5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialComoară de 22 miliarde dolari, descoperită într-un templu hindus

Comoară de 22 miliarde dolari, descoperită într-un templu hindus

Până cu o săptămână în urmă, templul Sri Padmanabhaswamy din Thiruvananthapuram, din statul indian Kerala, era numai unul dintre cele 108 temple principale Vaishnava – una din cele trei ramuri ale hinduismului, alături de Shivaism şi Shaktism. Construcţia actuală datează din secolul 18, însă sub aceasta se ascund ruine din secolul opt. Nimeni nu ştia însă până acum ce comori se ascund în pântecul său.

Acestea au ieşit la iveală săptămâna trecută; în urma unui verdict al Curţii Supreme din Kerala, statul urma să preia controlul asupra templului de la urmaşii familiei regale din Travancore, care nu îşi mai puteau permite întreţinerea complexului.  În cursul inventarierii ordonate de tribunal, investigatorii au descoperit că templul Padmanabhaswami este, probabil, cel mai bogat din întreaga ţară.

Cine va administra banii – şi cum?

În pivniţele templului au fost descoperiţi saci umpluţi cu diamante, alături de butoaie pline cu monede de aur şi bijuterii, statui de aur, ornate cu diamante, rubine, smaragde şi alte pietre preţioase, reprezentând zeităţile cărora li se închină adepţii Vaishnava, coroane, lanţuri – toate acestea fiind cadouri primite de către templu în cursul a multor sute de ani. Numărul de monede de aur şi argint este atât de mare încât investigatorii au fost nevoiţi să cântărească sacii, o numărătoare fiind aproape imposibilă. Valoarea curentă a avuţiilor descoperite este de cel puţin 22 de miliarde de dolari – şi nu au fost încă deschise toate încăperile templului.

Deja a început o discuţie publică asupra administrării, pe viitor, a averii templului. Liderii comunităţii hinduse cer ca o parte din bogăţii să fie reinvestite în templu, în timp ce mulţi intelectuali şi alte figuri publice sunt de părere că, având în vedere faptul că 450 de milioane de indieni trăiesc în sărăcie, ar fi preferabil ca cel puţin o parte din sumă să fie folosită pentru binele public. Guvernul indian a declarat că va accepta orice decizie a Curţii Supreme în privinţa posesiunii de drept a comorii descoperite în templu.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă