10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAsociația Elevilor din Constanţa susține sancționarea penală a celor care colectează fondul...

Asociația Elevilor din Constanţa susține sancționarea penală a celor care colectează fondul şcolii

Asociația Elevilor din Constanța susține propunerea legislativă privind introducerea unor sancțiuni de natură penală pentru cei care colectează în mod ilegal fondul școlii, depusă în cursul săptămânii acesteia la Camera Deputaților, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Asociației Elevilor, colectarea fondului școlii reprezintă modul în care elevii și părinții se substituie autorităților statului care nu finanțează corespunzător unitățile de învățământ.

"Colectarea fondului școlii este modul în care elevii, beneficarii principali ai actului de educație, și părinții acestora se substituie autorităților statului, care refuză să finanțeze în mod corespunzător unitățile de învățământ. Destinația fondului școlii este variată, acești bani fiind folosiți pentru cheltuieli materiale, cum ar fi instrumentele de scris de la clasă, investiții sau pentru asigurarea pazei unității de învățământ. Toate cheltuielile prezentate mai înainte trebuie suportate din bugetul unității de învățamânt. Pentru bunuri și servicii, banii trebuie să provină de la bugetul de stat, din finanțarea de bază, iar pentru investiții și asigurarea pazei din finanțarea complementară a autorităților locale”, se arată în comunicatul Asociației Elevilor.

Conform sursei citate, fondul școlii este considerat în mentalul colectiv ca o practică pozitivă prin care este ajutat sistemul educațional, dar nu este așa.

“Fondul școlii s-a împământenit în mentalul colectiv ca fiind o practică pozitivă, prin care este ajutat sistemul educațional. Dar, rezultatul este unul contrar, atât Guvernul, cât și autorițătile locale, refuzând să acorde o finanțare corespunzătoare, în condițiile în care părinții elevilor cotizează cu aceste sume.

În România, învățământul de stat este gratuit, acest drept fiind consacrat de art. 32 alin. (4) din Constituția României. Suntem de părere că dacă fondul școlii nu va mai fi colectat, statul va fi obligat să finanțeze în mod corespunzător sistemul de educație”, susține comunicatul Asociației Elevilor Constanța.

O altă problemă identificată de AEC o reprezintă colectarea fondului școlii prin intermediul asociațiilor de părinți.

“O altă problemă a practicii fondului școlii este colectarea banilor sub umbrela asociațiilor de părinți, neexistând o evidență a acestora în bugetul școlii, aceștia nefiind asimilați donației directe către unitatea de învățământ, prevăzută la art. 108 din legea educației. Necontabilizarea la nivelul școlii duce la achiziționarea de bunuri și servicii tot sub umbrela asociației de părinți, astfel fiind evitată procedura achiziției publice”, a mai transmis Asociația Elevilor Constanța.

AEC susține că va sprijini public această propunere legislativă, deoarece consideră că cea mai bună metodă pentru stoparea acestui fenomen este introducerea coerciției.

Potrivit unei iniţiative depuse de către parlamentarul Cornel Comșa la Camera Deputaţilor, colectarea fondului şcolii ar putea fi pedepsită cu închisoare de la şase luni la doi ani, iar pedepsele ajung la trei ani de închisoare dacă banii sunt ceruţi chiar de către membrii Consiliului de administraţie al şcolii.

Propunerea legislativă amendează Legea nr. 1/2011 şi prevede că darea sau colectarea de fonduri pentru unitățile de învățământ, în alte condiții decât cele prevăzute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la şase luni la doi ani. Aceste pedepse ar viza asociaţiile de păriniţi.

Iniţiativa prevede sancţiuni mai mari în cazul în care donaţiile sunt cerute chiar de către membrii Consiliului de administraţie. Astfel, "solicitarea de către membrii Consiliului de administrație al unităților de învățământ sau de către cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donație sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercită o autoritate părintească sau sunt tutori constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la trei ani, precum și cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice”, potrivit proiectului de lege.

Comșa (ND) susţine, în expunerea de motive, că Legea educației stabilește foarte vag răspunderea juridică şi prevede puține pedepse, astfel că amendarea Legii nr. 1/2011 vizează introducerea unor sancțiuni penale care „să stopeze acest fenomen prin pedepsirea acelora care derulează operațiuni prin care învățământul de stat nu mai este gratuit”.

În prezent, prin intermediul asociațiilor de părinți "constituite de obicei din părinți docili și ascultători conducerii unității de învățământ, se strâng sume de bani care sunt administrate direct și arbitrar de către directorul școlii”, eludându-se astfel şi dispozițiile legii privind achizițiile publice și transparenței decizionale și informaționale, arată expunerea de motive.

Potrivit expunerii de motive, deşi învăţământul gratuit este prevăzut în Constituţie şi în Legea educaţiei naţionale, în momentul de față, nu există sancțiuni care să pedepsească încălcarea legii, elevii și a părinții fiind supuși în continuare la cheltuieli ce depășesc obligațiile și bugetul familial al acestora.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă