8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAsistenta juridica a varstnicilor, aproape inexistenta

Asistenta juridica a varstnicilor, aproape inexistenta

Art. 30 din Legea 17/2000 stabileste ca asistenta juridica gratuita se acorda unui batran doar in cazul in care doreste sa-si instraineze bunurile unei alte persoane in schimbul ingrijirii pana la deces. Pentru a afla cum se pot descurca varstnicii in toate celelalte situatii care ii confrunta cu hatisul legislativ, ne-am adresat Autoritatii Tutelare de la Primaria Sectorului 1, Bucuresti.Adela Dumitrescu, Bucuresti
Am 82 de ani, locuiesc in sectorul 1, intr-o casa  care a fost retrocedata proprietarului si in curand voi fi evacuata in strada. Sunt o persoana singura si varsta ma impiedica sa-mi caut o locuinta, desi am o suma de bani pentru a cumpara o camera de locuit. Doresc foarte mult sa fiu asistata de un reprezentant de incredere al primariei, pentru a face aceasta tranzactie in conditii de siguranta pentru mine. Cum ma poate ajuta Autoritatea Tutelara, care stiu ca acorda asistenta persoanelor varstnice care nu-si pot "asigura singure ingrijirea si reprezentarea", dupa cum se precizeaza in atributiile acestui serviciu din Departamentul Juridic al primariei de sector ?

» Serviciul Autoritatii Tutelare nu este abilitat sa asiste persoanele varstnice la incheierea unei tranzactii comerciale, cum este cea a achizitionarii unei locuinte. Doamna se poate adresa cu toata increderea unui notar.

Vasilica Pelin, Bucuresti
Am 70 de ani si de trei saptamani sunt evacuata in strada. N-am unde sa ma duc si, in conditiile in care la primarie nu exista un fond locativ disponibil, doresc sa stiu daca exista un serviciu de asistenta juridica pentru varstnici care sa ma ajute sa-mi obtin dreptul la o locuinta, care este un drept al fiecarui cetatean.

» Doamna se poate adresa DGASPDC din primaria de domiciliu pentru a solicita o masura de protectie sociala.

Maria Radulescu, Giurgiu
Am 80 de ani si, in urma decesului fiicei si a ginerelui, sunt unica mostenitoare a unui apartament de doua camere. Doresc sa vand aceasta casa si sa-mi cumpar o locuinta la tara. Sunt ingrozita de asaltul rudelor si chiar si al strainilor care au incercat sa ma insele profitand de neputintele varstei mele. As plati un asistent juridic de la Asistenta Sociala, dar nu stiu unde sa ma adresez.

» Desi nu are in atributii astfel de servicii, Autoritatea Tutelara de la primaria de domiciliu ar putea sa-i ofere un sfat sau o orientare. Dar tot la notar este cel mai bine sa se adreseze.
Ion Dumitru, Bucuresti
Fratele meu are 53 de ani, este bolnav psihic si, de cand au murit parintii, sta singur in casa parinteasca. Nu este in stare sa-si administreze nici un tratament si este lipsit de orice capacitate de exercitiu. Eu il vizitez, dar nu-l pot lua acasa, pentru ca nu accepta sotia. Cum pot sa-l ajut cu un asistent social care sa-l viziteze si sa-i dea medicamentele strict necesare? As putea beneficia de consiliere juridica gratuita prin Asistenta Sociala de la primarie, pentru a-l interna intr-o institutie de ocrotire? Exista un astfel de serviciu pentru varstnici, eu avand 62 de ani si fiind pensionat. Cum se procedeaza?

» Pentru acest caz, tot DGASPDC de la primaria de sector poate interveni, daca i se adreseaza o cerere in acest sens. Mentionam ca, potrivit Legii nr. 487/2002, a sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice, o persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca prezinta un pericol iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane sau, in caz de neinternare, sanatatea bolnavului s-ar deteriora grav. Solicitarea de internare nevoluntara a unei persoane se realizeaza de catre medicul de familie sau specialistul psihiatru/familia persoanei/ reprezentantii administratiei publice locale/Politie, Jandarmerie, Parchet, Pompieri.

Laurentiu Popescu, Bucuresti
Doresc sa-mi las averea la doi stranepoti, singurele mele rude, care sunt minori, orfani si internati intr-o institutie de ocrotire. Eu am 80 de ani, ies foarte rar din casa si numai in imprejurimi, merg greu, vad prost si abia mai aud. Pot fi ajutat, gratis, de serviciul Asistentei Sociale a Varstnicilor, care stiu ca apartine de Autoritatea Tutelara, pentru a intocmi actele de succesiune?

» Pentru ca in acest caz este vorba si despre minori, domnul se poate adresa DGASPDC din cadrul primariei de domiciliu, care prin Serviciul de ocrotire a copilului il poate sfatui si, eventual, ajuta.
Bogdan Stoicu, Arges
Am crescut in orfelinat si pana anul trecut am stat la o matusa si o ajutam la treburi. Nu am nici o meserie, am 31 de ani si, de cand a murit ruda mea, nu mai am unde sa locuiesc. Dorm pe unde apuc si cineva mi-a spus ca de protectia persoanelor adulte se ocupa Autoritatea Tutelara de la primarie. Va rog sa-mi spuneti cine ma poate consilia asupra drepturilor mele. In prezent muncesc la negru, cu ziua, nu am asigurare de sanatate si ma tem ca daca ma imbolnavesc voi muri in strada. Ce se poate face pentru mine, conform legii, pentru a depasi aceasta situatie de criza?

» Va puteti adresa DGASPDC de la primaria din raza localitatii in care a locuit ruda dvs., la Serviciul de protectie a copilului.

Ana Martinescu, Bucuresti
Curand fac 80 de ani. Doresc sa angajez o persoana care sa ma ingrijeasca pana la sfarsitul zilelor, in baza uni contract prin care sa fie obligata la aceasta activitate, in schimbul casei, pe care i-o voi lasa mostenire. Exista posibilitatea unui astfel de contract si cine ma poate asista la intocmirea lui, gratis, tinand cont ca pensia mea nu-mi permite sa angajez un avocat? Iar daca, dupa intocmirea acestui contract, persoana respectiva ma va neglija, unde m-as putea plange?

» Doamna poate incheia un act juridic de instrainare, cu titlu gratuit sau oneros, a bunurilor ce-i apartin, cu scopul de a fi intretinuta si ingrijita, iar la intocmirea lui va fi asistata de un  reprezentant al Autoritatii Tutelare din cadrul primariei de domiciliu. Aceasta conform prevederilor art. 30 din Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice. Daca locuieste in sectorul 1, poate suna la tel. 315.05.93, Serviciul Autoritatii Tutelare, sector 1, Piata Amzei nr. 17, etaj 2, ap. 18. Cat priveste intrebarea doamnei relativ la o eventuala plangere ulterioara, legata de serviciul necorespunzator al persoanei care se angajeaza sa o ingrijeasca, nu exista o asemenea institutie – decat Justitia. Dar tinand cont de varsta si gradul de dependenta al cititoarei dvs., ii recomandam prudenta maxima si o cat mai buna verificare a persoanei la care se va hotari pentru aceasta intelegere.
Nicolae si Veronica Popa, Bucuresti
Suntem pensionari si suntem trecuti de 60 de ani.
Locuim de 50 de ani intr-o casa din care peste patru ani vom fi evacuati de proprietar.
Ce putem face, legal, pentru a ne proteja de a fi aruncati in strada?

» Este bine sa va inscrieti pe lista la Spatiul Locativ de la primaria de domiciliu,  pentru a figura in evidenta celor  fara casa.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă