7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Cum pleacă obiectele de patrimoniu din țară. Sute de pietre de...

FOTO. Cum pleacă obiectele de patrimoniu din țară. Sute de pietre de mină, cărate cu duba peste graniță

Un bărbat din Baia mare s-a ales cu dosar penal, după ce poliţiştii de frontieră de la Satu Mare au descoperit că acesta încerca să iasă din țară cu nu mai puțin de 249 pietre de mină. Omul intenţiona să le transporte în Austria, fără a deţine documentele legale în acest sens.

”Luni, 21 iunie, în jurul orei 14.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, la volanul unui autovehicul marca Ford Tranzit, Laszlo V., în vârstă de 42 ani, din judeţul Maramureş.

Cu ocazia formalităţilor pentru ieşirea din România, poliţiştii de frontieră au descoperit în autovehicul 20 de lăzi din plastic în care se aflau 249 pietre de mină de diferite compoziţii, forme şi dimensiuni”, informează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Bărbatul a declarat că a cumpărat obiectele de la o societate comercială din Baia Mare şi urma să le transporte până în Austria, unde ar fi dorit să participe la o expoziţie, însă nu deţinea toate documentele legale în acest sens.

Astfel, având în vedere că obiectele ar putea face parte din Patrimoniul Naţional, şoferul trebuia să prezinte, conform legii, documente pentru scoaterea lor din ţară (certificat de export temporar sau definitiv, certificat din care să reiasă faptul că pietrele nu fac parte din Patrimoniul Naţional Cultural Mobil dar şi acord de mediu pentru exportul florilor de mină eliberat de Ministerul Mediului şi Schimbării Climatice), acte pe care bărbatul nu le deţinea.

Poliţiştii de frontieră fac ercetări pentru tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni de export ilegal, iar cele 249 pietre de mină au fost ridicate în vederea stabilirii, de către un expert autorizat, a valorii şi apartenenţei la Patrimoniul Naţional Cultural Mobil.

Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă