11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAu înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Un sat pierdut printre dealurile care străjuiesc salba de lacuri care începe din județul Mureș și se termină în județul Bistrița-Năsăud este singurul loc din România unde crește bujorul de stepă sau Paeonia tenuifolia. Bujorul de stepă înflorește în această perioadă. Astfel, satul Zau de Câmpie devine un adevărat loc de pelerinaj pentru iubitorii naturii, care doresc să admire florile sângerii care împodobesc pajiștile de smarald de la marginea acestei localități.

Paeonia tenuifolia este, de fapt, un relict care a supraviețuit din ultima perioadă glaciară. Planta este originară, probabil, din zona Caucazului sau din sudul Rusiei și s-a răspândit și în această zonă. Mai există câteva petice unde supraviețuiesc diferite varietăți ale bujorului de stepă în Serbia și în Bulgaria. În România, rezervația naturală de la Zau de Câmpie, cu o suprafață de aproximativ 3,5 hectare, este ultimul loc unde mai poate fi întâlnită această plantă.

O legendă încântătoare

Această rezervație are o legendă care explică într-un mod deosebit de frumos apariția acestei flori. Legenda era spusă turiș­ti­lor de către regretatul Marcu Sâncrăianu, unul dintre fai­moșii locuitori ai Zaului de Câmpie. Marcu Sâncrăianu era un adevărat fenomen: un autodidact care și-a cheltuit întreaga avere pentru a aduna una dintre cele mai mari biblioteci private din județul Mureș. Localnicii spun că, într-un an, soția sa l-a trimis la Târgu-Mureș pentru a cumpăra haine noi pentru copii, pentru că se apropia Paștele.

Marcu Sâncrăianu s-a întors cu două geamantane pline de cărți… Săteanul este singurul țăran acreditat de Academia Română drept custode al unei rezervații naturale, iar printre bujorii de stepă și-a petrecut, poate, mai mult timp decât cu soția sa. Talentul său remarcabil și inteligența nativă l-au dus la Roma.

Profesorul Vasile Cristea de la Universitatea Babeș-Bolyai, în perioada în care era director al Grădinii Botanice ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, l-a invitat pe Marcu Sâncrăianu la Roma, la o conferință. Iar săteanul din Zau de Câmpie a mers aidoma lui Badea Cârțan, îmbrăcat în costum național. Marcu Sâncrăianu istorisea cu pasiune legenda bujorilor.

”Mai demult, în Zau de Câmpie, trăia o prințesă, iar de partea cealaltă a lacului trăia un prinț. Cei doi tineri s-au cunoscut și s-au îndrăgostit. Dragostea lor era tăinuită, deoarece familiile lor trăiau în dușmănie. Totuși, până la urmă, le-au spus părinților și, după multă luptă, au obținut permisiunea lor să se căsătorească. În ziua nunții, însă, în timp ce prințul venea cu barca peste lac la draguța sa prințesă, s-a iscat o vijelie din senin, i-a răsturnat barca, iar prințul s-a înecat. Oamenii au mers și i-au spus miresei, care își aștepta mirele. Prințesa a pornit în fugă, să vadă locul unde s-a prăpădit iubitul său. A început să plângă, iar lacrimile ei erau de sânge. Acolo unde pica pe pământ o lacrimă de-a sa răsărea un bujor de stepă. Astfel, aceste flori stau mărturie pentru o dragoste cum n-a mai fost alta prin părțile noastre”, istorisea Marcu Sâncrăianu o poveste demnă de Romeo și Julieta.    

Bujorii de stepă sunt printre cele mai frumoase flori

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă