12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCinci mituri despre îmbătrânire

Cinci mituri despre îmbătrânire

 O profesoară de psihologie din SUA, Laura Castensen, director la Centrul de Longevitate Stanford, autoarea de cărţi în domeniu şi câştigătoare de numeroase premii, a scris o carte dedicată redefinirii noţiunii de bătrâneţe şi le oferă vârstnicilor câteva sfaturi pentru a se bucura de această etapă din viaţă.

Bătrânii sunt nefericiţi

Fericirea nu mai este domeniul celor tineri. Rezultatele unor cercetări efectuate de autoarea Laura Carstensen, au arătat că tinerii sunt, de obicei, stresaţi şi predispuşi la depresii, în timp ce bătrânii îşi centrează atenţia pe lucruri importante şi ignoră elementele nesemnificative.

Cu cât timpul rămas este mai puţin, cu atât este preţuit mai mult. Astfel, persoanele vârstnice se bucură mai mult de libertate, mai ales când copii părăsesc “cuibul”, relatează Huffington Post.

ADN-UL este cheia

Potrivit profesorului Carstensen, paradoxul longevităţii americane constă în faptul că deşi au evoluat exemplar în medicină, ei nu pot convinge populaţia sa adopte un stil de viaţă mai sănătos.

Deşi ADN-ul este important, sănătatea este influenţată cu siguranţă dacă fumaţi un pachet de ţigări pe zi sau consumaţi numai mâncare fast-food, susţin cercetătorii de la Universitatea Harvard.

Muncă multă, relaxare la bătrâneţe

De-a lungul vieţii, oamenii muncesc mult, se ocupă de creşterea copiilor şi încearcă să economisească pentru pensionare. Apoi sunt obligaţi să se pensioneze şi să nu mai facă nimic timp de 30 de ani.

Profesorul Carstensen consideră că amânând distracţia pentru ultima perioadă a vieţii este stresant si nesănătos. Ea susţine că integrarea mai multor vacanţe în program şi mărirea timpului alocat pentru activităţilor de relaxare va avea influenţe benefice asupra organismului.

Bătrânii aglomerează planeta

Creşterea populaţiei reprezintă o problemă constantă, dar dilema nu constă în faptul ca faptul că bunicul trăieşte mai mult.

Adevărata problemă este că nu suntem distribuiţi egal pe glob. În unele zone, populaţia majoritară este alcătuită din copii, unii dintre ei neavând şansa să îmbătrânească.

Vârstnicii sunt singuri

Carstensen declară că “nu poţi evita să îmbătrâneşti, dar poţi să înveţi să-i faci faţă”. Dacă eşti capabil să treci peste fantezia unei tinereţi eterne, abia atunci vei putea să te concentrezi pe planuri de viitor.

Cele mai citite

Președintele Columbiei a oferit informații eronate. “A citit din coloana greșită”

Munițiile și armele care lipsesc din armata columbiană sunt mult mai puține decât cifrele raportate de președintele Gustavo Petro în această săptămână, se arată...

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă