20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCiprian Pătrașcu încearcă să cucerească Everestul

Ciprian Pătrașcu încearcă să cucerească Everestul

Alpinistul clujean Ciprian Pătrașcu a plecat duminică într-o expediție care vizează cucerirea vârfului Everest, cel mai înalt vârf muntos al planetei. El a ajuns în Asia și a pornit spre zona unde va începe procesul de aclimatizare. Ciprian Pătrașcu va fi însoțit în această expediție de doi nepalezi și un olandez, alături de care a fost și în Antarctica, potrivit SportinCluj.ro.

Sportivul clujean Ciprian Pătrașcu este unul dintre cei mai experimentați alpiniști români. El participă la un proiect care vizează atingerea celui mai înalt vârf muntos de pe fiecare din cele șapte continente. El a reușit deja să cucerească cinci astfel de vârfuri muntoase de pe cinci continente, iar provocarea pentru acest an este cucerirea Everestului, spune Ciprian Pătrașcu.

Care este planul lui Ciprian Pătrașcu

„Voi merge pe partea nordică, partea chineză, unde cea mai înaltă tabără din lume este la 8.200 de metri, și voi încerca să folosesc partea de aclimatizare de o lună – o lună jumătate pentru pregătirea pentru Everest pentru a încerca să ajung la 8.200 de metri fără oxigen. Mă întorc înapoi în tabăra de bază și aștept perioada de vârf în care voi merge de la 8.200 de metri în sus cu oxigen suplimentar până pe vârf și înapoi. Nu știu dacă știți, dar de la 8.000 de metri în sus se numește «pragul morții», pentru că nivelul de oxigen din aer scade undeva până la 30 – 35 la sută”, și-a dezvăluit planul Ciprian Pătrașcu.

Alpinistul clujean va fi membru al unei echipe inter­naționale, alături de care a fost și în Antarctica. El a spus că în perioada petrecută pe continentul înghețat s-a legat o mare prietenie între membrii echipei care va încerca să urce acum pe ”Acoperișul lumii”. O mare provocare pentru Ciprian Pătrașcu a fost strângerea sumei de care are nevoie pentru a-și finanța expediția.

Expediția lui Ciprian Pătrașcu ar urma să se încheie în data de 31 mai. Alpinistul clujean intenționează să ducă pe cel mai înalt vârf muntos drapelul județului Cluj, pe care l-a primit de la președintele Consiliului Județean, Marius Mînzat. Ar fi pentru prima dată când acesta ar flutura pe cel mai înalt munte de pe planetă.  

 

Cele mai citite

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...
Ultima oră
Pe aceeași temă