11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCatedrala Sf. Iosif se poate prabusi oricand

Catedrala Sf. Iosif se poate prabusi oricand

Saptamana aceasta s-a petrecut un fapt spectaculos, in cadrul actiunii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de salvare a Catedralei Sf. Iosif, amenintata de santierul unui building de 75 m inaltime, in imediata sa vecinatate. A sosit in tara sa apere Catedrala si a sustinut o conferinta de presa extraordinara inginerul Emanuel E. Necula din New York, specialist cu reputatie internationala in proiecte de structura si rezistenta a cladirilor inalte cu subsoluri adanci. In plus, dl Emanuel Necula a fost proiectantul general al structurii de rezistenta a complexului “Cathedral Plaza”, in perioada 2004-2005, functie la care a renuntat dupa modificarile aduse proiectului initial. Prin urmare, dl Necula este omul cel mai in masura sa aprecieze din punctul de vedere al specialistului toate riscurile la care este supusa Catedrala Sf. Iosif prin ridicarea la nici 10 metri a unui colos cu 19 etaje si 4 nivele subterane. Iar verdictul omului care s-a retras oficial din acest proiect, din cauza modificarilor aduse viziunii initiale asupra constructiei, este necrutator: Catedrala e in pericol de a se prabusi, pana la ridicarea buildingului, finalizarea fundatiei lui putand produce repetarea tragediei de la Biserica Armeneasca, provocata de aceeasi firma de constructie. In viziunea dlui Necula, se impune oprirea imediata a lucrarilor intrucat numai deschiderea santierului incalca 25 de norme in domeniu si ignora un numar de 24 de legi romanesti, partial sau in totalitate.
Inginerul Emanuel Necula sustine ca n-ar fi acceptat niciodata modificarile proiectului initial, operate de o alta firma, fara acordul sau, motiv pentru care s-a si retras din afacere. Astfel, in proiectul initial cladirea nu trebuia sa fie mai grea decat volumul pamantului scos din fundatie, pentru a nu se produce o incarcare suplimentara a solului. Prin suprainaltarea buildingului la 19 etaje si inaltimea de 75 m, greutatea cladirii a crescut cu 9 mii de tone. Dl Necula a adus un mare numar de detalii de natura tehnica, pe care le-a sintetizat intr-un raport de atentionare a Inspectoratului de Stat in Constructii si a Ministerului Constructiilor asupra primejdiei ridicarii proiectului modificat “Cathedral Plaza” in imediata apropiere a monumentului istoric al catedralei. In plus, dl Necula considera ca tot ce se construieste acum este ilegal, intrucat si-a retras documentatia tehnica, predata in 2004, al carei coautor este. Din perspectiva pozitiei detinute in perioada 2004-2005, ca proiectant general al structurii de rezistenta a complexului “Cathedral Plaza” si angajat direct al proprietarului cladirii (pe partea de project management, construction management si ca proiectant general de structura, a colaborat cu firma de arhitectura Westforth New York), dl Necula sustine ca, inainte de inceperea lucrarilor, ar fi trebuit expertizate si consolidate monumentele istorice din jur, lucru care nu s-a facut.
In continuare, inginerul Emanuel Necula intentioneaza sa sustina cu elemente concrete demersurile Arhiepiscopiei Romano-Catolice, pentru salvarea Cateralei Sf. Iosif, fiind dispus sa participe ca martor, sau expert tehnic, in procesul intentat impotriva Primariei Capitalei, prin care se solicita inchiderea santierului si anularea autorizatiei de constructie a buildingului cu 19 etaje. Pana la oprirea santierului, protestele credinciosilor catolici continua in fiecare seara, la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, in forme crestine impresionante.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă