12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCastorul a revenit în Delta Dunării, după 200 de ani de la...

Castorul a revenit în Delta Dunării, după 200 de ani de la dispariție. PRIMELE IMAGINI VIDEO

Castorul a revenit în Delta Dunării, după o absență de aproape 200 de ani, o confirmă primele filmări realizate de echipa World Wide Fund for Nature (WWF) România în colaborarea cu organizația Rewilding Europe. “Imaginile au fost obținute de la cinci camere cu infraroșu amplasate în zona unde trăiește familia de castori, în complexul lacustru Somova – Parcheș”, se arată într-un comunicat WWF. Monitorizarea a început în aprilie anul acesta și a fost desfășurată în parteneriat cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice  (ICAS) Brașov, la recomandarea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Castorul, o specie rară în Europa

Castorul european (Castor fiber), acum specie strict protejată, a dispărut la începutul secolului al XIX-lea, nu numai în România, ci și în marea parte a Europei, din cauza vânării excesive pentru blană și castoreum (o substanță folosită în industria parfumurilor), dar și deoarece s-a modificat habitatul.

Reintroducerea acestei specii în România a început în 1998, la inițiativa ICAS Brașov, pe râurile Olt, Mureş şi Ialomița. În 2010, specialiștii au constatat că mai multe exemplare de castor au migrat fără vreo intervenție umană şi în Delta superioară a Dunării, iar anul acesta, după o monitorizare complexă, s-a reușit obținerea primelor imagini video cu aceste animale pe canalele din zonă.

“Fenomenul se înscrie în tendința generală a revenirii acestei specii si a altor 36 de specii de mamifere și păsări pe tot cuprinsul Europei și este documentată de Wildlife Comeback Report”, conform aceleași surse.

De ce e nevoie de această specie

WWF și Rewilgind Europe acționează pentru repopularea masivă cu această specie pentru că are beneficii directe asupra ecosistemelor. “E supranumită „inginerul ecosistemelor” pentru ingeniozitatea prin care construiește un mozaic de habitate unde reține apa și extinde zonele umede, atât de necesare în condițiile actuale ale schimbărilor climatice. Mai mult, aceasta specie erbivoră are un impact de lungă durată asupra mediului în care trăiește, îmbogățind biodiversitatea din aceste habitate. Vizuinile de crengi specific aranjate pot fi noi cuiburi pentru păsări sau ascunzători pentru reptile și amfibieni, iar canalele pe care le sapă pot fi locuri ferite unde peștii își pot depune icrele”, a explicat Alexandra Panait, coordonatorul proiectului în Delta Dunării, Rewilding Europe.

Rewilding Europe propune o viziune nouă de conservare a naturii la nivel european, cu mai mult spațiu pentru natură, viață sălbatică si procese naturale. Inițiativa este prezentă în şase zone în Europa: Delta Dunării și Carpații Meridionali în România, Carpații Orientali (Slovacia și Polonia), Munții Velebit (Croația), Munții Apenini centrali (Italia) și Vestul Peninsulei Iberice (Portugalia și Spania). 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă