16.4 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialAngajații care DORM mult sunt mai eficienți. O firmă americană îi premiază

Angajații care DORM mult sunt mai eficienți. O firmă americană îi premiază

Fiindcă somnul este considerat un factor cheie al eficienţei muncii, o firmă americană îşi plăteşte suplimentar salariaţii care dorm mai mult, informează directmatin.fr citat de Agerpres.

Verificarea se face cu ajutorul unei brăţări conectate FitBit.

“Dacă dorm şapte ore sau mai mult, 20 de nopţi la rând, le acordăm 25 de dolari pe noapte, cu un plafon de 500 de dolari pe an”, a declarat la CNBC Mark Bertolini, PDG al asiguratorului american Atnea. 

Este un mod în care firma îşi premiază salariaţii care dorm destul, în contextul în care somnul este apreciat ca un factor esenţial în eficienţa muncii. “Să fii prezent la locul de muncă şi să iei cele mai bune decizii se numără printre principiile de bază ale firmei. Nu poţi să faci lucrurile bine dacă eşti pe jumătate adormit”, afirmă Bertolini. 

Un studiu ştiinţific arată că un somn de şase ore, timp de 12 nopţi la rând, face ca performanţele cognitive şi fizice să fie similare cu cele ale unei persoane care nu a dormit 24 de ore, sau a uneia în stare de ebrietate. Prin urmare, Atnea a realizat un program de promovare a somnului cu cercetători de la Universitatea Duke. 

Unii ar putea considera că este o intruziune suplimentară a firmei în viaţa personalului, cu atât mai mult cu câte controlul somnului se face, între altele, cu FitBit, brăţară conectată care sincronizează datele personale ale salariatului cu platforma stării de bine a firmei. 

Ei afirmă că, drept urmare a acestei verificări, ar putea fi penalizaţi cei care sunt nevoiţi să se trezească noaptea din motive medicale sau părinţii cu copii mici. Alţii au arătat totuşi că sistemul poate fi evitat de salariaţi, care corecta jurnalele de somn ale aplicaţiei FitBit. De asemenea o perioadă mai lungă, petrecută citind sau privind al televizor, poate fi considerată de brăţară ca timp de somn. 

Deşi salariaţii pot câştiga mai mult prin acest sistem, ei îşi vor pierde din libertate: dacă un salariat se conectează la firmă pentru ca aceasta să îi poată aprecia timpul de somn, va fi probabil solicitat şi prin mail-uri profesionale, o intruziune care nu are legătură cu ciclurile de somn ale destinatarului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...

Parlamentul Georgiei a aprobat legea împotriva “influenței străine”, în ciuda protestelor de pe străzi

Parlamentul din Georgia a aprobat legea menită să sancționeze "influența străină", în ciuda protestelor de pe străzi și a avertismentelor că proiectul de lege...
Ultima oră
Pe aceeași temă