15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBuzău: Călugărițele de la Mănăstirea Rățești, evacuate, în urma alunecărilor de teren

Buzău: Călugărițele de la Mănăstirea Rățești, evacuate, în urma alunecărilor de teren

Călugărițele de la Mănăstirea Rățești, din județul Buzău, au fost evacuate din cauza alunecărilor de teren provocate de ploile abundente, informează Mediafax. Mănăstirea va putea fi refăcută din fondurile europene pe care mănăstirea le-a obținut anul trecut.

Terenul pe care au fost construite chiliile, stăreția și biserica a început să se surpe în urmă cu trei luni, iar măicuțele au fost mutate într-un centru social care aparţine Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Pereţii bisericii s-au crăpat şi dislocat, în ziduri fiind găuri provocate de alunecările de teren, de la baza clădirii şi până la acoperiş. Pentru că biserica riscă să se prăbuşească în orice moment, autorităţile au luat decizia ca lăcaşul de cult, la fel ca întreaga mănăstire de la Răteşti, să fie închis.

Călugăriţele spun că se roagă la Dumnezeu să le salveze mănăstirea şi să se poată întoarce acolo, curând. ”Stau de 23 de ani aici la mănăstire, dar aşa ceva nu am văzut. Uitaţi-vă cum arată curtea, biserica, chiliile… Ne-am mutat la centrul acela de vizavi, o fi bine şi acolo, dar noi vrem în chiliile noastre”, a spus, plângând, o măicuţă de la Mănăstirea Răteşti care se ruga, marţi, în afara bisericii care stă să se dărâme.

La sfârşitul anului trecut, Mănăstirea Răteşti a obţinut o finanţare europeană de aproximativ patru milioane de euro, bani cu care urma să fie reabilitat întreg complexul monahal. Lucrările au fost întârziate de alunecările de teren care continuă să se producă în zonă, iar proiectul a trebuit refăcut, ţinând cont de noua situaţie.

Mănăstirea Răteşti datează din secolul al XVI-lea, fiind iniţial un schit de călugări. Ulterior, a devenit o mănăstire de maici, complexul arhitectural al mănăstirii fiind inclus, din 2004, pe lista monumentelor istorice din judeţul Buzău.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă