferită femeilor le-ar face mai vulnerabile la păcate, scrie The Guardian.

O adolescentă care a fost violată de mai mulţi bărbaţi a fost declarată vinovată, pentru că nu a avut însoţitor.

3. Să interacţioneze cu bărbaţi

Femeile saudite trebuie să limiteze timpul petrecut în prezenţa bărbaţilor care nu le sunt rude.

De altfel, cele mai multe clădiri publice, inclusiv bănci şi universităţi, au intrări separate pentru bărbaţi şi femei, potrivit Daily Telegraph.

Tot astfel, mijloacele de transport în public, plajele sau parcurile de distracţie sunt, de asemenea, segregate, în cea mai mare parte a ţării.

4. Să îşi arate frumuseţea prin machiaj sau vestimentaţie

Cele mai multe femei din Arabia Saudită sunt obligate să poarte o abaya şi o eşarfă pe cap. Nu este neapărat nevoie să îşi acopere faţa, potrivit The Economist.

Codul vestimentar a fost impus inclusiv prezentatoarelor de televiziune în acest an.   

5. Să probeze haine în magazine

Simplul gând că o femeie poate fi dezbrăcată în spatele uşii unei cabine de probă este revoltător pentru bărbaţii saudiţi, a spus redactorul Maureen Dowd pentru Vanity Fair.

Între alte interdicţii pentru femeile din Arabia Sudită se numără că intre în cimitire, să citească reviste de modă necenzurate sau să cumpere păpuşi Barbie. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă