6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAfaceriști trimiși în judecată pentru înșelarea unei firme de leasing

Afaceriști trimiși în judecată pentru înșelarea unei firme de leasing

Omul de afaceri Dan Leasă şi alte 17 persoane a fost trimişi în judecată de procurorii DNA, care îi acuză că au înşelat cu aproape 32 de milioane de lei compania Marfin Leasing IFN. Procurorii spun că inculpații au încheiat cu societatea contracte de leasing pentru 72 de utilaje de construcţii. Dan Leasă va fi judecat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în același dosar, pe Lenuţa Ariton (fostă Chiripuşi) şi Cristina Otilia Paladie, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, Mihai Petre şi Mihai Stan, pentru înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani.

De asemenea, vor fi judecaţi pentru înşelăciune Ioan Drăgoi, Georgeta Preoteasa, Minora Rodica Drugulete, Tănase Stănescu, Gheorghe Dragoş Şerban, Constantin Ene, Marian Dragotă, Valentin Nedelcu, Mariţa Stănescu, Nicolae Trandafir Voicu, Vasilică Coculescu, Ionel Constantinescu și Ştefan Miuţescu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în ianuarie 2008, Dan Leasă, Cristina Paladie şi Lenuţa Ariton au constituit o grupare, la care au aderat ulterior Mihai Petre şi Mihai Stan, urmărind să înşele firma Egnatia Leasing România, care în prezent poartă numele de Marfin Leasing IFN România. Aceasta grupare a acţionat timp de şase luni, până în iunie 2008.

Anchetatorii îl acuză pe Dan Leasă că a coordonat activitatea grupării, a creat prin diverse modalităţi aparenţa existenţei bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale de vânzare-cumpărare cu firma de leasing, a organizat şi coordonat activitatea de broker a societăţii Prime Group SRL, având scopul de a racola şi a atrage firme cărora le-a acordat "consultanţă", le-a depus documentaţiile şi le-a susţinut cererile pentru obţinerea de finanţări în sistem leasing în defavoarea Marfin Leasing IFN România.

Dan Leasă mai este acuzat că a coordonat şi controlat operaţiunile financiare şi a distribuit prin diverse mijloace sumele de bani obţinute prin infracţiuni şi a organizat formal activitatea de evidenţă contabilă a societăţii Prime Group.

"Mecanismul de fraudare a constat în încheierea, de către firma de leasing, a 34 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziţionării a 72 de utilaje de construcţii, în valoare totală de 42.980.888,35 lei, cu SC Prime Group SRL, societate comercială coordonată şi condusă de membrii grupului infracţional, beneficiind de participarea directă și a celorlalți inculpaţi care administrau ori controlau direct societăţile utilizatoare", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că Leasă, Ariton și Paladie au menţinut în eroare firma de leasing, prin confirmarea fictivă a predării, către utilizatori, a bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale şi înţelegerea cu aceştia privind plata temporară a ratelor de leasing.

"Toate acestea au avut ca urmare crearea aparenţei îndeplinirii obligaţiilor contractuale privind livrarea/recepţia bunurilor, în vederea continuării relaţiei contractuale comerciale cu Egnatia Leasing IFN (România) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC Prime Group SRL, cu titlu de preţ al utilajelor, sume care totalizează 42.980.888,35 lei (echivalentul a 11.515.309,99 euro )", potrivit rechizitoriului.

Procurorii îl mai acuză pe Dan Leasă că în aceeași perioadă, prin persoane interpuse, a primit în contul unei firme pe care o controla în fapt suma totală de 30.023.984,90 lei, transferată de Paladie din contul SC Prime Group SRL. Ulterior, cunoscând provenienţa acestor sume de bani, Leasă ar fi transferat, prin mai multe operaţiuni bancare, 29.638.608,92 lei, bani care ar fi fost introduşi într-un circuit financiar complex.

Firma Egnatia Leasing IFN a fost înşelată şi de Mihai Stan și Mihai Petre, cu ocazia încheierii unor contracte comerciale de vânzare-cumpărare tripartite, respectiv Prime Group în calitate de furnizor, Egnatia Leasing IFN în calitate de cumpărător şi societăţi comercială controlate de cei doi inculpaţi, dar şi prin încheierea mai multor contracte de leasing financiar, susţin procurorii.

"Aceștia și-au asumat în mod mincinos obligaţiile de a primi de la furnizor, mai multe utilaje din domeniul construcţiilor, ce făceau obiectul contractelor menţionate şi de a plăti ratele de leasing până la achitarea în întregime a preţului celor nouă bunuri. De asemenea, au menţinut în eroare partea civilă prin confirmarea fictivă a primirii bunurilor ce făceau obiectul contractelor şi plata temporară a ratelor de leasing pentru a se crea aparenţa îndeplinirii obligaţiilor contractuale privind livrarea/recepţia/plata bunurilor, în vederea continuării relaţiei contractuale comerciale cu Egnatia Leasing IFN (România) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC Prime Group SRL, cu titlu de preţ al utilajelor, mai multe sume de bani, de care au beneficiat injust, împreună cu membrii grupului infracţional", au precizat procurorii.

În rechizitoriu se mai arată că Mihai Stan și Mihai Petre au ridicat în numerar mai multe sume de bani, din contul unei firme controlate de Dan Leasă, şi le-au transferat către alte societăți controlate de membrii grupului, cu diverse justificări nereale. Ulterior, acestea au fost distribuite către Mihai Stan și mai departe către ceilalţi membrii ai grupului infracţional.

Anchetatorii au stabilit că prejudiciul cauzat SC Marfin Leasing IFN (România) SA (fostă SC Egnatia Leasing IFN România SA) se ridică la 31.770.417,71 lei (echivalentul a 8.515.572,4 euro).

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunuri imobile aparţinând lui Ştefan Miuţescu, Ionel Constantinescu , Marius Petre Dumitran, Georgeta Proteasa, Minora Rodica Drugulete, Mihai Petre , Mihai Stan, Tănase Stănescu și Constantin Ene.

În 24 noiembrie, la solicitarea procurorilor, judecătorii Tribunalului București au dispus în cazul lui Dan Leasă măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, de la data punerii în executare a mandatului.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti, procurorii propunând în rechizitoriu menținerea măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

O parte dintre inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar, inclusiv liderul grupului Dan Leasă, mai sunt judecaţi într-o altă cauză, pentru fapte similare.

În acel dosar, 20 de persoane sunt acuzate de implicare în încheierea frauduloasă a 43 de contracte de leasing financiar, pentru 55 de utilaje de construcţii, în urma cărora SC Marfin Leasing IFN (fosta Egnatia Leasing IFN) a fost înşelată cu peste şapte milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă