12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai vechi traseu feroviar din ţara noastră aniversează 160 de ani

Cel mai vechi traseu feroviar din ţara noastră aniversează 160 de ani

Cel mai vechi traseu feroviar din ţara noastră aniversează 160 de ani. Acesta a fost construit între Oraviţa şi Baziaş, iar prima garnitură a pornit la drum pe 20 august 1854. La început a susţinut exporturile de cărbune spre Europa occidentală, dar a atras şi mulţi turişti, pentru că străbătea un peisaj unic. Declinul acestei linii ferate a început odată cu ridicare hidrocentralei de la Porţile de Fier, informează TVR.

Linia de cale ferată, Oraviţa-Baziaş, înconjoară Munţii Semenic, traversează Valea Jiului, urcă aproape de Reşiţa şi coboară spre Anina. La jumătate secolului al XIX-lea, când a fost construită, pe primul loc au fost raţiunile economice: era nevoie de cărbunele de la Anina care să fie trimis pe Dunăre spre Europa Occidentală.

Construcţia liniei ferate a durat patru ani şi a fost una dntre cele mai mari realizări tehnice din domeniu.

„Linia carbunelui" a fost circulată în primii doi ani doar de trenuri de marfă, dar apoi au fost introduse şi curse pentru călători.

Peste alţi 9 ani, linia a fost extinsă până la Anina, prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României. În scurt timp, pentru ţările riverane Dunării, această linie de tren a devenit obiectiv strategic.

Odată cu împărţirea Banatului după primul război mondial, circulaţia trenurilor a fost suspendată, apoi a devenit subiect de dipută între Stalin şi Tito. Lucrurile s-au schimbat radical când a apărut hidrocentrala de la Porţile de Fier.

Astăzi, se mai circulă doar pe linia Oraviţa-Iam. 27 de kilometri pe care merg trei trenuri regionale. Cea mai mare parte a liniei între Baziaş şi graniţa cu Serbia a fost inundată de Dunăre, după construirea barajului Porţile de Fier.

Cele mai citite

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă