9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce merg bănățenii la schi în Serbia

De ce merg bănățenii la schi în Serbia

Stațiunile din Alpii Dinarici sunt mai aproape decât cele din Austria, iar prețurile sunt mai mult decât rezonabile.

Interesul bănățenilor pentru vacanțele de schi petrecute în România este tot mai mic. Potrivit agențiilor de turism din Timișoara și din Reșița, există tot mai multe cereri pentru vacanțe petrecute în stațiunile de schi din Alpii Dinarici, care oferă la prețuri mult mai mici aceleași condiții de cazare și de masă pe care le oferă stațiunile românești de pe Valea Prahovei, din Maramureș sau chiar cele “de fițe“, cum ar fi Poiana Brașov. “Diferențele de preț pot să ajungă până la 30 la sută. Serbia nu este în Uniunea Europeană, nivelul salarial este mai scăzut, iar hotelierii își calculează ofertele în funcție de veniturile clienților lor din Serbia. Un alt avantaj ține de perioada diferită în care sunt serbate Crăciunul și Revelionul. Cei mai mulți dintre sârbi respectă calendarul vechi, deci își serbează Crăciunul atunci când serbăm noi Boboteaza. Astfel că nu există o presiune atât de mare pe hotelierii din Serbia în perioada Crăciunului și a Anului Nou pe stil nou, deci prețurile rămân rezonabile“, spune Andreea Lațcu, reprezentanta unei agenții de turism care promovează vacanțele în Serbia.

Unde merg bănățenii

Există și o „regionalizare“ a prefe­rin­țelor manifestate de locuitorii județelor din Banat. Motivul principal este reprezentat de distanțe. Astfel, în Caraș-Severin, cele mai bine vândute vacanțe sunt cele în Zlatibor. Este vorba de o stațiune care atinge înălțimea maximă de 1.496 de metri. Numele stațiunii vine de la o varietate locală a speciei Pinus sylvestris, care, în limbă sârbă, este denumită „pinii de aur“. Pe lângă sporturile de iarnă, vizitatorii pot vedea și celebrul muzeu al satului de la Sirogojno. Acesta conține clădiri din lemn, caracteristice acestei zone a Peninsulei Balcanice. Cele mai multe dintre clădiri și dintre exponate au fost create în secolul al XIX-lea.

În schimb, locuitorii județelor Timiș și Arad preferă vacanțele petrecute și Kopaonik. Este vorba de una dintre cele mai mari stațiuni de schi din regiune, cu un domeniu schiabil de 68 de kilometri. Zăpada în Kopaonik durează, de obicei, cam 160 de zile pe an. Cel mai mare vârf din stațiune este Pancic, cu înălțimea de 2.017 metri. În stațiune există 25 de pârtii de schi, care au capacitatea de a deservi 32.000 de schiori pe oră. Cea mai lungă pârtie de schi are lungimea de 3,5 kilometri. Stațiunea de schi se află în centrul Parcului Național Kopaonik, cu o suprafață de peste 118 kilometri pătrați. Zona este renumită și pentru moștenirea sa istorică. În Evul Mediu existau aici numeroase mine, exploatate de coloniștii germani. Zona era implicată într-un comerț înfloritor cu colonia venețiană Ragusa, azi Dubrovnik, în Croația. De asemenea, există numeroase mănăstiri și fortărețe medievale. În Parcul Național există numeroase varietăți locale de stejar, arțar și pin.

În apropiere de Kopaonik, la Josanicka Banja, există o stațiune balneară care valorifică potențialul izvoarelor cu apă termală, a căror temperatură poate ajunge la 88°C.

DEZVOLTARE

Interes din partea celebrităților

Experții în turism cred că aceste stațiuni din Serbia se vor dezvolta și mai mult, în următorii ani. Printre celebritățile care și-au anunțat intenția de a investi în Kopaonik se numără moștenitorul coroanei emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, precum și tenismanul Novak Djokovic. Dezvoltarea stațiunii este impulsionată și de apropierea de Niș, metropola sârbească ce deține unul dintre cele mai dinamice aeroporturi din regiune.

Stațiunea Kopaonik din Serbia atrage tot mai mulți turiști străini

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă